Naponta ennyi óra ülőmunka 30%-kal növeli a korai halálozás esélyét

Diósi Szilvia
ora-ules (2)
Olvasási idő kb. 4 perc

Az ülőmunka komoly veszélyt jelent az egészségünkre. Kiderült, hogy a többórányi ülés növelheti a korai halálozás kockázatát, még abban az esetben is, ha sportolunk mellette.

Bemegyek a szerkesztőségbe, kiteszem az asztalra a laptopom. Leülök a székre, felnyitom a gépem, és kezdődhet a munka. Rengetegen dolgozunk irodában, ülünk napi sok-sok órát, pedig egy új kutatás nem sok jó hírrel szolgál nekünk. A Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent tanulmány újabb bizonyítékot talált arra, hogy az órákon át tartó, felállásra és mozgásra alkalmas szünetek nélküli ülés a szívbetegségek és a halálozás nagyobb kockázatával jár, még azok esetében is, akik az ilyen munkavégzés mellett mérsékelt vagy erőteljes testmozgást végeznek.

A többórányi ülőmunka akkor is egészségtelen, ha egyébként sportolunk

Az ülőmunka, a megszakítás nélküli, hosszan tartó ülő/fekvő életmód, valamint a gyakori vagy megfelelő fizikai aktivitás hiánya súlyos egészségügyi következményekkel jár, többek között időskori kognitív degenerációval, a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával, anyagcsere-betegségekkel és más problémákkal. Ez a tanulmány arra jutott, hogy a megszakítás nélküli ülőmunka negatív hatásai felülmúlják a testmozgás potenciális előnyeit; a napi ülőmunkával töltött idő teljes mennyisége és az egyes ülőmunkák hossza az, ami veszélyt jelent az általános egészségre, függetlenül attól, hogy az ülőmunkán kívüli életmód mennyire egészséges.

Több mint 11 óra ülés növeli a korai halálozás esélyét
Több mint 11 óra ülés növeli a korai halálozás esélyétHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Hogyan hat az órákig tartó ülés a testre és az általános egészségre?

A tanulmány szerzői 6489, a 60-as és 90-es éveik között élő nő adatait és viselkedését elemezték, és egy új algoritmus segítségével vizsgálták mind a teljes ülőmunkával töltött időt, mind az egyes üléssel töltött időszakok időtartamát. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi 11,7 órát vagy annál hosszabb ideig helyben ülő nőknél 30%-kal magasabb volt a halálozási kockázat. Ebbe beleszámítottak minden olyan ébrenléti viselkedést, amely alacsony energiafelhasználással járó üléssel vagy fekvéssel járt.

Amikor ülsz, az egész testedben lelassul a véráramlás, ami csökkenti a glükózfelvételt. Az izmaid kevésbé húzódnak össze, így minden, ami az izmok mozgatásához oxigénfelhasználást igényel, mérséklődik, és a pulzusszám is alacsony.

Korábbi kutatások arra utalnak, hogy bizonyos mennyiségű testmozgás elvégzése mindennap pótolhatja vagy ellensúlyozhatja a hosszú távú ülőmunka negatív hatásait. Azonban a kutatók most arra jutottak, hogy a még a mérsékelten vagy erőteljesen sportoló nők is ki voltak téve ugyanannak a fokozott kockázatnak, ha a nap folyamán túl sokáig ültek.

Ülés közben néha érdemes felállni, akár 10 percenként is
Ülés közben néha érdemes felállni, akár 10 percenként isWestend61 / Getty Images Hungary

Milyen gyakran kell szünetet tartani ülőmunka közben?

A kockázat akkor kezd emelkedni, amikor naponta körülbelül 11 órát ülsz, mert ez együtt jár azzal, hogy valószínűleg túl sok órát töltesz egyhuzamban ebben a testhelyzetben. Nyilvánvalóan az egyszerre 30 percnél hosszabb ideig tartó ülés magasabb kockázattal jár, mint az egyszerre csak 10 percig tartó ülés.

A tanulmány is megjegyzi, hogy a legtöbb ember számára irreális vagy egyenesen lehetetlen 10 percenként felállni és nyújtózkodni. Mindezek alapján, ha bármikor lehetőséged van szünetet tartani, akkor tarts. Ha ez 20 vagy 30 percenként történik, az is sokkal jobb, mint a semmi. Ha szeretnél beiktatni egy gyors nyújtást, helyben menetelést vagy sétálást az irodában, az remek. Már három perc testmozgás is nagyszerű egészségügyi előnyökkel járhat. De már az is sokat segít, ha felállsz, és áthelyezed a súlyod. Vagyis nem is kell feltétlenül nagyobb mozgást végezned, elég, ha állsz egy kicsit.

Ezt-azt hazaviszel a munkahelyedről? Kis dolgoknak tűnhetnek, pedig már ekkor is tilosban jársz, aminek komoly következményei lehetnek. Ismerd meg a részleteket a következő cikkünkből.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek