Ezt az 5 kérdést gondold végig, hogy ne kelljen fogyókúráznod soha többé

Veled is előfordult már, hogy fogyókúrába kezdtél, de a kezdeti lelkesedés után napok/hetek múlva csak egy újabb kudarcélménnyel (és plusz kilókkal) gyarapodtál? Ha igen, akkor mindenképp menj végig az alábbi 5 önismereti kérdésen, mert a megválaszolásukkal jobban megismerheted az ételekhez és az étkezésekhez fűződő viszonyod, és kialakíthatod a számodra megfelelő étrendet.

Manapság szinte mindenhol az önismeret, önszeretet, self care fontosságát hangsúlyozzák. Az öngondoskodás fogalma és igénye egyre inkább az életünk részévé válik. De természetesen nemcsak a lelkünket, hanem a testünket is megfelelően kell táplálnunk. Mindeközben virágkorát éli a megszámlálhatatlan fogyókúrás és testsúlycsökkentő módszer és irányzat – az azonban soha nem merül fel, hogy az önismeret és a számunkra ideális étrend között milyen fontos és szoros kapcsolat van. 

Belegondoltál már abba, hogy mindannyian különlegesek és egyediek vagyunk? Emiatt fordulhat elő, hogy az a módszer, ami másnál csodákra képes, nálunk csak kínkeservesen, vagy egyáltalán nem válik be.

Ahhoz, hogy a fogyókúrád tényleg sikeres és könnyű legyen, és az életmódodat pozitívan meg tudd változtatni, elengedhetetlen, hogy először őszintén elbeszélgess önmagaddal. Ha felteszel magadnak néhány megfelelő kérdést, és mellébeszélés nélkül megválaszolod őket, elérheted, hogy ne csak egy újabb kudarcra ítélt fogyókúrába vágj bele, hanem egy önsanyargatás nélküli, új, neked megfelelő, kielégítő, sikeres és boldog életvitelt tudj kialakítani. 

Tipp: A legjobb, ha kijelölsz erre egy nyugodt, magányos időszakot, elcsendesedsz, meggyújtasz egy gyertyát, előveszel egy erre szánt naplót, és elkezdesz leírni minden gondolatot, ami a kérdések kapcsán eszedbe jut.

#1 Milyen a kapcsolatod az evéssel? Csak a fizikai szükséglet kielégítése, vagy sokkal több? Megnyugtat, feltölt, boldoggá tesz? 

Ha az evés örömet okoz, ezt tudatosítani kell. Hajlamosak vagyunk ugyanis stresszes vagy unalmas helyzetekben az édességekhez, nassolnivalókhoz nyúlni. Ebben az esetben két út áll előttünk: vagy megpróbáljuk máshogy elfoglalni, illetve megnyugtatni magunkat, például elmegyünk sétálni, felhívjuk az anyukánkat stb., vagy lecseréljük a cukros nassolnivalót egy alacsonyabb energia- és szénhidráttartalmú változatra, például sárgarépaszeletekre, napraforgómagra, házi cukormentes süteményre, smoothie-ra stb. 

#2 Milyen a jelenlegi életmódod, életviteled? Mi miatt alakulhatott ki a súlyfelesleg?

Ha az életünkből hiányzik a rendszeres sport, azt mindenképp pótolni kell, hiszen a mozgás nemcsak a fogyásban segít, de jobban fogjuk érezni magunkat, hiszen kapcsolódunk a testünkhöz. Emellett magabiztosabbnak és elégedettebbnek fogjuk érezni magunkat, amiért a lustaságunkat legyőzve kiálltunk önmagunkért. 

#3 Mi az az étel, amiről le tudsz és le is akarsz mondani? Mivel tudnád helyettesíteni? Mik azok az egészségtelen pontok, amiken először változtatni tudsz, szinte észrevétlenül? 

Nagyon sok fogyókúra néhány nap/hét alatt azért fullad kudarcba, mert túl szigorúan, a saját igényeinket félretéve állunk neki, és közben egy kicsit sem élvezzük az életet, hanem csak túlélünk. Ez azt okozza, hogy a kezdeti lelkesedés elmúlása után, az első apróbb megingásnál abbahagyjuk. Csalódunk önmagunkban, az önbecsülésünk csorbát szenved, és automatikusan a jól bevált, pillanatnyi boldogságot ígérő falatok után nyúlunk. Ennek hatására persze a súlyunk megint növekedni kezd, és hamar a jojóeffektus ördögi körében találjuk magunkat. 

#4 Milyen egy napod? Hogyan illeszted be a napirendbe az étkezéseidet? 

A megfelelő nyersanyag- és ételválogatás mellett a legfontosabb, hogy alkalmazkodjunk a testünk napi ritmusához. Nem mindegy, mit mikor eszünk meg. Gondold végig, mikor vagy otthon, mikor dolgozol, mikor van ebédszüneted? Mikor vagy a legfáradtabb? Milyenek a hétvégéid?

Ha leírod a főbb pontokat, az is segít
Ha leírod a főbb pontokat, az is segítViT Postman / Getty Images Hungary

Ha az előző pontokban arra jutottál, hogy nem szívesen mondasz le a friss-ropogós-illatos kenyér fogyasztásáról, az is rendben lehet, de időzítsd a reggeli/délelőtti órákra, hogy a szervezetednek legyen ideje napközben lebontani és felhasználni, ahelyett, hogy éjszaka, alvás közben beépítené a zsírraktárakba. Ne este egyél csokit, hanem napközben, és azon belül is inkább a délelőtti órákban. A húst salátával viszont ne reggel edd, hanem este.

#5 Elég folyadékot fogyasztasz? 

Igyál legalább napi 1,5 liter folyadékot, lehetőleg vizet. Egyrészt eltelít, másrészt sokszor összekeverjük az éhségérzetet a szomjúsággal. Ha úgy érzed, ennél valamit, igyál előtte egy pohár vizet és várj pár percet, hogy kiderüljön, tényleg éhes voltál, vagy csak a szomjúságérzetet értetted félre. Azoknak, akik nem szeretnek inni, sokat segít, ha reggel kimérik a másfél liter folyadékot (mondjuk egy szép, szemet gyönyörködtető kulacsba), és mindig maguknál tartják, így folyamatosan nyomon tudják követni az aktuális fogyasztást.

Fontos: Az új étrendet úgy kell megalkotni, hogy ne csak időszakos legyen, hanem egy életre szóló új életvitel alakuljon ki, ami képes alkalmazkodni az életben előforduló minden mozzanathoz: születésnapok, baráti összejövetelek, sűrű hétköznapok, nyaralás, ünnepek stb.

További szempontok a sikerhez

  • Tervezd meg a heted 

Ne csak az étkezésekre gondolj, hanem gondold végig, mi vár rád a héten. Mikor lesznek sűrűbb napjaid, mikor hová kell menni ügyeket intézni, lesz-e valamilyen összejövetel stb. Ezzel áttekinthetővé, átgondolhatóvá és tervezhetővé válik a heted, és ha belekalkulálod az étkezési lehetőségeidet is, akkor az előrelátó tervezés miatt nem fognak becsúszni felesleges kalóriák.

  • Gondolkozz háromnapos periódusokban

Ha szombaton süteményt ennél, pénteken és vasárnap szigoríts az étrendeden, és egyél alacsonyabb kalória- és szénhidráttartalmú ételeket, így ki tudod egyensúlyozni a többletbevitelt. Nem lesz szükséged „csaló” étkezésekre, hiszen ezzel a trükkel olyan ételeket is fogyaszthatsz, amik egy általános fogyókúrába nem férnének bele.   

  • Ne várj el túl hamar túl sokat magadtól

Az életmódváltást ne verd nagydobra, így nem lesz rajtad nyomás. Egyszerre csak néhány dolgon változtass, majd ha ezek természetessé váltak, fokozatosan folytasd.

  • Tudatosítsd, hogy mindezt önmagadért teszed

Ha esetleg valami miatt nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnéd, ne haragudj magadra, a következő nap jobb lesz.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra