Oltásperek Magyarországon: komoly bejelentést tettek

Lontai Ildikó
oltas-per-haziorvos
Olvasási idő kb. 2 perc

Határozottan kiáll azon orvosok mellett a Magyar Orvosi Kamara, akik ellen pert kezdeményeztek az oltásellenesek, hogy a kötelező védőoltások beadatását elkerüljék.

A Magyar Orvosi Kamara bejelentette: jogi képviseletet biztosít azoknak az orvosoknak, akikkel szemben a kötelező gyermekkori védőoltások beadása miatt bírósági eljárást kezdeményeztek oltástagadó, összeesküvés-hívő magánszemélyek, illetve a mögöttük álló csoportosulások.

Jogi segítséget nyújt a Kamara az oltásellenesek által perelt orvosoknak

A Magyar Orvosi Kamara hivatalos közösségi oldalán felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években többek között a médiában és közösségi oldalakon elharapódzó orvos- és tudományellenes kommunikáció ahhoz vezetett, hogy a társadalomban erőre kaptak a szabályokat és a közös felelősségvállalást megkerülő szélsőséges jelenségek.

Reagált az oltásellenesek pereire a Kamara: megvédik az orvosokat
Reagált az oltásellenesek pereire a Kamara: megvédik az orvosokatMaksymenko Nataliia / Getty Images Hungary

„Ez mindannyiunkat, a védőoltások vonatkozásában pedig

kifejezetten a gyermekeinket veszélyeztető társadalmi jelenség,

amely ellen csak tudatos kormányzati és hatósági fellépéssel, a lakosság informálásával, a szakmai szervezetek megerősítésével lehet érdemben fellépni”- hangsúlyozzák közleményükben. Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, az elmúlt hónapokban

tömegesen pereltek be háziorvosokat a gyermekkori védőoltások kapcsán.

Sok szülő követelt megalapozatlanul olyan dokumentumot gyermeke kezelőorvosától, amely egészségügyi okokra hivatkozva elkerülhetővé tenné a kicsik számára a kötelező oltások beadatását.

Az oltásellenesek azt szeretnék elérni – akár polgári peres eljárások útján – hogy gyermekeiknek ne kapják meg a kötelező oltásokat – ezekre reagálhatott most határozottan az Orvosi Kamara, jogi támogatást ajánlva az érintett orvosoknak.

Az oltások elkerülésével az a nagy gond, hogy ha alacsonnyá válik az átoltottság, újra megjelenhetnek olyan betegségek, amelyek ma már megelőzhetők.

Ez a környező országokban gyakran előfordul, Romániában például a kanyaró halálos áldozatokat szedett idén is, miközben hazánk az MMR-oltással elejét tudja venni a hasonló járványnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek