Könnyünk működteti majd az első okoskontaktlencsét, ami egy szuperhős látását adhatja

GettyImages-1499963594

A világ első kontaktlencséit már a 19. század végén elkészítették üvegből, de olyan vastagok voltak, hogy viselésük túlmutatott az enyhe kényelmetlenségen.

Ám a szemüveget száműzni vágyó átlagemberek és tudósok sosem fogynak el, így az évek során egyre vékonyodott a lencse. Ma már akár lágy, a szaruhártyához idomuló, egynapos, akár éves lencsét is vásárolhatunk, színezéssel vagy anélkül, van, amelyiket ki sem kell venni mindennap megtisztítani. A fejlődés azonban ettől még nem állt meg. Egyre közelebb jutunk az olyan kontaktlencsék viseléséhez, amelyek az éles látás élményén túl valami mást, többet nyújtanak. 

Ma már rég nem csak filmes kelléknek számítanak az okoskontaktlencsék. Ezek amellett, hogy kényelmesek, egy sor funkciót ellátnak: intelligens érzékelőt és mini LED-kijelzőt is beléjük építettek. Pislogás révén fotózni, hőmérsékletet érzékelni, elemezni saját szemünk könnyösszetételét, gyógyszert adagolni a szervezetbe, javítani a színlátást, blokkolni a káros UV-sugarakat, éjjel látni a hőérzékelő segítségével, távol lévő dolgokra nagyítani, számítógépekről érkező információkat befogadni: ez ma már mind valóság. 

A virtuális valóságot lassan már az okoskontaktlencsék segítségével is megtapasztalhatjuk
A virtuális valóságot lassan már az okoskontaktlencsék segítségével is megtapasztalhatjukMedia Lens King / Getty Images Hungary

A legokosabb kontaktlencsét mi működtetjük

Ugyanakkor a legtöbb okoskontaktlencse egy idő után bizonyos értelemben lemerül. Hiszen mi működtetné? Erre nemrég találtuk meg a megoldást: tudósok kifejlesztettek egy szupervékony akkumulátort, amely intelligens kontaktlencsék meghajtására használható, sőt pont az emberi könnyek töltik fel.

Ez kifejezetten fontos eredmény a folyamatban, ugyanis eddig az akkumulátorok fejlesztésében folyamatosan kérdés volt, hogyan lehet őket biztonságosan és kényelmesen működtetni. Mivel a meglévő akkumulátorok fémet tartalmazó vezetékekre támaszkodnak, ami nem olyan dolog, amit a szemünkben szeretnénk tudni, valami mást kellett kitalálni. Itt jönnek képbe a Nanyang Technológiai Egyetem kutatói, akik az emberi szemet elemezve biokompatibilisebb megoldást találtak. A viselhető akkumulátorok között már létezik olyan, amely emberi izzadság segítségével töltődik, ennek mintájára a szembe helyezett kis okoseszközt a könnyek táplálják. Az új akkumulátor vastagsága 0,5 milliméter, ez megfelel az emberi szaruhártyáénak. Csupán glükózra és vízre van szüksége működéséhez, ezt pedig a könnyünk folyamatosan biztosítja. 

Hova tovább?

Itt még mindig nincs vége a fejlődésnek. Most, hogy van egy működőképes akkumulátor, tovább bővülhet az okoslencsék lehetőségeinek tárháza. Dr. Seol Seung-Kwon intelligens 3D nyomtatással foglalkozó kutatócsoportja az Ulsan National Institute of Science and Technology csapatával összedolgozva olyan intelligens kontaktlencsékhez fejlesztett ki alapvető technológiát, amelyek 3D nyomtatási eljárással készülnek, és viselésük közben képesek vagyunk a kiterjesztett valóságon alapuló navigációt használni. Azaz aki eddig a telefonjával Pokémon Gózott, az most csupán a kontaktlencséje segítségével is megteheti ezt. Ha így halad tovább a technológiai fejlődés, okoslencsék és okosórák révén az egész digitális és valós életünket irányíthatjuk. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra