Veszélyes lehet, ha így indulsz nyaralni, az életed múlhat rajta

Lontai Ildikó
nyaralas-veszely-autout
Olvasási idő kb. 5 perc

Amikor autós nyaralásra indulunk, és hosszú órákat ülünk a kocsiban, megnő a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata. Mutatjuk, miként lehet elhárítani a veszélyt.

Amikor hosszabb nyaralásra indulunk autóval, napokig készülődünk, pakolunk, és részletesen megtervezzük az útvonalat. Azonban van egy nagy hiba, amit nagyon sokan elkövetnek, és nem is gondolják, hogy ezzel komoly veszélybe sodorhatják magukat és a családjukat. Ez pedig nem más, mint a pihenők kihagyása. De mit kockáztatunk azzal, ha szeretnénk gyorsan, a lehető legkevesebb megállóhely betervezésével letudni az utazást?

Veszélyes lehet az autós nyaralás, ha nem iktatunk be rendszeres pihenőket

Egy hosszú, akár egész napot felölelő autóút valóban fárasztó és megterhelő nemcsak a sofőr, hanem minden utas számára. Ugyanakkor borzasztó nagy hiba, ha csak akkor állunk meg pihenőt tartani, ha már nagyon nyűglődnek az utasok.

Ha autóval indul nyaralni a család, fontos hogy beiktassunk pihenőket. Veszélyes lehet, ha szeretnénk minél előbb letudni az utat
Ha autóval indul nyaralni a család, fontos hogy beiktassunk pihenőket. Veszélyes lehet, ha szeretnénk minél előbb letudni az utatNoel Hendrickson / Getty Images Hungary

A kardiológusok szerint ugyanis az egyik legfontosabb dolog, amit a hosszas autózások során meg kell tenni, hogy minél több szünetet beiktassunk, és

legalább kétóránként megálljunk, kiszálljunk az autóból, és megmozgassuk a tagjainkat.

Lehet, hogy a sok pihenő jelentősen meghosszabbítja az utazást, mégis erre nemtől, kortól és egészségügyi állapottól függetlenül mindenkinek szüksége van. Hogy miért életbe vágó mindez?

Ha hosszú órákig megszakítás nélkül ülünk az autóban, az jelentősen megnöveli a mélyvénás trombózis kockázatát.

A Yale Egyetem érsebésze, dr. Britt H. Tonnessen felhívja a nyaralásra induló autósok figyelmét, hogy az órákon át tartó mozdulatlanul ülés komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában. Ugyanis megzavarja a normális véráramlást a szervezetben, ami hozzájárulhat a vérrögök kialakulásához. Kezelés nélkül ezek a vérrögök elterjedhetnek a véráramban, és gyorsan életveszélyessé válhatnak.

Mozgás közben a vádli és a comb izmai összenyomják a bennük futó vénákat, és elősegítik a vér továbbpréselődését a szív felé. Ám a hosszú ülés során a vér elkezd felgyűlni a lábszár és a vádli ereiben, és mivel az izmok nem húzódnak össze, a vér nem úgy kering, mint általában. A vérlemezkék elkezdenek tapadni egymáshoz, és lágy, zselészerű masszát alkotnak. Majd ezekből a gélszerű vértolulásokból vérrög képződhet a test mélyén lévő vénákban.

Ez mélyvénás trombózist okozhat, de még nagyobb baj akkor van, ha a vérrög a véráramlással elindul felfelé, és eljut a tüdő fő artériáiba. Ilyenkor alakul ki a tüdőembólia, ami a mélyvénás trombózis egyik szövődménye. Ez egy komoly, életet veszélyeztető állapot, ami azonnali ellátást igényel. Ha időben kap segítséget a beteg, és az életveszélyt sikerül elhárítani, a teljes felépülés akkor is hetekig vagy akár hónapokig tarthat, és hosszas kórházi tartózkodással jár.

Fokozza a vérrög kialakulásának kockázatát a keresztbe tett lábbal ülés, valamint az, ha kevés vizet fogyasztunk. Így hiába van jó hűvös a légkondicionált autóban, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről utazás közben is gondoskodni kell. Nem jó stratégia, ha azért nem iszunk, hogy ne kelljen útközben megállni mosdót keresni, mert ezzel gyakorlatilag tovább fokozzunk a bajt. Érdemes tehát nemcsak az utat, a pihenőket is megtervezni: a legjobb egy park, egy mező vagy egy játszótér mellett megállni, ahol a gyerekek és a felnőttek egyaránt tudnak kicsit mozogni.

Mélyvénás trombózis esetén fennáll a tüdőembólia kialakulásának veszélye. Nemcsak a nyaralásnak vet véget a baj, de az életünk is veszélybe kerülhet
Mélyvénás trombózis esetén fennáll a tüdőembólia kialakulásának veszélye. Nemcsak a nyaralásnak vet véget a baj, de az életünk is veszélybe kerülhetRabizo / Getty Images Hungary

Ismerd fel a veszélyt! Ezek a trombózis jelei

Az egyik legtipikusabb tünet a lábdagadás és a végtagfájdalom. A bőr kékes elszíneződése is tapasztalható, a bőrfelület gyakran meleg tapintású és fényes lesz. Nem ritka azonban a tünetmentes, néma trombózis sem. A tüdőbe jutó vérrögök nyomán kialakult tüdőembólia fő tünetei közé tartozik a légszomj, a mellkasi fájdalom, a szédülés, a köhögés és a hátfájás.

A felnőttek és az idősebbek, illetve az öröklött vagy szerzett véralvadási zavarban szenvedők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, így számukra még fontosabb, hogy rendszeres pihenőket tartsanak egy hosszú utazás alatt. Ugyanakkor a vérrög kialakulásának veszélye nem szűnik meg abban a pillanatban, amikor az utazás véget ér. A kockázat az utazást követő héten is magas.

Ahhoz, hogy helyreálljon a vérkeringés, fontos, hogy út közben kétóránként megálljunk, és valóban megmozgassuk magunkat. Bizonyos italok fogyasztása tovább növeli a rizikót, mert például a kávé és az alkohol vizet von el a szervezetünkből, így nem segíti a hidratáltság és megfelelő vérkeringés fenntartását – ezeket inkább kerüljük a hosszú út során. A magasabb kockázatúaknak pedig kompressziós zokni vagy harisnya viselése javasolt.

Lakóautós nyaralást terveztek? Figyelj, mert megváltozott a lakókocsik útdíjfizetési kötelezettsége. Az új szabályokról ebben a cikkünkben olvashatsz további részleteket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek