Kiderült, tényleg segít-e a melegben a mitikus forró zuhany

GettyImages-486775591 (1)

A nyár beköszöntével a hő- és a páratartalom változása miatt célszerű a zuhanyzási szokásunkat az időjárási változáshoz igazítani. Vannak, akik nyáron is ragaszkodnak a forró zuhanyhoz, míg mások, például az indiaiak, a jéghideg víz alatt érzik úgy, hogy felfrissülnek.

Amikor nehezen viseljük a hőséget, vagy a nyári nagy melegben nem tudunk elaludni, gyakran megesik, hogy a hideg zuhanytól remélünk felfrissülést. A nyári nagy melegben mindenképpen jó döntés, ha zuhannyal frissülünk fel. De vajon tényleg a hideg vizes zuhany lenne a jó megoldás?

Ne legyen se jéghideg, se tűzforró

A nyári hőségek közeledtével sokan szívesen zuhanyoznak hideg vízzel, hogy felfrissítsék a testüket. Ám mindannyian ismerünk legalább egy embert a barátaink vagy a családunk körében, aki még a nyári szezonban is szívesen zuhanyozik forró vízzel.

Ha ismerjük, hogyan működik a testünk hőháztartása, tudni fogjuk, hogyan zuhanyozzunk
Ha ismerjük, hogyan működik a testünk hőháztartása, tudni fogjuk, hogyan zuhanyozzunkFG Trade / Getty Images Hungary

Bárhogy is legyen, az mindenesetre tény, hogy a szélsőségek, vagyis a jéghideg és a nagyon forró víz is befolyásolja a szervezet hőháztartását. 

A meleg vízre jellemző, hogy oldja a feszültséget, ellazítja az izmokat és felmelegíti a testet.

Ám a közhiedelemmel ellentétben a hideg zuhany sem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket, sokkal inkább megtéveszti a szervezetünket, amely azt hiszi, hogy hideg van, ezért nem kell izzadnia, ami nagy melegben hozzátartozik a test természetes hűtőmechanizmusához. Ha nem izzadunk, akkor a hő bent marad a testünkben. A jéghideg zuhany, ha le is hűti a testünket, a várt hatás csak pillanatnyi lesz.

Sajnos csak kevesen vannak tisztában saját testük belső hőmérsékletével, annak működésével, ami valójában meghatározza a testünk külső hőmérsékletre adott reakcióit. Például ha kint hideg van, kevesebb vér kerül a bőrünk közelébe, hogy minél több hőt tartsunk a testünkben. Ezért tűnünk télen sápadtabbnak.

Ennek az ellenkezője történik meleg időben, vagyis akkor, amikor sokkal több vér kerül a bőrünkbe. Ilyenkor kinyílnak a pórusok, elkezdünk izzadni, az izzadság elpárolog, ami végső soron lehűt bennünket. 

A hideg zuhany azonban bezárja ezeket a pórusokat, így bár azonnal hűvösebbnek érezzük magunkat, a belső hőnk mégsem szabadul ki, így a zuhanyzás után néhány perccel sokkal inkább melegünk lesz, mint a zuhany előtt.

Langyos vízzel járunk a legjobban

A fentiek tudatában valójában jobban járunk, ha veszünk egy meleg zuhanyt, mert így hosszú távon jobban fogjuk érezni magunkat. Ám még jobban tesszük, ha langyos vízzel zuhanyzunk, ha egy kis felfrissülésre vágyunk, mert ez csökkenti igazán a testhőmérsékletet azáltal, hogy stimulálja a test hőszabályozó rendszerét. A langyos víz hatására ugyanis fokozódik a vérkeringés az egész testben, ami elvezeti a testhőt, ezáltal pedig csökkenti a testhőmérsékletet. 

Hasznos lehet, ha a zuhanyzás vége felé fokozatosan csökkentjük a víz hőfokát, hogy testünk lehűlhessen.

Érdemes megfontolni az éjszakai zuhanyzást

Nemcsak hasznos, hanem akár szórakoztató program is lehet a nagy hőségben, ha akár éjszaka is lezuhanyozunk. Már a tudomány is bebizonyította, hogy az emberek könnyebben elalszanak, és jobban is alszanak, ha a testhőmérsékletük csökken. Ebben pedig az éjszakai hideg zuhany sokat segíthet a nyáron. 

Nyáron az is frissítő hatással van ránk, ha csak félig törülközünk meg
Nyáron az is frissítő hatással van ránk, ha csak félig törülközünk megFlavia Morlachetti / Getty Images Hungary

Egy másik frissítő ötlet lehet, ha nem törülközzünk meg teljesen. Ha ugyanis enyhén nedves bőrrel fekszünk le, hosszabb ideig gondoskodhatunk saját magunk hűtéséről.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra