Miért járnak állandóan a nők a mosdóba? Ennyi vizeletet tárol a hólyag valójában

GettyImages-672269150 (1)

Általános nézet, hogy a nők gyakrabban járnak pisilni. De lássuk, mit mond erről a tudomány.

Az emberi húgyhólyag valójában tisztességes mennyiségű folyadékot képes tárolni, ám ebben a tekintetben a nők és a férfiak nem teljesen egyenlők. Ez magyarázattal szolgálhat arra, hogy a nők miért rohangálnak állandóan a vécére.

Mennyi vizelet fér el a hólyagban?

A német Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG) szervezet adatai szerint egy átlagos nő esetében a húgyhólyag befogadóképessége 2,3 csészényi (kb. 500 ml) folyadékban mérhető, míg egy átlagos férfi esetében ugyanez 2,9 csészényi (kb. 700 ml) mennyiségnek felel meg. Ebből levonható a tanulság, hogy mivel a nők húgyhólyagja kisebb kapacitású, hamarabb meg is telik, ami indokolhatja, hogy miért járnak olyan sűrűn pisilni.

Nem véletlen, hogy a nők a férfiaknál gyakrabban járnak pisilni
Nem véletlen, hogy a nők a férfiaknál gyakrabban járnak pisilniSimon McGill / Getty Images Hungary

Az már más kérdés, hogy attól, hogy a húgyhólyagban ilyen sok folyadék fér el, ezt a mennyiséget ritkán szoktuk ténylegesen kipisilni. A vizelési inger ugyanis nem csak akkor jelentkezik, amikor a hólyag teljesen megtelik: a sürgető érzés kialakulásához már 200-350 ml folyadék is elegendő lehet.

Egy átlagos felnőttnél a vesék napi 7,2 csészényi (1,7 liter) vizeletet termelnek.

A gyermekeknél nyilván a hólyag kapacitása is kisebb. Az eltárolható vizeletmennyiség meghatározására náluk egy külön képlet is létezik, ami a következő: az életkor + 2 × 30 (milliliterben kifejezve). Vagyis egy 5 éves gyermek például nagyjából 210 ml vizeletet tud „raktározni”.

Mikor jelentkezik a pisilési inger?

Akkor, amikor a felgyülemlett vizelet elkezdi feszíteni a húgyhólyag falának izmait. Ez aktiválhat bizonyos fehérjéket az izmokban, amelyek a mechanikai stimulációkra, így az érintésre és a nyomásra reagálnak – derül ki a National Institutes of Health 2020-ban publikált kutatásából.

Vannak olyan emberek is, akik nem rendelkeznek a fehérjék utasításait hordozó génnel, ezért ők gyakran nem is érzik, hogy vizelniük kell, vagy ha mégis, akkor nehezen tudnak belekezdeni, így összességében az átlagosnál ritkábban pisilnek.

Éppen a fenti fiziológiai reakció az egyik oka annak, hogy a mellékhelyiség felkeresését nem érdemes túl sokáig halogatni. A National Institute on Aging szerint a vizelet rendszeres visszatartása megnyújthatja a hólyag izmait, ami megnehezíti a hólyag teljes kiürülését, és növeli a hólyagfertőzés kockázatát is.

Van, amikor a helyzet nem tűr további halasztást
Van, amikor a helyzet nem tűr további halasztástAntonioGuillem / Getty Images Hungary

Mennyire kontrollálható az inger?

Azoknál a csecsemőknél és gyermekeknél, akik még nem szobatiszták, a hólyag teltségérzete ellazítja a vizeletet visszatartó izmokat, melynek hatására bepisilhetnek, ám a medenceizmok fejlődésével később a vizeletürítés tudatos kontrollja is kialakul.

Miközben a paraszimpatikus idegrendszer, amely az öntudatlan „pihenési és emésztési” folyamatokért felelős, arra ösztönöz minket, hogy adjunk szabad utat viziteltünknek, addig a szimpatikus idegrendszer pont az ellenkezőjét teszi: a hólyagfalat ellazítva és a húgycsőhöz vezető hólyagnyakat összehúzva segít benn tartani azt.

A hólyag izmai néha anélkül is összehúzódnak, hogy létrejönne a reakció, amely nagyobb mennyiségű vizelet jelenlétét jelzi. Ez az önkéntelen összehúzódás hirtelen, heves pisilési ingert válthat ki, amelyet hiperaktív hólyagnak neveznek. A Mayo Clinic szerint a túlműködő hólyagnak a húgyúti fertőzéstől a cukorbetegségen át a menopauzával összefüggő hormonváltozásokig számos kiváltó oka lehet. Kezelésére általában gyógyszereket, étrendi változtatásokat és medencefenéki gyakorlatokat szoktak javasolni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra