Hetek helyett pár óra alatt kiderül, beteg vagy-e: még pénzt is spórolnak a nőknek kifejlesztett tesztek

GettyImages-1281865434
Kofrán Eszter

Olcsóbban, könnyebben és az otthon kényelméből teszik lehetővé a női fertőzésekre specializálódott gyorstesztek a fontos betegségek diagnosztizálását.

Nagyon úgy tűnik, hogy társadalmi szinten annyira nem érdekelnek minket a csak nőket érintő egészségügyi problémák. Illetve elvárjuk tőlük, hogy olyan mellékhatásoknak tegyék ki magukat, amelyeknek a férfiak nem hajlandóak, ahogyan az a férfi hormonális fogamzásgátló szerek fejlesztéséből és elérhetőségük hiányából is kiviláglik. Sok embert felháborít ez az egészségügyi nemi egyenlőtlenség, amelynek csupán egyetlen megnyilvánulása az előbbi példa. Ha te is ezek közé az emberek közé tartozol, akkor valószínűleg te is ujjongva fogadod majd a hírt, hogy már a női fertőzésekre specializálódott gyorstesztek is léteznek.

Női fertőzések diagnosztikája könnyen, kényelmesen és olcsóbban

A gyorsteszt koncepciója nem újdonság, és az elmúlt időszakban bizonyára a te kezed ügyébe is akadt legalább egy. Igen, a Covid-gyorstesztekre gondoltunk, de akár a terhességi gyorsteszt is ismerősen csenghet, minimum a filmekből és az internet mémjeiből. Általában az jellemzi ezeket, hogy olcsóbbak, mint az orvosok és ápolók által levett mintákon alapuló tesztek, ezenfelül az otthon kényelméből is elvégezhetőek. Nem kell napokig várni az eredményre, jellemzően még aznap megtudod, van-e baj (vagy öröm). Az A-Lab Pharma három női fertőzést mérő gyorstesztet is piacra dobott, amelyek már Magyarországon is elérhetőek.

Már az otthon kényelméből is elvégezhetünk női fertőzésekre specializált gyorstesztet
Már az otthon kényelméből is elvégezhetünk női fertőzésekre specializált gyorstesztet

A rendkívül gyakori Chlamydia trachomatis nemi úton terjedő fertőző bakteriális betegség az egyik otthonról is mérhető betegség. A Semmelweis Egyetem adatai szerint évente világszerte 89 millió esetet regisztrálnak. A legtöbb fertőző nő viszont nem is tud róla, hogy elkapta, mivel a háromnegyedüknél teljesen tünetmentesen zajlik le, így akaratlanul is megfertőzhetik partnereiket az együttlétek során. Egyes típusait úgy is el lehet kapni, hogy valaki nem él szexuális életet, például az uszodákban (akut uszodai kötőhártya-, illetve húgycső- és nyálkahártya-gyulladással járhat). 

Amennyiben kezeletlenül marad, rendkívül súlyos következményekkel járhat: meddőséget és méhen kívüli terhességet is okozhat, illetve szülés közben a baba is megfertőződhet, amikor áthalad a szülőcsatornán, ettől szemgyulladást, tüdőgyulladást vagy vakságot okozva a csecsemőnek. Az alábbi tünetek esetén feltételezhetjük, hogy a Chlamydia áll a háttérben: gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, méhnyak gyulladása miatti alhasi fájdalom, közösüléskor fellépő fájdalom, viszketés, erős menstruációs vérzés, friss piros vérzés, kismedence-gyulladás, végbélgyulladás vagy sárgás, nyákos váladék. Férfiaknál here- és alhasi fájdalmakat, prosztata- és mellékhere-gyulladást okozhat.

A gyulladással járó húgyúti fertőzés is kimutathatóvá vált otthonról. Okozhatják baktériumok, vírusok, paraziták, gombák, de leggyakrabban az E. coli baktérium okolható. A magyar lakosság négyötöde élete során legalább egyszer átesik rajta a tudomány szerint. A nőket jobban érinti ez a megbetegedés, mivel a húgycsövük rövidebb, így a baktériumok könnyebben megtelepszenek és gyorsabban tudnak feljutni. Az alsó húgyúti fertőzés a húgycsövet és a húgyhólyagot érinti, míg a felső a vesevezetéket, sőt a veséket is. Tünetei az alhasi fájdalom, a gyakori vizelési inger, az égető érzés vizeléskor, a zavaros vizeletszín, a kellemetlen szagú vizelet, a véres vizelet, fájdalom tapasztalása és a teltségérzet lehetnek.

A hüvely pH-egyensúlyának felborulását is méri egy gyorsteszt. A hüvely savas pH-ja nagyszerű találmánya a természetnek, ugyanis kiválóan véd a különböző kórokozók ellen, ha a 3,8–4,4 közötti pH-értékek közötti állapotban van. Azonban ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, például antibiotikumos kezelés hatására vagy a túlzásba vitt intimhigiénia miatt, akkor sérülékennyé válik. Leggyakoribb tünetei a viszketés, égő érzés, szárazság, fokozott hüvelyfolyás, szagos hüvelyváladék. Azonban a várandós nőknél veszélyes kimenetele is lehet: koraszüléshez, korai burokrepedéshez, a magzatvíz elfertőződéséhez és a magzat bakteriális fertőzéséhez is vezethet. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra