18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A férfiaknak több joguk van élvezni a szexet? Még mindig nincs egyenjogúság az ágyban egy tanulmány szerint

GettyImages-74179966

„Gondoljon egy nő és egy férfi közötti szexuális együttlétre! Most képzelje el, hogy csak az egyiküknek volt orgazmusa. Ön szerint melyiküknek?” Ez a kérdés is szerepelt annak a felmérésnek a kérdőívében, amelyet az utóbbi időben az „orgasm gap”, azaz az orgazmusszakadék elemzésére állítottak össze.

Az orgazmusszakadék létező társadalmi jelenség. Jellemzően a heteroszexuális férfiak és nők közötti általános egyenlőtlenségre utal a szexuális kielégülés tekintetében – pontosabban az orgazmus elérésének egyenlőtlen gyakoriságára a szexuális együttlétek során. 

Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy miért helyezik előtérbe mind a férfiak, mind a nők a szex során a férfiak szexuális örömét.

A nemek közötti orgazmusszakadék

A vizsgálat öt online felmérésből állt. Az elsőben valamivel több mint 200 válaszadót kérdeztek meg arról, hogy szerintük a heteroszexuális nemi interakciókban inkább a nők vagy a férfiak a szexuális örömök haszonélvezői vagy éppenséggel kiszolgálói. A résztvevőket arról is megkérdezték, hogy kinek van „több joga az orgazmus megéléséhez”.

Kinek van több joga az orgazmus megéléséhez, a nőknek vagy a férfiaknak?
Kinek van több joga az orgazmus megéléséhez, a nőknek vagy a férfiaknak?South_agency / Getty Images Hungary

„A közvélemény széles körben elismeri, hogy a nők és férfiak közötti orgazmusbeli különbség eltérő módon veleszületett és biológiailag meghatározott. Tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy a társadalmi-kontextuális tényezők – nevezetesen a jogosultság – döntő szerepet játszanak a szexuális élvezetben mutatkozó nemi egyenlőtlenségek megértésében” – mondta Verena Klein, a tanulmány vezető szerzője, a Michigani Egyetem Skłodowska-Curie posztdoktori ösztöndíjasa.

A tanulmány szerint a férfiak általában úgy vélik, hogy az orgazmus és a szexuális élvezetek jobban megilletik őket, mint a nőket – és ez a vélekedés a férfiak és a nők között egybehangzónak tűnik.

Ugyanaz a férfikiváltság, amely életünk oly sok – társadalmi, gazdasági, intézményi, kulturális – területét áthatja, a hálószobában is érvényesül.

„Az emberek úgy gondolják, hogy a férfiaknak több joguk van az orgazmus megélésére, és mindez a nemek közötti hatalmi egyenlőtlenségben gyökerezik” – mondta Klein. „Ezeket a kulturális hiedelmeket, amelyek alakítják azt, ahogyan az emberek a szexről gondolkodnak, mind a nők, mind a férfiak internalizálják”.

Hosszú távú kapcsolatban a nők élveznek előnyt

A kutatás érdekes összefüggést mutatott a hosszú távú kapcsolat és az orgazmusszakadék fordított kapcsolatában. A válaszadók úgy vélték, hogy egy tartós kapcsolatban a nőknek van inkább előjoga a szexuális élvezetre. Ezt a szakértők azzal magyarázták, hogy egy kialakult kapcsolatban a párok szabadabban kezelik a nemekre írt kulturális forgatókönyveket, így a férfiorgazmushoz kapcsolódó előjog is átértékelődik.

Egy tartós kapcsolatban a nők biztonsággal ki tudják fejezni a saját vágyaikat, és a férfiak is nyitottabbá válnak a téma megvitatására. Egy hosszabb kapcsolatban a szexuális hatalom nem egyértelműen a férfiaké, inkább közös megegyezés kérdése.

Mit lehet tenni az orgazmuskülönbség megszüntetésére?

Kimberly Resnick Anderson szexuálterapeutát, az UCLA School of Medicine pszichiátriai adjunktusát sem lepte meg a tanulmány eredménye.

„Férfi ügyfeleimnek ezrei érzik úgy, hogy ha nincs orgazmusuk, a szex nem is számít. A legtöbb nő pedig úgy érzi, hogy a saját orgazmusuktól függetlenül is megtörténik a kielégítő szexuális aktus. Az egyik ok, amiért a férfiak elvárják az orgazmust, az az, hogy számukra az orgazmus megélésének képességére nagyobb a garancia. A nők mintegy 70%-a képtelen pusztán a közösülésből eredően eljutni a csúcsra valamilyen kiegészítő stimuláció nélkül.”

A szakértő tapasztalatai is alátámasztják azt a felvetést, miszerint a nőkre nyomás helyeződik az ágyban. Egyrészt kötelességüknek érzik célként kitűzni a férfiorgazmus elérését, mert ezzel azonosítják a sikeres szexuális aktus létrejöttét. Másrészt ugyanúgy elfogadják azt a hiedelmet, hogy az ő élvezeteik megfoghatatlanok és túlságosan összetettek, nehezítik az együttlétek sikerét.

A terapeuta gyakran tanácsolja azt a pároknak, hogy szabaduljanak meg rövid időre ettől a kényszertől. Ezzel a gyakorlattal lehetőség nyílik a szexualitásuk más területeit is feltérképezni, így egyéb igényeikre is nyitottá válhatnak. Ha nem az orgazmus tükrében figyelik meg a szexuális együttlétet, akkor a párbeszéd is áttolódik a részletekre, amivel közelebb tudnak kerülni a saját és egymás vágyaihoz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra