18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A férfiaknak több joguk van élvezni a szexet? Még mindig nincs egyenjogúság az ágyban egy tanulmány szerint

GettyImages-74179966
Geyer Krisztina

„Gondoljon egy nő és egy férfi közötti szexuális együttlétre! Most képzelje el, hogy csak az egyiküknek volt orgazmusa. Ön szerint melyiküknek?” Ez a kérdés is szerepelt annak a felmérésnek a kérdőívében, amelyet az utóbbi időben az „orgasm gap”, azaz az orgazmusszakadék elemzésére állítottak össze.

Az orgazmusszakadék létező társadalmi jelenség. Jellemzően a heteroszexuális férfiak és nők közötti általános egyenlőtlenségre utal a szexuális kielégülés tekintetében – pontosabban az orgazmus elérésének egyenlőtlen gyakoriságára a szexuális együttlétek során. 

Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy miért helyezik előtérbe mind a férfiak, mind a nők a szex során a férfiak szexuális örömét.

A nemek közötti orgazmusszakadék

A vizsgálat öt online felmérésből állt. Az elsőben valamivel több mint 200 válaszadót kérdeztek meg arról, hogy szerintük a heteroszexuális nemi interakciókban inkább a nők vagy a férfiak a szexuális örömök haszonélvezői vagy éppenséggel kiszolgálói. A résztvevőket arról is megkérdezték, hogy kinek van „több joga az orgazmus megéléséhez”.

Kinek van több joga az orgazmus megéléséhez, a nőknek vagy a férfiaknak?
Kinek van több joga az orgazmus megéléséhez, a nőknek vagy a férfiaknak?South_agency / Getty Images Hungary

„A közvélemény széles körben elismeri, hogy a nők és férfiak közötti orgazmusbeli különbség eltérő módon veleszületett és biológiailag meghatározott. Tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy a társadalmi-kontextuális tényezők – nevezetesen a jogosultság – döntő szerepet játszanak a szexuális élvezetben mutatkozó nemi egyenlőtlenségek megértésében” – mondta Verena Klein, a tanulmány vezető szerzője, a Michigani Egyetem Skłodowska-Curie posztdoktori ösztöndíjasa.

A tanulmány szerint a férfiak általában úgy vélik, hogy az orgazmus és a szexuális élvezetek jobban megilletik őket, mint a nőket – és ez a vélekedés a férfiak és a nők között egybehangzónak tűnik.

Ugyanaz a férfikiváltság, amely életünk oly sok – társadalmi, gazdasági, intézményi, kulturális – területét áthatja, a hálószobában is érvényesül.

„Az emberek úgy gondolják, hogy a férfiaknak több joguk van az orgazmus megélésére, és mindez a nemek közötti hatalmi egyenlőtlenségben gyökerezik” – mondta Klein. „Ezeket a kulturális hiedelmeket, amelyek alakítják azt, ahogyan az emberek a szexről gondolkodnak, mind a nők, mind a férfiak internalizálják”.

Hosszú távú kapcsolatban a nők élveznek előnyt

A kutatás érdekes összefüggést mutatott a hosszú távú kapcsolat és az orgazmusszakadék fordított kapcsolatában. A válaszadók úgy vélték, hogy egy tartós kapcsolatban a nőknek van inkább előjoga a szexuális élvezetre. Ezt a szakértők azzal magyarázták, hogy egy kialakult kapcsolatban a párok szabadabban kezelik a nemekre írt kulturális forgatókönyveket, így a férfiorgazmushoz kapcsolódó előjog is átértékelődik.

Egy tartós kapcsolatban a nők biztonsággal ki tudják fejezni a saját vágyaikat, és a férfiak is nyitottabbá válnak a téma megvitatására. Egy hosszabb kapcsolatban a szexuális hatalom nem egyértelműen a férfiaké, inkább közös megegyezés kérdése.

Mit lehet tenni az orgazmuskülönbség megszüntetésére?

Kimberly Resnick Anderson szexuálterapeutát, az UCLA School of Medicine pszichiátriai adjunktusát sem lepte meg a tanulmány eredménye.

„Férfi ügyfeleimnek ezrei érzik úgy, hogy ha nincs orgazmusuk, a szex nem is számít. A legtöbb nő pedig úgy érzi, hogy a saját orgazmusuktól függetlenül is megtörténik a kielégítő szexuális aktus. Az egyik ok, amiért a férfiak elvárják az orgazmust, az az, hogy számukra az orgazmus megélésének képességére nagyobb a garancia. A nők mintegy 70%-a képtelen pusztán a közösülésből eredően eljutni a csúcsra valamilyen kiegészítő stimuláció nélkül.”

A szakértő tapasztalatai is alátámasztják azt a felvetést, miszerint a nőkre nyomás helyeződik az ágyban. Egyrészt kötelességüknek érzik célként kitűzni a férfiorgazmus elérését, mert ezzel azonosítják a sikeres szexuális aktus létrejöttét. Másrészt ugyanúgy elfogadják azt a hiedelmet, hogy az ő élvezeteik megfoghatatlanok és túlságosan összetettek, nehezítik az együttlétek sikerét.

A terapeuta gyakran tanácsolja azt a pároknak, hogy szabaduljanak meg rövid időre ettől a kényszertől. Ezzel a gyakorlattal lehetőség nyílik a szexualitásuk más területeit is feltérképezni, így egyéb igényeikre is nyitottá válhatnak. Ha nem az orgazmus tükrében figyelik meg a szexuális együttlétet, akkor a párbeszéd is áttolódik a részletekre, amivel közelebb tudnak kerülni a saját és egymás vágyaihoz.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra