Íme az ok, amiért a nők mindig feljebb csavarják a termosztátot

GettyImages-1383133085

Tudományos magyarázata van annak, hogy miért vágynak a nők magasabb fokozatra kapcsolt fűtésre, mint a férfiak.

Akár az otthonodról, akár a munkahelyedről van szó, nyáron a légkondi, télen a termosztát fölött folyik a harc: a férfiak rendre megelégednek az alacsonyabb hőmérséklettel, míg a nők melegebbre vágynak. A női nem fázóssága mögött igenis rejtőzik egy ok, ez azonban nem a testzsír eloszlása.

Ezért igényelnek a nők több fűtést

Az anyagcsere gyorsasága a valódi indok: ennek következtében szervezetük kevesebb hőt termel, ettől lesznek a nők fázósabbak a férfiaknál.

Az egészséges emberi szervezet hőmérséklete nemre való tekintet nélkül 36–37 fok között van, a férfiaknak azonban nagyobb az izomtömege általánosságban.

Ezeknek a pluszizmoknak a táplálására több hőt is kell felhasználniuk, és ahogyan ez párolog, úgy melegszik fel bőrük, ruházatuk és közvetlen környezetük is.

Egy férfinak a keze is kevésbé fázik általában, mint egy nőnek
Egy férfinak a keze is kevésbé fázik általában, mint egy nőnekKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Akár három fok is lehet a különbség

A nők valamivel kevesebb izmot hordoznak testükön átlagos esetben, így ők kevesebb hőt is termelnek: ezek után már nem meglepő, hogy ugyanolyan hőmérsékletű szobában ők talán már fáznak, míg a férfiaknak megfelel az alacsonyabb hőmérséklet, hiszen két lábon járó radiátorokként melegítik a magukat.

Egyes kutatások számszerűsítették is már, mekkora különbség lehet a férfi- és a női hőérzet között: ezek szerint a férfiaknak a 22 fokra állított termosztát mellett komfortos a hőmérséklet, míg a nők számára sokkolóan magas, 25 fokosra állított hőmérséklet nyújt kellemes körülményeket.

A nők keze valóban hidegebb

Egy másik, a Lancetben közölt kutatás ugyanakkor arra is rávilágít, hogy egy árnyalatnyi különbség azért lehet férfiak és nők testhőmérséklete közt: mindössze negyedfoknyi, azonban ha csak a kezek hőmérsékletét nézzük, ott már jóval jelentősebb. Egy férfi keze 32,2 fokos, míg egy nőé csak 28,2 fokos általában.

Egy kis különbséget pedig azért a test zsírtartalma is jelent: a nőknél ez 6-11 százalékkal magasabb, mint a férfiaknál,

ami a belső szerveket védi, ugyanakkor a kezekhez és a lábakhoz épp ezért kevesebb vér jut el, ezért fáznak jobban a nők végtagjai.

A fűtés sokszor a végtagok melegen tartása miatt olyan fontos
A fűtés sokszor a végtagok melegen tartása miatt olyan fontosJohner Images / Getty Images Hungary

Idővel azonban elolvad a különbség

A hőérzet az életkor előrehaladtával és a hormonális változások bekövetkeztével azonban változik. A menopauzába lépett nők gyakran tapasztalják, hogy míg korábban fázósnak tartották magukat, ez elillant, sőt: ennek hátterében a hormonok játéka áll. 

Amikor a menopauza folyamata lezajlott, visszatér régi hőérzetük: szerencséjükre azonban nagyjából ekkor indul el egy folyamat sok férfi testében, amely kiegyenlíti a különbségeket.

A férfiak ugyanis veszteni kezdenek izomtömegükből, ezzel kevesebb hőt termelnek, és azt vehetik észre, hogy olyan hőmérsékleten kezdenek el fázni, ami korábban még nagyon kellemes volt számukra. Amíg ez a kiegyenlítődés nem köszönt be, a vita a fűtés mértékéről megmarad.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra