Tényleg megbetegíthet, ha nem szárítod meg a hajad: ez történik a testeddel

GettyImages-1286931118

Ha nedves hajjal fekszel le az ágyba, tálcán kínálod a fertőzéseket okozó baktériumok és gombák számára.

A gyerekek az idők kezdete óta hallják a figyelmeztetést: „Ne menj ki a hidegbe vizes hajjal, különben tüdőgyulladást kapsz!” Vajon ez tényleg igaz? És milyen fertőzéseket kockáztat az ember, ha nedves hajjal fekszik le az ágyba? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Okozhat náthát vagy tüdőgyulladást a nedves haj?

Amikor a nagymamád a lelkedre kötötte, hogy ne menj ki nedves hajjal az utcára, ha nem akarsz ágynak esni, annak volt némi alapja, de tudni kell, hogy önmagában nem ez a megfázás vagy a tüdőgyulladás fő oka.

Egy mikroorganizmus, például egy vírus is kell ahhoz, hogy fertőzést okozzon.

A nedves haj és a hideg csak annyit befolyásol, hogy kedvezőbb körülményeket teremt a levegőben terjedő vírusok, köztük a rhinovírus számára (ami a megfázás leggyakoribb oka). Egyes kutatások azt sugallják, hogy emellett a napfény és a D-vitamin hiánya is szerepet játszhat abban, hogy az immunrendszer legyengül és csökken a szervezet védekezőképessége a fertőzésekkel szemben.

Nem attól leszel beteg, hogy nedves a hajad, de megnöveli a fertőzések kockázatát
Nem attól leszel beteg, hogy nedves a hajad, de megnöveli a fertőzések kockázatátPatrik Giardino / Getty Images Hungary

Amikor az emberek egy zárt térben gyűlnek össze, hogy elkerüljék a szélsőséges időjárást – beleértve a fagyos hideget és a nyári kánikulát is –, az valójában sokkal inkább kedvez a betegségek terjedésének, mint a kinti hideg és/vagy a nedvesen hagyott haj.

Milyen fertőzéseknek kedvez a haj nedvessége?

A baktériumok és gombák meleg, nedves környezetben szaporodnak. Ezért is olyan gyakoriak a gombás fertőzések a test apró redőiben és hasadékaiban, ahol felhalmozódhat az izzadság. Ez a probléma a hajaddal is. Ha az izzadság felmelegíti és átnedvesíti, és érintkezésbe kerül egy káros mikroorganizmussal, az megnöveli egy esetleges fertőzés valószínűségét.

Hasonló kockázatokkal nézhetsz szembe akkor is, ha a zuhanyt követően nedves hajjal fekszel le az ágyba. Ez ugyanis megint csak meleg és nedves közeget teremt a gombák és a baktériumok számára, amelyek a párnádra vagy az ágyneműdre kerülve könnyen elszaporodhatnak. Ilyen esetben a következő fertőzések alakulhatnak ki:

  • Aspergillózis: Ezt a párnákon előforduló penészgombák okozzák, amelyek a nedves haj által teremtett közegben elszaporodhatnak. Az így létrejövő fertőzés károsíthatja a tüdőszövetet, ami fokozott veszélyt jelent a légúti problémákkal küzdő vagy legyengült immunrendszerű betegekre nézve.
  • Malassezia folliculitis: A viszkető, aknészerű állapotot a szőrtüsző gombás fertőzése váltja ki, amin az izzadság csak súlyosbít. Olyannyira, hogy korpásodást vagy atópiás dermatitiszt is okozhat.
  • Ótvar: A rendkívül fertőző gombás fertőzés vörös, viszkető, gyűrű alakú kiütések kialakulásával jár, és akár kopasz foltokat is hagyhat maga után.
Ha elmulasztod a hajszárítást, penészgombák szaporodhatnak el a fejbőrödön
Ha elmulasztod a hajszárítást, penészgombák szaporodhatnak el a fejbőrödönRidofranz / Getty Images Hungary

Érdemes megismételni: nem a nedves haj az, amitől beteg leszel. Ha azonban már érintkeztél egy bizonyos baktériummal vagy gombával, akkor az hajlamosabbá tehet a fertőzésekre.

A hajszárítás elmulasztása mindezeken túl azért is veszélyes, mert a hosszan tartó nedvesség legyengíti a hajat, így az érzékenyebb lesz a töredezésre és a sérülésekre, illetve növekedése is lelassul – főleg, ha túl erősen fésülöd vagy kikeféled.

Az orvosok ezért azt javasolják, hogy soha ne feküdj nedves hajjal az ágyba. Vagy ha mégis, akkor válassz olyan párnahuzatot, amely nem tartja vissza a nedvességet. Így kevésbe lesz kitéve a súrlódásnak, amitől további károsodás érheti.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra