Az élet nagy kérdései: mi a különbség a modell és a szupermodell között?

GettyImages-1344639683

Törékenyek, szépek, vékonyak: gondolhatnánk, hogy a modellek élete csupa móka és kacagás, hiszen bárkit és bármit megkaphatnak akkor és amikor akarnak. Azonban modell és modell között is van különbség.

Nézzük is, mi a helyzet. Egy modellt letartóztatnak, mert kokaint használt, egy másik szupermodell pedig a People címlapjára kerül, miközben kokaint szippant fel. Hogy mi a kettős mérce oka? A Mental Floss ennek járt utána. 

Amint a szépség, úgy a szupermodellség is a szemlélőtől függ. Egy napon talán majd létrehoznak valamiféle testületet, amely világos szabályokat fog felállítani arra vonatkozóan, hogy ki minősül szupermodellnek – de addig kénytelenek vagyunk magunk eligazodni az útvesztőben.

A sima és a szupermodellek közötti különbségről egyébként általában nem a pénz, hanem a hírnév dönt. A szupermodell olyan valaki, aki nem csak a divat világában híres.

A kifejezést Janice Dickinsonnak köszönhetjük, aki 1979-ben használta először a szupermodell szót, és saját magát illette ezzel a kifejezéssel, de lehet, hogy talán Suzy Parkerre jobban illik a szó, aki 1932-ben született, és majdnem 178 centiméter magas volt, így tehát ő volt az, aki bevezette a magas női modellek korszakát. Emellett számos reklámkampányban szerepelt, és feltűnt Fred Astaire mellett is, bár a szereplése kettős visszhangot váltott ki a közönségből. 

GettyImages-667362690
Gisela Schober / Getty Images Hungary

Aztán ott volt Nadja Auermann is, akiről azt mondják, hogy neki voltak a világ leghosszabb lábai. Számos magazin címlapján szerepelt, sőt, néhány német filmben is feltűnt. Sőt, saját parfümje is volt. Igaz, manapság mindenkinek van saját parfümje, és Németországon kívül senki sem tudja kiejteni a vezetéknevét. 

GettyImages-1344481946
Richard Bord / Getty Images Hungary

Naomi Campbell nagyjából  50 millió dollárt keresett a modellkedéssel, sőt, 1991-ben bekerült az 50 legszebb ember közé. Írt regényt is, és egymillió példányt adott el első és egyetlen albumából, a Babywomanből. Igaz, ez Amerikában kudarc volt, de az egyik kislemeze nagy sikert aratott Japánban. Ráadásul Usherrel is járt. Ő tehát biztos, hogy szupermodell. Reméljük, azért ennek ellenére óvatosan bánik a kokainnal. 

GettyImages-1232197966
Jose Perez/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

Helena Christensen, az egykori Miss Dánia örökre megváltoztatta az életünket, amikor megjelent a Chris Isaak Wicked Game című klipjében. Ráadásul randevúzott Leonardo DiCaprióval is amellett, hogy számtalan divatlap címlapján szerepelt. Azonban soha nem sikerült igazán széles körben ismertté tennie a Wicked Game-et. Egyértelmű a válasz: modell.

GettyImages-1183023644
Roy Rochlin / Getty Images Hungary

Tyson Beckford az emberiség történetének legjobban fizetett férfimodellje, aki elhagyta a kifutók világát, és a Calvin Klein ruházati arca lett. A Zoolanderben és a 2003-as Oscar-díjra jelölt Biker Boyzban is feltűnt. Lehet, hogy a filmet nem jelölték Oscar-díjra, de az ítélet továbbra is: szupermodell.

Oszd meg másokkal is!
Mustra