Szeretőjük testrészéről készült miniatűr képpel kérkedtek az arisztokraták

GettyImages-176030368

A miniatűrők világa a kódexfestészet idejéből származik, fénykorát azonban a 16–19. században élte. Divatjának a fényképezés feltalálása vetett véget, de addig az apró képecskék egy része szerelmi zálogként cserélt gazdát. Ha titkos volt a viszony, akkor csak egy testrészt ábrázolt: a kiválasztott igéző szemét.

A királyi udvarokban és a főúri körökben hagyománya volt a miniatúra- és portréfestészetnek. I. Erzsébet angol királynőnek a velencei rokokó mester, Rosalba Carriera volt az udvari arcképfestője, aki először készített a tubákos szelencék díszítésére, elefántcsontra festett miniatúrákat.

A „szerelmes szem” divatirányzat a 18. század végén jelent meg, állítólag a lázadó walesi herceg (későbbi IV. György király) ihlette, amikor botrányos viszonyt kezdett egy katolikus nővel, Maria Fitzherberttel.

A Netflixen is láthattuk a miniatűr ékszert

Nagyon rövidre fogva, a 20 éves walesi herceg szívhez szóló levél és egy házassági ajánlat kíséretében küldött a nála hat évvel idősebb özvegyasszonynak egy addig merőben szokatlan ékszert. Jobb szemének pontos mását egy miniatűr képen ábrázolva, medálba helyezve. Fitzherbert válaszul szintén a szemét festette meg a hercegnek. Bár a kapcsolat rosszul végződött, a miniatűr szemek divatja beindult. 

A miniatűr festészet reneszánsza a Netflix kosztümös sorozatában, a Bridgertonban
A miniatűr festészet reneszánsza a Netflix kosztümös sorozatában, a BridgertonbanYouTube / Summer Anne Lee

Napjainkban is láthattunk egy ilyen lenyűgöző ékszert a tévéképernyőn. A Bridgerton első évadában Marina Thompson karaktere többször is megjelenik nyakában egy „szerelmes szem” medállal. A történetvezetés szerint az ékszer nyomravezetőként szolgál az ellentmondásos romantikus kapcsolathoz.

A „szerelmes szem” medál története

Bár a walesi herceg és szerelme indította el a népszerű trendet, nem a pár volt az első, aki ilyen jellegű ékszereket készíttetett. A szerelmes szem először az 1780-as években jelent meg Nagy-Britanniában (a műfaj nagyrészt angol jelenség volt, bár van néhány különösen korai, Franciaországból származó példa). A királyi szeretőkhöz hasonlóan az ékszerek közül sokat szerelmesek cseréltek, de időnként imádott családtagok emlékének, háziállatoknak is szánták, sőt bizonyos esetekben gyászjelképeknek is, amelyekkel az elhunyt személyt tisztelték meg. 

Ma már csak körülbelül ezer ilyen miniatűr ékszer létezik, ezek mindegyike az 1780-as és 1830-as évek között készült Amerikában, Nyugat-Európában és Oroszországban
Ma már csak körülbelül ezer ilyen miniatűr ékszer létezik, ezek mindegyike az 1780-as és 1830-as évek között készült Amerikában, Nyugat-Európában és OroszországbanHeritage Images / Getty Images Hungary

A szerelmes szem valójában anakronisztikus leíró elnevezés, hiszen a maguk idejében ezeket az ékszereket egyszerűen szemminiatűröknek nevezték. A „Lover's Eye” kifejezést egy Madison Avenue-i régiségkereskedő alkotta meg a 20. században. Ő találta ki ezt a kifejezést, és komplett történeteket vázolt köréjük, hogy vásárlókat vonzzon.

Ahogy azt a felvezetőben is írtuk, a parányi méretű szemportrék történelmi gyökerei az európai miniatűrfestészet hosszú hagyományában keresendők. A portré-miniatűrök egészen a 16. századra vezethetők vissza, Franciaországban a műfajteremtő Jean Clouet és a híres Jean Petitot miniatűrfestők nevéhez fűződnek. A flamand festő, Lucas Horenbout, aki VIII. Henrik király uralkodása idején tevékenykedett, vezette be először a stílust Angliában.

Az 1790-es évekre a miniatúrák már több száz évre tekintettek vissza, mondhatjuk, hogy kezdtek kissé fakóvá, unalmassá válni, és mivel az emberek valami újat és izgalmasat kerestek, a szerelmes szem ezért válhatott új divattá. 

A miniatűr szemeket megtalálhatjuk medálokon, gyűrűkön és brossokon egyaránt
A miniatűr szemeket megtalálhatjuk medálokon, gyűrűkön és brossokon egyaránt

A kis méretű, elefántcsontra készített festményeket értékes foglalatokkal látták el, drágakövekkel egészítették ki, és gyűrűkként, brossokként hordták, esetleg eldugták a zsebük mélyén. A hátoldalukba olykor még hajtincset is rejtettek. A fennmaradt példányokat titokzatosság lengi körül: ritkán ismert, hogy kinek a szemét ábrázolják, illetve ki festette őket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra