Ez a krumpliszerű zöldség megvéd a betegségektől, és segít a fogyásban

GettyImages-1023683066

A mexikói krumplinak is nevezett jícama egy hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt gumós zöldség, amelynek számos jótékony hatást tulajdonítanak.

Fehér húsával, kerek formájával és világosbarna héjával a jícama egyszerre emlékeztet a retekre és a burgonyára, de enyhén édes ízű, mint az alma, és roppanós állagú, akárcsak a vízi gesztenye. Ez a különleges zöldség arról is ismert, hogy alacsony kalóriatartalmához magas rosttartalom párosul, ami kiváló párosítás fogyókúrás törekvések esetén. 

Mit tartalmaz a mexikói krumpli?

Egycsészényi (130 gramm) jícamában mindössze 49 kalória, 0,1 gramm zsír és 2,3 gramm cukor található, miközben olyan értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a C-vitamin, a kálium, a folát, a vas, a magnézium és a kalcium. De lássuk konkrétabban is, hogy mi mindent nyerhetsz a fogyasztásával.

A jícama, vagyis a mexikói krumpli igen magas rosttartalommal rendelkezik
A jícama, vagyis a mexikói krumpli igen magas rosttartalommal rendelkezikcarlosrojas20 / Getty Images Hungary

1. Tele van rostokkal

A jícama nagy mennyiségű rostot (egycsészényi adagjában 6 grammot) és vizet tartalmaz, ami több szempontból is előnyös a szervezet számára: fellazítja a vastagbél tartalmát, segít megelőzni a székrekedést, illetve hosszabb időre eltelít az étkezések között, ami neked is kapóra jöhet, ha fogyókúrázni szeretnél.

2. Serkenti az emésztést

A jícama gazdag inulinforrás, amely prebiotikus rostként táplálja a bélrendszerben élő „jó” baktériumokat, és serkenti az emésztést.

Az inulin az emésztési zavarok tüneteit is enyhíti.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy tanulmányok szerint a bélmikrobiom állapota más testi funkciókat is befolyásolhat, így kihatással lehet akár a mentális egészségre is.

3. Csökkenti a gyulladást

A jícamában lévő antioxidánsok – a C-vitamin, az A-vitamin, az E-vitamin és a szelén – semlegesítik a sejtkárosító hatású szabad gyököket, amelyek gyulladást okoznak, és olyan krónikus betegségek forrásai lehetnek, mint a cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy a rák.

Az antioxidánsok emellett támogatják az immunrendszer működését, illetve védik a szervezetet a baktériumokkal, vírusokkal és fertőzésekkel szemben.

4. Stabilizálja a vércukorszintet

Alacsony cukortartalma és magas rosttartalma révén a jícama alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ezért cukorbetegeknek is ajánlható a fogyasztása.

A rostok lassítják a glükóz emésztését, ezáltal az egyenletesen szabadul fel a véráramba, vagyis elkerülhetővé válik a vércukorszint hirtelen megugrása, majd visszazuhanása.

Mexikóban utcai csemegeként is árulják
Mexikóban utcai csemegeként is áruljákSergio Mendoza Hochmann / Getty Images Hungary

5. Csökkenti a koleszterinszintet

A jícamában található rostok csökkentik a koleszterinszintet és megakadályozzák az artériák eltömődését, ami mérsékeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A szívre jótékony hatással van káliumtartalma is, hiszen az ásványi anyag köztudottan csökkenti a vérnyomást, illetve javítja a véráramlást.

Figyelem, fontos tudni, hogy a jícamának csak a gumós termése ehető. A növény föld feletti része – különösen a babja – ugyanis egy rotenon nevű vegyületet tartalmaz, ami már kis mennyiségben fogyasztva is mérgező, és megnövelheti a Parkinson-kór kockázatát. A jícama gyökere viszont remek kiegészítője lehet egy sor levesnek és rakott ételnek, illetve az almához és a répához hasonlóan szeletekre vágva nyersen is fogyasztható.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek