Erről a népszerű mesterséges édesítőszerről kiderült, hogy károsítja a DNS-t és rákkeltő hatású lehet

GettyImages-1409397697

Egy új tanulmány szerint a diétás italokban, rágógumikban, cukormentes lekvárokban, kávészirupokban és szószokban felhasznált szukralóz komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában.

Annak ellenére, hogy milyen népszerűek a fogyókúrázók körében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég figyelmeztette a fogyasztókat, hogy az olyan mesterséges édesítőszerek, mint a szukralóz, nem hatékonyak a testsúly szabályozásában, és hosszú távon megnövelhetik a szívbetegségek, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A szukralózzal kapcsolatban most újabb súlyos aggályok merültek fel.

Mi a gond ezzel a mesterséges édesítőszerrel?

A rágcsálókon végzett korábbi kutatások alapján a szukralóz lenyelése után számos zsírban oldódó vegyület képződik az emésztőrendszerben. Az egyik ilyen vegyület a szukralóz-6-acetát.

Ugyanennek a tudományos csoportnak az új kutatása úgy találta, hogy a szukralóz-6-acetát genotoxikus lehet, és negatívan befolyásolhatja a DNS-t. Azt is megállapították, hogy a vegyület károsítja a bél integritását, továbbá hozzájárulhat a bélszivárgáshoz.

Ezenkívül a vegyület jelentősen megnövelte az oxidatív stresszel, gyulladással és rákkal kapcsolatos gének expresszióját a bélben.

Sőt, a vizsgálatok során a szukralóz-6-acetát két olyan enzimet is blokkolt, amelyek szerepet játszanak a méregtelenítésben és a sejtanyagcserében, ami káros toxikológiai expozícióhoz vezethet.

A szukralóz néven ismert mesterséges édesítőszer súlyos károkat okozhat a szervezetben
A szukralóz néven ismert mesterséges édesítőszer súlyos károkat okozhat a szervezetbenJohn Kevin / Getty Images Hungary

A kutatók szerint mindez azért is aggasztó, mert a boltok polcain lévő szukralóztartalmú termékekből nyomokban szukralóz-6-acetátot mutattak ki.

„Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) minden genotoxikus anyag esetében 0,15 mikrogramm/fő/nap toxikológiai küszöbértéket állapított meg. Munkánk azt sugallja, hogy a szukralóz-6-acetát nyomokban kimutatott mennyisége egyetlen szukralózzal édesített italban is meghaladja ezt” – figyelmeztetett Susan Schiffman, a tanulmány egyik szerzője, hozzátéve, hogy ez még csak nem is számít bele a szukralóz-6-acetát metabolitként termelődő mennyiségébe.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra