Erről a népszerű mesterséges édesítőszerről kiderült, hogy károsítja a DNS-t és rákkeltő hatású lehet

GettyImages-1409397697

Egy új tanulmány szerint a diétás italokban, rágógumikban, cukormentes lekvárokban, kávészirupokban és szószokban felhasznált szukralóz komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában.

Annak ellenére, hogy milyen népszerűek a fogyókúrázók körében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég figyelmeztette a fogyasztókat, hogy az olyan mesterséges édesítőszerek, mint a szukralóz, nem hatékonyak a testsúly szabályozásában, és hosszú távon megnövelhetik a szívbetegségek, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A szukralózzal kapcsolatban most újabb súlyos aggályok merültek fel.

Mi a gond ezzel a mesterséges édesítőszerrel?

A rágcsálókon végzett korábbi kutatások alapján a szukralóz lenyelése után számos zsírban oldódó vegyület képződik az emésztőrendszerben. Az egyik ilyen vegyület a szukralóz-6-acetát.

Ugyanennek a tudományos csoportnak az új kutatása úgy találta, hogy a szukralóz-6-acetát genotoxikus lehet, és negatívan befolyásolhatja a DNS-t. Azt is megállapították, hogy a vegyület károsítja a bél integritását, továbbá hozzájárulhat a bélszivárgáshoz.

Ezenkívül a vegyület jelentősen megnövelte az oxidatív stresszel, gyulladással és rákkal kapcsolatos gének expresszióját a bélben.

Sőt, a vizsgálatok során a szukralóz-6-acetát két olyan enzimet is blokkolt, amelyek szerepet játszanak a méregtelenítésben és a sejtanyagcserében, ami káros toxikológiai expozícióhoz vezethet.

A szukralóz néven ismert mesterséges édesítőszer súlyos károkat okozhat a szervezetben
A szukralóz néven ismert mesterséges édesítőszer súlyos károkat okozhat a szervezetbenJohn Kevin / Getty Images Hungary

A kutatók szerint mindez azért is aggasztó, mert a boltok polcain lévő szukralóztartalmú termékekből nyomokban szukralóz-6-acetátot mutattak ki.

„Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) minden genotoxikus anyag esetében 0,15 mikrogramm/fő/nap toxikológiai küszöbértéket állapított meg. Munkánk azt sugallja, hogy a szukralóz-6-acetát nyomokban kimutatott mennyisége egyetlen szukralózzal édesített italban is meghaladja ezt” – figyelmeztetett Susan Schiffman, a tanulmány egyik szerzője, hozzátéve, hogy ez még csak nem is számít bele a szukralóz-6-acetát metabolitként termelődő mennyiségébe.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra