Megjelent Mentes Anyu második szakácskönyve!

IMG 9223 (1)

Nemes Dórát a Dívány olvasóinak nem kell különösebben bemutatni. Újságíró, a Mentes Anyu közösség megálmodója, kétgyermekes anyuka, aki családi indíttatásból kezdett mentes receptek megalkotásával foglalkozni. A napokban jelent meg a második, hiánypótló szakácskönyve, amely többek között az inzulinrezisztencia betegségben érintetteknek lehet hasznos.

Az első szakácskönyvednek nagy sikere volt. Miben más a második, most megjelent kötet, mint az első?

A másodikat kifejezetten inzulinrezisztensek, cukorbetegek és életmódváltók részére állítottuk össze. Azért beszélek többes számban, mert a könyv mögött nagyon komoly szakmai és csapatmunka van, a receptek szakmai ellenőrzését Szarka Dorottya dietetikus végezte el, és két izgalmas mentes receptet alkotott bele Bicsár Attila kreatív séf. Szarka Dorottya lektorálta az első könyvet is, azóta is nagyon jó szakmai és emberi kapcsolat van köztünk. A második szakácskönyvben – mivel ez az inzulinrezisztensek, cukorbetegek és életmódváltók számára különösen fontos – minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva. A könyv elején Dorkától található egy nagyon alapos kisokos is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Mi indított téged mentes ételek és mentes receptek készítésére?

Először csak hobbi volt, „meggyőződésből” kísérleteztem, majd 2019 nyarán a kiskamasz ikreimről kiderült, hogy inzulinrezisztensek, és a családban gluténérzékenység is van, így azóta kötelezően és elszántan foglalkozom a témával. (nevet) Plusz azt gondolom, hogy annál többet teszünk önmagunkért és a családunkért, minél kevesebb káros és felesleges vegyi anyagot viszünk be a szervezetünkbe és a környezetünkbe.

IMG 4703

Mit gondolsz a könyv legnagyobb erősségének?

Hiszem, hogy nagy segítség mindenkinek, aki saját maga vagy valamelyik családtagja által érintett az inzulinrezisztenciában vagy a cukorbetegségben, vagy egyszerűen életmódot szeretne váltani. Továbbá minden sorstársnak – aki gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegetáriánus vagy vegán étrendet követ – iránytű lehet, akár most indul el az úton, akár már régóta rajta van, de új ötleteket keres.

A második kötetet is a családon tesztelted? Mit szóltak hozzá?

A receptek többségét a családból hoztam, de azzal a rutinnal, hogy már több mint két éve követjük az IR-diétát, alapból gluténmentesen étkezünk, és törekszünk még további mentességekre is egy-egy étel elkészítése során, tehát ezek már kipróbált ételek, mondhatni családi kedvencek voltak. Habár a lányoknak már nincs előírva az IR-diéta, de mi egyrészt nagyon szeretjük ezeket az ételeket, másrészt az elmúlt mintegy két évben meg is szokták, meg is szerették. Az életmódjuk változott meg. Úgyhogy mi továbbra is mind a négyen ugyanúgy eszünk, ez az új könyv sok-sok friss, vadiúj receptet tartalmaz.

IMG 3952

Hogyan zajlott nálad a receptek kikísérletezése?

Annak idején, amikor az inzulinrezisztencia kiderült, először kétségbeestem, de biztos voltam benne, hogy meg fogjuk oldani. Úgy fogunk csinálni, úgy kell csinálni mindent – az étrendet és a mozgást is –, hogy mielőbb és teljesen kigyógyuljanak belőle. Szerencsém volt abban a tekintetben, hogy mindez az iskolai szünet és a nyári szabadságom idejére esett, így mindennap egész nap, tényleg szó szerint reggeltől estig a konyhában álltam több héten keresztül. Méricskéltem, sütöttem, főztem, tápértékeket számoltam. A jó recepteket megtartottuk, a többiből tanulságot vontunk.

Milyen pluszt tud adni egy nyomtatásban megjelent szakácskönyv az online receptekhez képest?

Telefonról, tabletről nem lehet főzni. A legtöbb háziasszony osztja ezt a véleményemet. Maszatos lesz főzés közben, állandóan fel kell oldani a főképernyőt – macera az egész. Plusz ha van egy szakácskönyvünk, telis-tele a család kedvenc receptjeivel, akkor hamar meg tudjuk oldani azt az általános, mindennapos problémát is, hogy „mit főzzek holnap?” Csak lapozzuk fel, és döntsük el: sokszor csak egy jó ötlet hiányzik.

A könyvben 59 recept van:

– ebből 7 teljes kiőrlésű recept

Az alábbi mentességeknek ennyi recept felel meg:

gluténmentes: 51

tejmentes: 40

tojásmentes: 43

vegán: 30 

vegetáriánus: 28 

Oszd meg másokkal is!
Mustra