Amikor 2 hétre kiüt a menzesz úgy, hogy még meg sem jött – mindent a PMDD-ről

GettyImages-1312271190

Néhány ember számára a menstruáció megérkezése előtti hetek és napok elviselhetetlennek tűnhetnek. Amikor a tünetek akadályozzák a mindennapi életet, az már nem egyszerű premenstruációs szindróma, hanem menstruáció előtti diszfóriás zavar, azaz PMDD.

A menstruáló nők túlnyomó többsége a menzesz előtti egy-két hét során tapasztal menstruáció előtti tüneteket. A premenstruációs szindróma (PMS) hangulati változásokkal, puffadással, fáradtsággal, fejfájással és alhasi görcsökkel járhat. A szakértők egyetértenek abban, hogy a fő különbség a PMS és a PMDD között a tünetek súlyossága. Míg a PMS-t a nők 90%-a megtapasztalja, addig a PMDD a termékeny korban lévő nők 3-8%-át érinti. Szerencsére mind a PMS, mind a PMDD kezelhető.

Mi az a PMDD?

Marra Ackerman, a New York-i NYU Langone pszichiátere szerint a PMDD egy diagnosztizálható pszichiátriai rendellenesség, amely A mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének 5. kiadásában is szerepel. A PMDD-nek 11 tünete van, és ahhoz, hogy valakit ezzel diagnosztizáljanak, legalább öt tünetet kell tapasztalnia (beleértve a felsorolt első négy közül legalább egyet).

A PMDD hasonló a premenstruációs tünetekhez, csak sokkal erősebb
A PMDD hasonló a premenstruációs tünetekhez, csak sokkal erősebbCharday Penn / Getty Images Hungary

Ezekről a tünetekről ismerhető fel a PMDD

 • Depresszió vagy reménytelenség érzése
 • Szorongás vagy rossz érzés
 • Erős hangulati ingadozások
 • Düh vagy ingerlékenység
 • Csökkent érdeklődés a hobbik és a barátok iránt
 • Koncentrációs nehézségek
 • Fáradtság
 • Változások az étvágyban vagy bizonyos étel utáni sóvárgás
 • Alvási problémák
 • Túlterheltség érzése, kontrollvesztés
 • Fizikai tünetek, mint a mellérzékenység, fejfájás, fájdalom és puffadás

Nem depresszió, hanem PMDD?

A PMS-hez hasonlóan a PMDD-t az különbözteti meg a többi hangulatzavartól, hogy következetesen a luteális fázisban, a menstruáció előtti egy-két hétben jelentkezik, majd egy-két nappal a menstruáció kezdete után megszűnnek a tünetek. Az általános depresszióhoz képest a PMDD ingadozik. A hangulatváltozások drasztikusabbak, mint a PMS-ben szenvedőknél, és nehezebben kezelhetők. 

Mi okozza a PMDD-t?

Ma sem tisztázott, hogy egyesek miért tapasztalnak PMDD-t, míg mások csupán PMS-t, de valószínűleg az ösztrogén- és a progeszteronszint változásaihoz köthető; nagyobb lehet az ingadozás azoknál, akik PMDD-től szenvednek. Emellett megfigyelték, hogy ha valakinek más hangulati zavara (például szorongásos vagy bipoláris zavara) van, nagyobb a PMDD kockázata. Növelheti az esélyét a B6-vitamin-hiány, valamint a szénhidrátanyagcsere-zavar is.

Segít a PMDD-s tünetek enyhítésében a hangulatjavító testmozgás
Segít a PMDD-s tünetek enyhítésében a hangulatjavító testmozgásCommercial Eye / Getty Images Hungary

Hogyan kezelhető a PMDD?

Egészségügyi szakember által felállított diagnózis az első lépés a PMDD kezelésében. Fordulhatunk háziorvoshoz, nőgyógyászhoz vagy mentálhigiénés szakemberhez a problémánkkal, hogy kizárhassuk az egyéb betegségeket. Ha megállapítják valakinél a PMDD-t, akkor a háziorvos, a nőgyógyász, valamint a pszichiáter egyaránt segíthet a kezelésben. Bizonyítottan segítenek az antidepresszánsok, valamint az életmódbeli változások – úgymint a testmozgás (ami hangulatjavító), az alkoholfogyasztás (ami lehangol) korlátozása, valamint, ha olyan tevékenységekre fókuszálunk, amik örömet okoznak. A fájdalom kezelésére fájdalomcsillapító és melegítőpárna javasolt. Előfordul, hogy hormonális fogamzásgátlást írnak fel a fájdalom vagy a hangulatváltozások enyhítésére.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra