Ezért érzed úgy, hogy nem tudod abbahagyni az evést: ez a hormon a ludas

GettyImages-1150013595

A menstruációval együtt járó hormonváltozásnak az érzelmi ingadozáson és a hangulatváltozáson túl számos egyéb „mellékhatása” is van. A ciklus közeledtével gyakran megnő a nők étvágya, és vannak, akik menstruáció előtt nehezebbnek, kövérebbnek érzik magukat. Ez egyáltalán nem véletlen.

A menstruáció során bekövetkező egyik jellemző változás, hogy a szervezet még nyugalomban is több kalóriát éget el, mint a ciklus egyéb más szakaszaiban. Ez igen megviseli a szervezetet, és ilyenkor gyakran képesek vagyunk hatalmas lakomákat csapni, és túlenni magunkat.

Kalóriaégetés a menstruáció alatt

Kutatások is igazolják, hogy a női szervezet anyagcsere-sebessége jelentősen eltér nyugalmi állapotban és a menstruáció során. A megfigyelések szerint a ciklus idején felgyorsuló kalóriaégetés mértéke egyénenként változik, vannak, akiknél az anyagcsere-sebesség nagyobb eltérést mutat, ami lehet akár 10 százalékos is. Ellenben az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem okoz eltérést a havonta jelentkező hormonváltozás. Tehát a menstruáció alatti kalóriaégetés személytől függ. Vannak, akik több kalóriát égetnek el, míg másoknál csupán kismértékben van különbség az elégetett kalória átlagos mennyiségében.

A menstruáció előtt és közben is gyorsabb az anyagcsere sebessége
A menstruáció előtt és közben is gyorsabb az anyagcsere sebességeMoyo Studio / Getty Images Hungary

Szintén vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a nőknél valamivel magasabb az anyagcsere sebessége a menstruációs ciklusuk luteális fázisában is, vagyis az ovuláció és a következő menstruáció kezdete közötti időszakban. Ráadásul a kalóriaégetés az ovuláció, vagyis a peteérés során is változhat, szintén növekedhet. 

Bár a szervezet alkalmazkodik az anyagcsere-változás kisebb eltéréseihez, de emiatt a nők testsúlya általában nem változik a ciklus során, kivéve akkor, ha a szervezet a megemelkedett ösztrogénszint miatt ebben az időszakban vizet tart vissza.

Ekkor ugyanis a vizesedés felduzzasztja tested sejtjeit, ami okozhat enyhe súlygyarapodást és puffadást. Ennek elkerülése érdekében érdemes a menstruáció előtti napokban csökkenteni a sóbevitelt, valamint javasolt naponta elfogyasztani egy-két banánt, ami magas káliumtartalmának köszönhetően enyhíti a puffadást.

A menstruáció nem ment fel az edzés alól

Nincs olyan kutatási adat, amely azt bizonyítaná, hogy a menstruáció alatt felgyorsuló anyagcsere felmenthetne bárkit is az edzés alól, sőt az sem bizonyított, hogy a havonta jelentkező vérzés idején elvégzett edzéssel több kalóriát lehet elégetni. 

Az edzés segíthet enyhíteni a menstruáció kellemetlen tüneteit
Az edzés segíthet enyhíteni a menstruáció kellemetlen tüneteitWillie B. Thomas / Getty Images Hungary

Önmagában az anyagcsere-sebesség változásai nem elegendőek a kalóriaégetés növeléséhez, és több kalóriabevitelt sem indokolnak. 

Az azonban tény, hogy a mozgás még a nehezebb napokon is segíthet abban, hogy fizikailag jobban érezzék magukat a nők, mivel a sport csökkenti a kellemetlen tünetként jelentkező görcsöket és a hátfájást.

Mi okozza az éhséget?

Sok nő tapasztalja, hogy menstruáció előtt néhány nappal megnő az étvágya. Különösen igaz ez a ciklus luteális fázisában, vagyis a menstruációt megelőző héten. Ilyenkor a szokásosnál erőteljesebben jelentkezik az ételek utáni sóvárgás, és megnő a fehérjebevitel iránti igény is.

Nem véletlenül sóvárognak a nők a kalóriadús ételek után
Nem véletlenül sóvárognak a nők a kalóriadús ételek utánOleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

A kutatók azt is felismerték, hogy a premenstruációs diszfóriás zavarban (PMDD) szenvedő nők nagyobb valószínűséggel kívánnak zsíros és édes ételeket a luteális fázisban, mint azok, akiknek nincs ilyen rendellenességük.

A PMDD olyan állapot, amely súlyos ingerlékenységet, depressziót és egyéb tüneteket okoz közvetlenül a menstruáció előtt.

A menstruáció előtti éhségnek részben fizikai, részben pszichológiai oka lehet. Először is, a magas zsírtartalmú és édes ételek kielégíthetik az érzelmi szükségleteket akkor, amikor a hormonváltozás miatt hangulat- és érzelmi ingadozás következik be. A legtöbb elmélet szerint a menstruáló nők étvágynövekedését hormonok okozzák.

A tudósok arra jöttek rá, hogy ha az ösztrogénszint alacsony, ellenben a progeszteron magas, sokkal többet eszünk.

Ám az is megeshet, hogy az evés iránti vágy a túlélési ösztönhöz köthető. Lehet, hogy a szervezet azért vágyik a sóvárogva kívánt ételekrehogy a test megkapja a számára szükséges energiát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra