Az állatvilág is segítette a tudósokat kideríteni, mire jó a menopauza valójában

GettyImages-518557798

Az evolúció szereti a hatékony tulajdonságokat, és igyekszik azokat fenntartani, tehát az állatvilágban ritkaságnak számító menopauzának is kell, hogy legyen valamilyen oka, haszna. Ez az egyik lehetséges elmélet.

A menopauza gondolata minden nő életében ott lebeg mint a biológiai visszaszámláló óra dupla nullájának megtestesítője. Egész életet befolyásoló döntéseket határoz meg, hogy a női termékenység véges, amelyek a karrier és családalapítás tengelyén mozognak (tehát csupán az élet legfontosabb területein, de minek is izgulunk mi, nők, annyit ezeken, nem igaz?). Amikor pedig bekövetkezik, megterhelő mind a test, mind a psziché számára. Hőhullámok, depresszió, szorongás, hüvelyszárazság és hajhullás jelzi a megérkezését. De mégis milyen célt szolgálhatott a menopauza kialakulása az embereknél, amikor az állatvilágban eszméletlenül ritka jelenségről van szó, amely csak a gyilkos bálnáknál és a rövidszárnyú gömbölyűfejű delfineknél fordul elő bizonyítottan az embereken kívül? Mi az evolúciós haszna?

Mi az evolúciós oka a menopauza kialakulásának?

A legtöbb állatfajnál a hosszú élet a hosszú szaporodási élettartammal függ össze. Aztán ott vannak az emberek, a gyilkos bálnák és a rövidszárnyú gömbölyűfejű delfinek, akik fittyet hánynak a legnépszerűbb trendekre, és női tagjaik körülbelül az életük felénél átesnek a menopauzán, ami a termékenységük végét is jelenti. Azért is furcsa ez a felállás az embereknél, mivel a nők általánosan hosszabb ideig élnek a férfiaknál, a férfiak mégis hosszabb ideig képesek az utódnemzésre, tehát a reproduktív funkció ilyen fiatalon történő elvesztése a nőknél nagyon szembemegy az állatvilág normáival, miszerint „hosszú élet = hosszú ideig tartó termékenység”.

A menopauza egyik evolúciós oka lehet, hogy az anyák ne váljanak lányaik vetélytársaivá a szaporodásban, hanem segítsenek gondozni az új utódokat
A menopauza egyik evolúciós oka lehet, hogy az anyák ne váljanak lányaik vetélytársaivá a szaporodásban, hanem segítsenek gondozni az új utódokatMorsa Images / Getty Images Hungary

Azért azt sejtjük, hogy az evolúció a hatékony tulajdonságokat részesíti előnyben, ezeket „propagálja”, tehát kell lennie valamilyen magyarázatnak az emberiség ezen különös jellemzőjének. A gyilkos bálnákkal összevetve keresték ezt az okot a tudósok. A gyilkos bálnák és az emberek is hosszú, szociális életet élnek, amely a nő-gyermek centrikus család köré szerveződik, és amelyben a női tagok gyakran rokonai egymásnak, így könnyen segítséget tudnak nyújtani egymásnak az utódok ápolásában. Tehát az egyik oka a menopauzának az, hogy az anyák ne váljanak lányaik vetélytársává a szaporodásban, hanem az unokák életben maradását támogassák ők is. 

A másik ok, amely erősíti az elsőt, az, hogy a gyilkos bálnáknál és az embereknél is körülbelül 20 éves korukra válnak a gyerekek önfenntartóvá. Ebben a 20 évben pedig az anyjuktól függenek elsősorban (ez az embereknél ennél kicsit árnyaltabban valósul meg, gondoljunk itt például a szingli apukákra), így a nagymama segítsége jócskán elkélhet. Mivel ilyen sok időre van szüksége az utódoknak arra, hogy képesek legyenek életben maradni, ezért kontraproduktív lenne a gének továbbörökítésének biztosítását illetően, ha a nők az utolsó gyermekük kihordása után kevesebb mint 20 éven belül kénytelenek lennének időskor miatt elhunyni. 

Úgy is nézhetjük a dolgot, hogy a nagymamaszerep még az evolúció szerint is kiemelten fontos. Mindenesetre, ez az elmélet talán magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért kell minden nőnek átesnie a menopauzán

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra