8 jel, ami arra utal, hogy súlyos baj van a memóriáddal

Diósi Szilvia
GettyImages-1355254326
Olvasási idő kb. 4 perc

A demencia különféle típusainak legfőbb tüneteként jelentkező súlyos memóriavesztés kezdetben apró, sokszor nem túl feltűnő jelek révén mutatkozik meg. Ezeket néha nehéz kiszúrni, így összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni.

Az öregedés együtt jár a feledékenységgel, például nem emlékszel a város új éttermének nevére, vagy elfelejted a szemüveged, mindez zavaró lehet, de még nem kell aggódnod. A memóriavesztés bizonyos foka normálisnak tekinthető, mindenkivel előfordul. Sőt, ez nem kizárólag azokat érinti, akik már az idősebb életkorukba léptek. Sajnos, már a 30-as éveinkben elkezdjük elveszíteni az idegsejteket. Idővel egyre kevésbé leszünk hatékonyak a tanulásban és az emlékezésben. A memóriavesztés bizonyos formái azonban kórosak, és nagyobb problémákra utalhatnak.

1. Nem tudsz új dolgokat tanulni

Nagyon gyorsan fejlődik a világ, szinte minden héten jön valami új fejlesztés, amit el kell sajátítani. Ha úgy érzed, hogy nehezen tanulsz meg bármi újat, az aggasztó lehet a szakértők szerint. Az normális, ha az embernek időre van szüksége ahhoz, hogy megszokjon egy új telefont vagy laptopot, de ha ez teljesen lehetetlen feladatnak tűnik, akkor érdemes megfontolni, hogy beszélj az orvosoddal.

A memóriazavar tüneteit néha nehéz kiszúrni
A memóriazavar tüneteit néha nehéz kiszúrniPiksel / Getty Images Hungary

2. Gyorsan elfelejted a beszélgetéseket

Nem várható el, hogy minden egyes beszélgetést vissza tudj idézni, és nem kell aggódnod, ha időről időre elfelejted ezeket. Azonban probléma, ha a beszélgetéseket azonnal elfelejted. Ha mondjuk, eltelt egy óra, és elfelejted, hogy egy beszélgetés megtörtént, az mindenképpen aggasztó.

3. Nehézségek olyan dolgok elvégzésében és megértésében, amelyek korábban könnyen mentek

Szintén jel lehet, ha a korábban könnyűnek tűnő mindennapi feladatok most kihívást jelentenek. Például, ha főzöl, és elfelejted azokat a recepteket, amelyeket korábban évekig könnyedén meg tudtál csinálni. A másik terület, ahol az emberek gyakran észreveszik a felejtést, a pénzügyeké. Ez lehet a számlák elfelejtése, a számlák kétszeri kifizetése, a pénzügyek működésének nem értése.

Szintén aggasztó a személyes higiénia, a találkozók és a megbízások elfelejtése, az orvosi találkozók rendszeres kihagyása és az ételek feledékenység miatti leégetése.

4. Zavar az idővel vagy a hellyel kapcsolatban

A demenciában szenvedő emberek elveszíthetik a dátumok, az évszakok és általában az idő múlásának érzékelését. Néha elfelejtik, hogy hol vannak, vagy hogyan jutottak oda.

5. Eltévedni ismerős helyeken

Teljesen normális, hogy időnként eltévedünk, például, ha olyan helyre utazunk, ahol évtizedek óta nem jártunk, vagy ha új helyre látogatunk el. De az eltévedés ismerős helyeken a kóros emlékezetvesztés jele lehet. Az egyik igazán árulkodó jel, ha eltévedünk a lakóhelyünk környezetében.

6. Történetek gyakori ismétlése

Mindenkivel előfordul, hogy időről időre elismétli ugyanazokat a sztorikat, nem feltétlen marad meg az, hogy valakinek már elmeséltünk valamit, ami megtörtént velünk. De ha ezt túl gyakran csinálod, az abnormális lehet.

A demencia tünete lehet a történetek gyakori ismétlése
A demencia tünete lehet a történetek gyakori ismétléseCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

7. Csökkent vagy gyenge ítélőképesség

Az Alzheimer-kórral vagy a demenciához köthető más betegséggel élő személyeknél előfordulhat, hogy megváltozik az ítélőképességük, vagy máshogy hoznak döntéseket. Például rosszul ítélnek meg szituációkat, amikor a pénzről van szó.

8. A szeretteid észreveszik, hogy valami nem stimmel

Gyakori, hogy a problémákat a szeretteid azonosítják be először, ilyenkor próbálj meg nem vitába keveredni és védekezni, hanem vedd komolyan az aggodalmukat. A szakértők szerint a saját memóriánkkal kapcsolatos szubjektív tapasztalatok nem túl megbízható mutatói annak, hogy mi történik valójában. Vagyis egy szeretett személy nagyobb valószínűséggel képes pontosan kiszúrni az olyan problémákat, mint a történetismétlés vagy a mindennapi feladatok elvégzésében akadó problémák.

A demenciának különböző előjelei lehetnek, az egyik például az étkezéssel kapcsolatos. Ismerd meg az alábbi cikkünkből a részleteket. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek