A napraforgó-, szója- és kukoricaolaj sok háztartás alapvető konyhai hozzávalói közé tartozik – most azonban a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ezek túlzott fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot rejthet. A brit onkológus, Prof. Justin Stebbing szerint az e növényi olajakban található linolsav hő hatására megváltozó szerkezete elősegítheti a rákos sejtek növekedését, különösen a tripla negatív mellrák esetében, amely az egyik legnehezebben kezelhető és leggyorsabban terjedő altípusa a betegségnek.
Így kapcsolódik össze a sütőolaj és a mellrák
Az Egyesült Államokban végzett állatkísérletben kimutatták, hogy a linolsavban gazdag étrenden tartott egerek daganatai méretben jóval nagyobbak voltak mint a kontrollcsoport tagjainak. Ráadásul a mellrákos páciensek vérében is emelkedett linolsavszintet mértek, ami tovább erősíti a feltételezett összefüggést.

Stebbing hangsúlyozza, hogy nem kell pánikba esni, de érdemes csökkenteni a feldolgozott magolajok fogyasztását, különösen azoknak, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve. Alternatívaként az olívaolaj alacsonyabb linolsavtartalma miatt jobb választás lehet.
A mellrák Magyarországon is a leggyakoribb női daganattípus, a tripla negatív forma esetében kevesebb terápiás lehetőséget adódik, ez rosszabb túlélési esélyekkel jár. Az egészséges, zöldségekben és teljes értékű ételekben gazdag étrendkulcsfontosságú szerepet játszik a megelőzésben – emelik ki a kutatók.
Ha kíváncsi vagy rá, mely ételek előzhetik meg a mellrák kialakulását, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is!

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés