Egyre jobban terjed ennek a kicsi, de fontos szervünknek a betegsége: így előzheted meg

mellékvesenyit

Hiába kínzod magad edzéssel és diétával, egyre szaporodnak az úszógumik a derekadon? Sokkal többet szorongsz és aggodalmaskodsz, mint néhány hete? Nehezen alszol el, és minden kimegy a fejedből? Akkor könnyen megeshet, hogy kifáradtak a mellékveséid!

A mellékvese egyáltalán nem azonos a vesével. Bár van egymáshoz közük, de más a szerepük. A mellékvese páros szerv, ez a két apróság a vesék felső csúcsán csücsül, és rendkívül fontos feladatokat lát el. A mellékvesék ellenőrzik szervezetünk stresszre adott válaszát, a testsúlyt, a vércukorszintet, és létfontosságú hormonokat termelnek. A mellékvese működését az agyalapi mirigy szabályozza. Új kórképnek számít a mellékvese kifáradása, az orvostudomány még csak most barátkozik ezzel a nagyon is elterjedt jelenséggel.

Kortizol, a stresszhormon

A mellékvesék három hormont termelnek, közülük számunkra most a kortizol a fontos. A kortizol felel a szervezet stresszre adott válaszáért, az alapanyagcseréért, a cukorháztartásért, az alvás és ébrenlét ciklusáért.

„A kortizol létfontosságú hormon a stresszhatásra adott válaszban, nélküle nem élnénk túl a stresszt.”

– magyarázza dr. Piri László háziorvos. „Ha a szervezetet váratlan stressz éri, akkor kortizol termelődik, és ez lendít át a szorongatott helyzeten, mivel a kortizol ilyen helyzetben megemeli a vércukorszintet, és többletenergiával lát el.”

Mellékvese-kimerültség: ez a betegség okozhatja az állandó fáradtságot és a hízást
Mellékvese-kimerültség: ez a betegség okozhatja az állandó fáradtságot és a hízástTara Moore / Getty Images Hungary

Fontos tisztázni, hogy a mellékvese kifáradása nem azonos a súlyos Addison-kórral, más néven mellékvesekéreg-alulműködéssel, aminek hátterében gyakorta autoimmun folyamatok, tbc, műtétileg eltávolított mellékvese állhat, és kezeletlensége kómához, halálhoz vezethet. Ezzel szemben a mellékvese-kifáradás okai elsősorban életmódunkban keresendők.

A tartós stressztől kimerül a mellékvese

Teljesen más a helyzet, ha tartós stressznek vagyunk kitéve, ami valljuk meg, a modern kor hajszolt világában egészen hétköznapi jelenség. „Ha tartós stressz alatt állunk, akkor túlterheljük a mellékveséinket, amelyek »kifáradnak«. Mellékvese-fáradtság esetén már nem képes elegendő kortizolt se termelni ez a szerv, ezért tartósan alacsonnyá válik a kortizolszint, gyakorlatilag kimerülnek a mellékvesék tartalékai” – mutat rá a következményekre dr. Piri László, amelyeket az állandó stressz vált ki. 

A stressz inzulinrezisztenciát is kialakíthat

„Felborul a vércukor és a vér inzulinszintjének egyensúlya, a mellékvese-fáradtság mellett inzulinrezisztencia is kialakulhat. A testsúly akár drasztikusan is gyarapodhat, a mellékvese-fáradtság pedig további sóvárgást okozhat a cukor, a só és a zsír után” – folytatja a súlyos következmények felsorolását a szakember.

A mellékveséket nemcsak a stressz tudja kifárasztani, hanem az egészségtelen táplálkozás, a túlzásba vitt éjszakázás, a munkamánia, a túledzés és a túlzott alkoholfogyasztás is.

A kávé és az alkohol is a mellékvese ellensége

Dr. Piri László hozzáteszi, bár rengeteg páciens jelentkezik a mellékvese-fáradtság egyértelmű tüneteivel, az orvostudománynak egyelőre nincs határozott válasza erre a betegségre. „Ördögi kört eredményezhet a mellékvese kifáradása. Mivel az érintett állandó fáradtsággal küzd, ajzószerek után nyúlhat, rászokik a kávé vagy kóla túlzott fogyasztására. Az ajzószerek ugyanis kortizolfröccsöt váltanak ki a szervezetben: átmenetileg megemelkedik a kortizolszint, amely azonban hamarosan visszaesik, és ez a folyamat tovább gyengíti a mellékveséket.”

A mellékvese-kifáradás rengeteg tünettel járhat együtt, íme a leggyakoribbak:

  • Krónikus fáradtság: hiába alszol rengeteget, fáradtan ébredsz, képtelen vagy kialudni magad.
  • Ugyanolyan életmód és tápanyagbevitel mellett hízás, elsősorban a hasi részen.
  • Inzulinrezisztencia.
  • Memóriazavar, feledékenység, koncentrációzavar.
  • Szorongás, aggodalmaskodás, negatív gondolatok, kóros önbizalomhiány.
  • Állandó fázás, didergés, hideg végtagok.
  • Alacsony vérnyomás.
  • Cukros és/vagy sós ételek iránti vágyakozás.
  • Szexuális érdektelenség, menstruációs zavarok, terméketlenség.
  • Hirtelen fellépő emésztőrendszeri problémák, puffadás.

Mikor gyanakodjunk?

A mellékvese-fáradtság megállapítására egyelőre nincs egyértelmű diagnosztikai módszer, de léteznek olyan tesztek, amelyeket elvégezhet az orvos, és következtethet erre a problémára. Megvizsgáltathatjuk nyálból a kortizolszintet vagy a szérumkortizolt, ám még ezek az eredmények sem mindig mutatják meg egyértelműen a mellékvese-fáradtságot. Sok esetben a fenti értékek csak a saját korábbi értékeinkhez képest csökkennek le, az általános normál értéken bőven belül maradnak. Ezért is nehéz a diagnózis felállítása. Mindenesetre ha a krónikus fáradtság mellett a fenti tünetek közül kettőt vagy akár többet is észreveszünk magunkon, elkezdhetjük a saját kezelésünket. 

Nincs csodaszer

Rendkívül fogós kérdés, miként lehet kezelni a mellékvese-fáradtságot. Dr. Piri László véleménye szerint egyáltalán nincs csodaszer, a legtöbb, amit tehetünk, az a tartós életmódváltás. „Tudom, hogy nagyon nehéz megvalósítani, de próbáljuk meg kizárni, lecsökkenteni a bennünket érő rengeteg ingert és a túlhajszoltságot. Muszáj kiegyensúlyoznunk az életmódot, tanuljunk meg ellazulni, relaxálni. Ilyen tudatállapotban ugyanis a mellékvesék érzékelik, hogy biztonságban vagyunk.”

A helyes étkezés elsajátítása

Étkezésünk legyen minél változatosabb. Bővelkedjen rostokban, fehérjében, és színanyagokat tartalmazó élelmiszerekben. És kerüljük az extra feldolgozott, hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszereket. 

„Fontos továbbá a koffeinbevitel csökkentése, hiszen ez az anyag rossz dinamikával emeli a kortizolszintet, és feleslegesen ingerli, stimulálja a mellékveséket”

– hívja fel a figyelmet a háziorvos, azt is hozzátéve: napi 1-3 csésze kávé, a benne lévő hasznos antioxidánsok miatt, kimondottan előnyös lehet. De a lefekvés előtti utolsó 5 órában már halasszuk inkább másnapra. Megpróbálhatjuk elhagyni a kávét és a kólát, az alkoholról nem is beszélve. Ha sikerül csökkentenünk jelentős mértékben a koffeinbevitelt, néhány nap múlva több energiánk lesz, mint bármikor.

Jó alvással a mellékvesékért

A szakember azt is hangsúlyozza, hogy el kell sajátítani a megfelelő alváshigiéniát. „Lefekvés után ne nyomkodjuk a telefont, ne ingereljük az agyat. Próbáljunk meg elalvás előtt kikapcsolni, ne pörögjünk a feladatainkon, mert ez a mellékveséket is fárasztja. Muszáj megadni a szervezetünknek a 8 óra alvást éjjelente, hogy regenerálódni tudjunk.”

Ne toljuk túl a kardiót!

Ésszel sportoljunk! Furcsa, de igaz, hogy a túlzásba vitt sport, a mértéktelen kardiózás is hozzájárulhat a mellékvese-fáradtsághoz. „Ne essünk túlzásba a sportot illetően sem, a testmozgás elengedhetetlen, de tartsuk magunkat az arany középúthoz!” – figyelmeztet dr. Piri László. A túledzés a napi terhelhetőségi maximumon túli edzés. Az egyéni maximumunk ott van, ahol az első nagyobb kimerülési hullámot tapasztaljuk az edzés során. Illetve túledzéshez vezet az is, ha ráedzünk izomlázunkra. Ezeket ne tegyük rendszeresen, kombináltan pedig még inkább kerülendő. 

Figyeljünk a vitaminpótlásra

A leghelyesebben akkor járunk el, ha egyénre szabatjuk a vitaminpótlást, és orvosi, dietetikusi segítséget kérünk. Hisz egyéni kondícióink vannak. Ugyanakkor léteznek Magyarországra jellemző specifikus tényezők, amik miatt dr. Piri László tanácsa mindenképp megszívlelendő. Fontos a vitaminbevitel és a kiegyensúlyozott étkezés is. „Vesszőparipám a D-vitamin-bevitel, amely megerősíti a szervezet fő hormonális tengelyét. Közismert, hogy Magyarországon krónikus a D-vitamin-hiány. Fontos továbbá a komplex B-vitamin-, a magnézium- és a szelénpótlás is. Továbbá ismert a rózsagyökér nevű gyógynövény jótékony hatása a mellékvesére is: ez a gyógynövény az immunrendszert, az állóképességet és az idegrendszert is erősíti.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra