Mutasd a melled, megmondom, ki vagy!

GettyImages-1163539386

A melltípusok száma végtelen, a szerkezet és a forma pedig folyamatosan változik.

Cicik, mellek, keblek, emlők, kannák, ikrek, szügy, didkók, vagy nevezzük őket bárhogy – legalább annyi szó létezik a nők egyik legnemesebb szervére, ahányféle létezik belőle. Egy biztos: mindenkinek egyedi cicije van, amely megérdemli a szeretetet és a törődést.

Ha valaha is eszedbe jutott, hogy a melleid normálisak vagy egészségesek-e, akkor tudd, hogy nem vagy egyedül. Az októberi  mellráktudatossági hónap tiszteletére az orvosokkal a mell egészségéről beszélt a Hellogiggles, többek között a formák és méretek típusairól, valamint a mellek ápolásáról. 

Te voltál idén mellrák-szűrésen?

Milyen típusú és formájú melled van?

Lehet, hogy láttál már különböző útmutatókat vagy tájékoztatókat, amelyek leírják, hogy milyen típusú melle lehet valakinek, de a helyzet az, hogy nem mondhatod meg nekik, hogy mit csináljanak, szóval nagyjából korlátlanul változnak, mindezt úgy, ahogy nekik tetszik. A pennsylvaniai származású nőgyógyász, dr. Kelly Copeland szerint sok tényező befolyásolhatja a mell megjelenését, beleértve a genetikát, a testsúlyt, a csontszerkezetet, a mellbimbó méretét és az alakját.

Elképzelhető ennyi tényező mellett, hogy a mellek típusai vagy a mell megjelenésének eltérései miatt a mellformák száma akár a végtelen is lehet – mondja. A mell alakja, mérete nem mindig ugyanolyan, de ettől nem feltétlenül lesznek rendellenesek. 

Léteznek például aszimmetrikus mellek, amikor az egyik feljebb van, a másik lejjebb, és ez a teljesen normális kategóriába tartozik, de ott vannak az atletikus, a kerek, a laza, az oldalirányú, vagy éppen a könnycsepp alakú mellek.

Valójában minden negyedik nőt érint, hogy a két melle nem ugyanolyan. 

Az összehasonlításhoz nem létezik etalon, amit az orvosok használnak a beteg melleinek vizsgálatakor – tette hozzá, majd kiemelte, az a fontos, hogy az ember ismerje a melleit, és tudja, milyen a cicik normális megjelenése és hétköznapi érzete. 

GettyImages-469868649
knape / Getty Images Hungary

Változhatnak-e a cickók?

Röviden igen, hosszabban kifejtve pedig az a helyzet, hogy a mellek állandóan változnak, főleg az idő múlásával. Dr. Copeland szerint a mellek érzékenyek a hormonális változásokra, beleértve a pubertást, a terhességet és a menopauzát. Nem beszélve a szoptatásról. Dr. Troy Pittman plasztikai sebész azt mondja, hogy szoptatás után a mellek már soha nem lesznek olyanok, mint korábban voltak. A mell függesztő szalagjait Cooper-szalagoknak nevezik, és azért fontosak, mert ezek határozzák meg például a feszességet. A mellek méretének jelentős növekedése, így a szoptatás, megnyújtja ezeket a szalagokat, és amint véget ér ez az időszak, a szalagok ellazulnak, ami hozzájárulhat a mellek megereszkedéséhez – magyarázta. 

Ahogy öregszünk, normális, hogy a cicik is velünk változnak, és már nem olyan feszesek és formásak, mint tinédzserkorunkban voltak. Azonban ez még nem minden. 

A mellek érzékenyek a súlyváltozásokra is, mert többnyire zsírszövetből állnak – fogalmaz dr. Copeland. Hozzáteszi, idővel észre fogod venni, hogy a melleid nagyobbak vagy kisebbek lesznek attól függően, hogy hízol vagy fogysz. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Bárhogy is, az orvosok egyetértenek abban, hogy a mell ismerete elengedhetetlen az egészséges élethez. A 40 évesnél idősebb nők a mammográfiáján túl – vagy talán azoknál korábban, akiknek családtörténetében volt emlőrákos diagnózis – fontos havonta önvizsgálatot végezni – összegez dr. Pittman.

Ilyenkor rendszeresen ellenőrizni kell a kontúrváltozásokat, a bőr foltosodását vagy felfúvódását, a csomókat, vagy azt, hogy váladékozik-e a mellbimbó – részletezi dr. Copeland. A változásokat pedig a lehető leghamarabb jelenteni kell az orvosodnak. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra