Ezek az ételek belülről fűtenek: érdemes kipróbálni

GettyImages-1198646459

Nem csupán egy forró tea, egy finom puncs, egy ízletes leves vagy egy fűszeres forralt bor melegíthet át bennünket télvíz idején. Nemcsak legenda, hanem már a tudomány is bebizonyította, hogy vannak olyan ételek, amelyek belülről fűtenek bennünket, és nem csupán az éhségünk múlik el tőlük, hanem a hőérzetünk is javul.

A hideg ellen nem kizárólag úgy védekezhetünk, hogy jó melegen felöltözünk. Ha a zsíros húsok és az édességek helyett az étrendünket gondosan és tudatosan állítjuk össze, az ételek akár melegen is tarthatnak bennünket télen. De vajon melyek azok az alapanyagok, amelyek segítenek megemelni a belső hőt? Azok, amelyek serkentik a metabolizmust, fokozzák a vérkeringést, feltöltenek vassal, B12- és egyéb fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A gabonák és a magvak jól fűtenek

Az emberek által legtöbbet fogyasztott élelmiszerek, amelyek szinte belülről fűtenek, a gabonák és a magvak. Közülük is különösen a szezámmag és -olaj alkalmas arra, hogy átmelegítsen bennünket, de érdemes gyakran fogyasztani a kölest, a hajdinát, a barna rizst, a quinoát, az árpát, a hüvelyesek közül a szóját és a szárazbabot is. A teljes kiőrlésű gabonák, mint például a zab, magas rosttartalmuk miatt lassan bomlanak le, és a lassú emésztés hatására melegítő energiát szabadítanak fel, miközben megakadályozzák a vércukorszint megugrását.

A reggeli zabkása is lehet a testünket felmelegítő ételek egyike
A reggeli zabkása is lehet a testünket felmelegítő ételek egyikealvarez / Getty Images Hungary

Kiváló „fűtőértéke” van a szárított és az aszalt gyümölcsöknek is, de a fogyni vágyók az igen magas energiatartalom miatt csak mértékkel fogyasszák az aszalványokat. 

Jól melegítenek az olajos magvak is, mint a dió, a napraforgó vagy a mogyoró, ráadásul még remek kalcium- és cinkforrás is mindegyik.

Egy reggelire elkészített finom, forró gabonapehely dióval és szárított gyümölccsel alaposan felmelegít már a nap kezdetén. 

A fahéj nemcsak átmelegít, hanem jobb kedvre is derít

Fűszernövényeink közül belülről fűt a fokhagyma, a paprika, a bors, a szegfűszeg, a curry és a hagyma, amely egyébként a légutak kiváló gyógyítója. A fűszeres ételeket gyakran fogyasztják melegebb éghajlaton is, mivel elősegítik az izzadást, ami lehűti az embert. Ám a Cayenne-bors egy olyan sokoldalú fűszer, ami egyszerre képes hűteni és fűteni is. A Cayenne-ben az úgynevezett kapszaicin nevű fitokémiai anyag segít a test felmelegítésében. Miután a kapszaicint lassan emészti meg a szervezet, fokozódik a gyomor véráramlása, ami jót tesz a bélrendszernek, és felmelegíti a szervezetet. 

A Cayenne-bors nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye
A Cayenne-bors nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleményefcafotodigital / Getty Images Hungary

Aki szereti a fahéjat, fogyassza télen is bátran, ugyanis termogén tulajdonságainak köszönhetően hideg időben megemeli a testhőmérsékletet. A fahéj további előnye, hogy javíthatja a memóriát, a hangulatot, valamint támogathatja az egészséges vércukorszintet. Csupán a kismamák óvakodjanak az illóolajától és a fogyasztásától, ugyanis magas kumarintartalma miatt a fahéj vérzést is okozhat. 

A fűszernövények közül ki kell emelni a gyömbért, ami teaként és ételek ízesítésére használva is hőt adhat. A gyömbér értágító tulajdonságokkal rendelkezik, ellazítja az ereket, ami elősegíti a véráramlás fokozását, ezáltal melegítő hatást gyakorol az egész testre. 

Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy a gyömbér mindössze tíz perccel a gyömbértea elfogyasztása után megemelte a nők testhőmérsékletét, és hosszabb ideig tartotta melegen a nőket, mint más egyéb forró italok.

Melengető zöldségek és gyümölcsök

A gyökérzöldségek, mint például a cékla, a sárgarépa, a paszternák és az édesburgonya, tökéletes köretként szolgálhatnak a téli ételekhez. Ezek az összetett szénhidrátok magas rosttartalmúak, így lassabban emésztődnek, ami hőt termel a szervezetben. 

A trópusi gyümölcsök közül a banán B-vitaminjai és magnéziumtartalma segít testünket melegen tartani. Ezek a tápanyagok támogatják a pajzsmirigy és a mellékvese egészségét, ami segít szabályozni a testhőmérsékletet hideg időben. 

Hússal is befűthetjük a szervezetünket

Az eszkimók nem véletlenül esznek húst hússal. A fehérjék ugyanis nehezebben emészthetők, mint a szénhidrátok vagy a zsírok, és a fehérjében gazdag étkezés felmelegítheti a szervezetet. Egy tanulmány megállapította, hogy a húsalapú fehérjék lebontása több energiát igényel, mint a növényi eredetű fehérjék, mint például a szója. Mindemellett a húsok ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdagok, például vasban és B-vitaminokban, amelyek segíthetnek felmelegíteni, ha vashiányosak vagyunk. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra