Ezek a melanóma jelei az arcon

GettyImages-1209020071
Olvasási idő kb. 4 perc

Akár az arcon megjelenő szeplők is lehetnek a bőrrák jelei, ahogyan az is melanómára utalhat az is, ha egy seb hosszú idő alatt sem gyógyul be.

Egyre gyakoribb a melanóma, a bőr rákos megbetegedésének előfordulása Magyarországon, az újonnan diagnosztizált esetek száma évente akár háromezerre is tehető. Bár az orvosok nem győzik hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, a tapasztalatok szerint még azok sem járnak bőrgyógyászati szűrésre, és nem ismerik a bőrrák kockázatait, akik magukat egészségtudatosnak gondolják. Talán ez is közrejátszik abban, hogy két évtized alatt megduplázódott a bőrrákos esetek száma, és

a bőrgyógyászok szerint ez a szám még tovább fog nőni.

A bőrrák az egyik legagresszívabb daganat

A melanóma a bőr legfelsőbb rétegében megtalálható festéktermelő sejtek rosszindulatú elváltozása. A melanóma a rosszindulatú daganatok csupán két-három százalékát alkotja, mégis az egyik legagresszívabb rákfajta, miután már egy-két év leforgása alatt halálhoz vezethet.

A bőrrák a rosszindulatú daganatok két-három százalékát alkotja
A bőrrák a rosszindulatú daganatok két-három százalékát alkotjaPredrag Popovski / Getty Images Hungary

A melanóma korai felismerése azért is nagyon fontos, mert amíg nem terjed tovább a bőr legfelső rétegeiben, addig más testrészekbe nem tud áttétet képezni. Ha a daganatot ebben a fázisában kimetszik, az áttétek kialakulása is megakadályozható. Ám ahogy elérik a rákos sejtek a vér- és nyirokereket,

bejutnak a belső szervekbe, a nyirokcsomókba, az agyba, a májba, a csontokba, a tüdőbe, amelyekben áttétet képezhetnek.

Ezek a melanóma jelei

A bőrráknak többféle megjelenési formája lehet, így a betegséggel járó tünetek is sokfélék. Fontos tudni, hogy a melanóma néhány tünete hasonlíthat más betegségekhez is.

Íme néhány jellegzetes bőrelváltozás, amire érdemes jobban odafigyelni! 

A bőrrák jelei igen gyakran figyelhetők meg az arcbőrön
A bőrrák jelei igen gyakran figyelhetők meg az arcbőrönCasarsaGuru / Getty Images Hungary

Sebek

A bőrrák gyakori tünetei közé tartozik, ha olyan sebet találunk az arcunkon, ami nem gyógyul be négy héten belül, szokatlanul néz ki és több mint egy hónapig fáj, viszket, vérzik, valamint bevarasodik.

Az arcbőrön keletkezett nem gyógyuló sebre akkor is oda kell figyelni, ha az átlátszó, fényes és rózsaszín vagy gyöngyházfehér. Ha pirosnak tűnik, fájós, tapintása érdes, szélei pedig kidomborodnak, szintén okod adhat a gyanúra.

Fekély

Óvatosnak kell lenni akkor is, ha a sérült bőrfelület indokolatlanul hosszú idő alatt nem gyógyul be. Ha ez az idő meghaladja az egy hónapot, akár annak a jele is lehet, hogy a bőr fekélyesedni kezdett.

Ha egy hónap alatt nem gyógyul be a seb, tanácsos orvoshoz fordulni
Ha egy hónap alatt nem gyógyul be a seb, tanácsos orvoshoz fordulniPredrag Popovski / Getty Images Hungary

Csomó

Legyen szó akár kisebb, akár nagyobb lassan növekvő, keményebb vagy puhább, fényes, rózsaszín vagy vörös felületű kitüremkedésről az arcbőrön, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, mert melanóma is lehet az elváltozás.

Vörös foltok a bőrön

Ha vörös foltok viszketést is okoznak, az nem csak melanómára utalhat, lehet egyéb bőrbetegség tünete is. Egészségünk védelme érdekében mindenképpen javasolt megbizonyosodni arról, hogy mi okozza a bőrelváltozást.

Szeplők vagy anyajegyek

Az anyajegy vagy szeplők elváltozása is utalhat bőrrákra, ez is lehet a melanóma jele.

Kevesen tudják, hogy egyes növényekkel való érintkezés és a napsugárzás együttesen kellemetlen, sőt, olykor súlyos bőrtüneteket okozhat. Olvasd el cikkünket, hgy megtudd, mely zöldség és gyümölcs fogyasztásával kell óvatosnak lenni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek