Szezonja van a finom gyümölcsnek, amely segít az Alzheimer-kór megelőzésében is

GettyImages-518347707
Olvasási idő kb. 3 perc

A meggy nemcsak nyersen fogyasztva, de lekvárként, kompótként, gyümölcslevesben, szószként vagy esetleg sütésnél felhasználva is finom és egészséges!

A cseresznyére sokban hasonlító, de puhább és fanyarabb ízű gyümölcs igazán egészséges táplálék, amelynek számos olyan előnyei van, amelyre eddig talán nem is gondoltál volna. Ha nem alszol elég jól éjszaka, akkor irány a zöldséges: a meggy ebben is segíthet!

Az izomfájdalmat enyhítheti a meggy

Ha sportolsz, ami időnként izomlázzal vagy izomfájdalommal jár, érdemes egy marék meggyel megpróbálnod enyhíteni a tüneteket. Egy hosszútávfutókkal végzett kutatásban napi hét deciliter meggylevet itattak egyes versenyzőkkel, míg mások placebót kaptak. 

Azok, akik meggylevet fogyasztottak, a versenyek közben, illetve azok után is kevesebb fájdalomról számoltak be, mint azok, akiknek csak placebo jutott.

Egy 2010-es kutatásban maratonra készülőkkel itattak meggylevet, s náluk is azt tapasztalták, hogy kevésbé jelenik meg a fájdalom a gyümölcs levének fogyasztásával.

A meggylé nemcsak finom, hanem egészséges is
A meggylé nemcsak finom, hanem egészséges ismescioglu / Getty Images Hungary

A meggy emellett az izomerő növelésében is hasznos segítő: gyümölcslé helyett te válaszd inkább magát a gyümölcsöt, mivel a boltban vásárolható meggylében sok hozzáadott cukor is lehet, ami viszont nem egészséges.

A finom gyümölcsnek vannak további előnyei is

A meggy melatonintartalmával azoknak segíthet, akik álmatlansággal küszködnek. A meggy kis mennyiségben triptofánt is tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely szerotoninná alakul át. Ez a neurotranszmitter javíthatja a hangulatot, és segíthet az alvás szabályozásában is.

Váratlan és nagyon hasznos hatása a gyümölcsnek a köszvényes panaszok enyhítése.

Úgy tűnik, a húgysavszint csökken a szervezetben, ha valaki nagyobb mennyiségben fogyaszt meggyet, ami a köszvényes rohamok gyakoriságát és intenzitását is csökkentheti.

A témában ugyanakkor egyelőre csak megfigyeléses kutatások állnak rendelkezésre, tovább kell vizsgálódni a területen.

Az agyadat is védi

Gyümölcssalátához is jó választás
Gyümölcssalátához is jó választásWestend61 / Getty Images Hungary

A gyümölcs magas antioxidáns-tartalma a szabad gyökök felhalmozódását is megelőzheti, ezáltal olyan állapotok, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór kialakulásának megelőzésében is segítségedre lehet, ha rendszeresen fogyasztasz meggyet. Kutatások arra már bizonyítékokat találtak, hogy a meggylé fogyasztása javítja a kognitív funkciókat, így ezért is érdemes ezt az idénygyümölcsöt választanod.

A meggy magas vitamin- és antioxidáns-tartalma az immunrendszert is erősíti, és a következő további előnyei is lehetségesek:

  • védhet a rák kialakulása ellen,
  • fájdalomcsillapító hatással bírhat,
  • csökkenti a vérnyomást,
  • a fogyásban is segíthet.

Fogyasztásában egyetlen okból érdemes mértéket tartani: szorbitoltartalma az arra érzékenyek esetében hasfájást és hasmenést okozhat, kvercetintartalma pedig a vérhígítók hatásán változtathat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek