Még mindig nem szoktak le a magyar kalandorok a megszakításos szexről

GettyImages-159628243

Az alkalmi szexkalandra vágyók fele utálja az óvszert, és még mindig népszerű a megszakításos módszer.

Szexuális igényeink és vágyaink mint alapvető ösztön, motiválják és befolyásolják a mindennapjainkat. Több lehetőség is van a kielégülésre, ám vajon a 21. században már óvatosabban, vagy inkább szabadelvűen vágnak bele a szexre vágyók az aktusba? Az december 1-jén tartott AIDS elleni világnap alkalmából a Szexrandi nevű társkereső legfrissebb felmérésében felhasználóit kérdezte, vajon mennyire veszik komolyan a védekezést, akár nem kívánt terhességről, akár nemi betegségekről van szó.

Óvatosság, vagy élmény legyen?

Mivel az oldal elsősorban a kötetlen szexkapcsolatokat keresők körében kedvelt, a védekezés mikéntjére is ebben a kontextusban tettek fel kérdéseket. Alkalmi partnernél vagy első szexuális élménynél a válaszadók több mint kétharmada az esetek többségében használ óvszert, és csak minden tizedik társkereső utasítja el ezt a védekezési módszert.

Az óvszert néha mellőzők a nem kívánt terhességtől jobban tartanak, mint a nemi betegségektől, ugyanis a kitöltők kétharmada fogamzásgátlóban vagy a megszakításos módszerben bízik az ilyen esetekben.

A felmérésből az is kiderült, hogy a férfiak közel felénél az óvszer nem túl népszerű, aminek az oka elsősorban az, hogy sokak számára a gumi rontja az élmény minőségét, illetve megszakítja a folyamat természetességét, míg a férfiak 10 százaléka vallotta be, hogy erekciós problémákat okoz az óvszer felhúzása.

Noha a kockázat kisebb például az orális szex esetében, a felméréséből kiderült, hogy a válaszadók közel kétharmada nem védekezik ilyenkor. A szexuális felvilágosítás általában kimerül az óvszer emlegetésénél, pedig az orális szex mindkét nem számára fontos gyönyörforrás, és lehet teljes biztonság mellett is alkalmazni, de persze más kérdés, mennyire ronthat az élvezeten a fólia használata.

GettyImages-903589988
gilaxia / Getty Images Hungary

Ha nincs tesztelés, pozitív eredmény sincs

A kérdőívből az is kiderült, hogy a válaszadók 7 százaléka átesett már nemi betegségen, ami azt jelenthetné, hogy a többségüket eddig elkerülte a szerencsétlenség. A válaszok megbízhatósága ugyanakkor megkérdőjelezhető annak a fényében, hogy rendszeresen csak 13 százalék tesztelteti magát, és szexpartnerkeresők harmada még soha nem volt teszten és ez nem is áll szándékában ilyen úri huncutságokkal foglalkozni.

Kedvezőnek nevezhető viszont, hogy a kitöltők több mint fele igyekszik tájékozódni a védekezés és nemi betegségek témájában, minden negyedik társkereső nagyon tudatosnak vallotta magát a nemi betegségeket illetően.

Az is örvendetes, hogy az alkalmi szexet rendszeresen űzők közel 80 százaléka értesítene minden partnert, ha tudomást szerezne arról, hogy elkapott valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést, viszont minden ötödik társkereső csak azért nem lenne erre képes, mert nincs meg minden régi partner elérhetősége.

Mennyire bízunk egymásban?

Az is kiderült, mennyire lennének a szexpartnerkeresők nyitottak egy extrém lelkiismeretes partner iránt védekezés szempontjából, feltéve, hogy nem tudnak ellenállni a vonzerejének. Ha a partner ragaszkodna az óvszerhez vagy fóliához orális szexnél, a válaszadóknak csak a fele vállalná be így az aktust. Csökken az arány, ha az írásos biztosítékról van szó, ugyanis ha a partner tesztelést kérne szex előtt, a kitöltőknek csak a harmada lenne hajlandó ezt beszerezni a gyönyör nyugodt átéléséhez.

Látható, hogy alapvetően bizalmi kérdés szex előtt a lehetséges veszélyekről beszélni, de szinte az összes válaszadó egyeztetne a leendő partnerrel a védekezésről, ha ez felmerülne kérdésként, és csak minden hatodik társkereső utasítja el a témát. Az eredményeket látva úgy tűnik, az alkalmi kielégülést napjainkra már sokkal felelősségteljesebben élik meg a társkeresők, de a régi berögződések még mindig ott lappanganak. A szex egyfajta kitárulkozás, ezért érdemes az esetlegesen vele járó veszélyeket nyíltan és felnőtt hozzáállással kezelni, hogy a kielégülés mindkét félnek aggodalom nélküli örömet okozzon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra