Zsír és sült vér: mi szeretjük, de mit szól hozzá egy külföldi?

GettyImages-525389469

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy egy jó pacalpörkölt vagy kocsonya sem minden magyarnak jelent kulináris mennyországot, mégis: ezeket az ételeket itthon jóval többen fogyasztják szívesen, mint külföldön.

Hurka, kolbász, disznósajt, sült vér, kocsonya, pacal, zsír, szalonna: ha végigzongorázzuk a furcsa, de magyar ételek sorát, találunk közöttük jó néhány olyat, amelytől sokak hátán égnek áll a szőr, amikor először hallanak róla. Mit gondolnak a külföldiek ezekről a magyar specialitásokról?

Ezt a magyar finomságot sokan szemlélik gyanakodva

Kezdjük egy, a fenti listán nem is szereplő étellel: ugyan ki lehetne olyan őrült, hogy ne szeresse a túrórudit? Nos, meglepően sokakra igaz ez. A magyar konyhának alapvető alapanyaga a túró, fogyasztjuk sós és édes fogásokban egyaránt, szívesen sütünk is vele, és ott van mindannyiunk kedvence, a túrórudi is. A csokoládéval bevont, édes túrót tartalmazó finomságtól a legtöbb külföldi ugyanakkor elsőre idegenkedik.

Ez sokaknál addig tart, amíg meg nem kóstolják azt: egy kolléganőnk külföldi rokonai is húzták a szájukat a túrórudira, aztán pedig azonnal beleszerettek, amikor megkóstolták.

A félreértés hátterében talán az állhat, hogy natúr vagy épp sós túrót képzelnek a külföldiek a csokimáz alá. Azt egyébként tudtad, hogy ezt a retró finomságot, vagyis annak alapötletét a Szovjetunióból importáltuk, vagyis kevéssé hungarikum a dolog?

Minket nem sokkol a látvány, a magyar ételek közé befér a szalonna
Minket nem sokkol a látvány, a magyar ételek közé befér a szalonnaOlga Vynnychenko / 500px / Getty Images Hungary

Magyar étel – akkor zsíros?

A magyar konyha másik alapvetése a zsír: jó, ez ebben a formában túlzás, de tény és való, hogy a bevezetőben felsorolt specialitások nagy része bizony rendesen tocsog a zsírban, amikor kisütjük. „Nem ennék semmi ilyen zsírosat, mivel a családomban öröklődik a magas koleszterinszint” – kommentálta a tipikus magyar finomságokat a Quora egyik fórumozója.

„Szuper recept, ha később szeretnél szív- és érrendszeri betegségekben szenvedni”

– reagált egy másik, és annyiban egyet is értünk vele, hogy ha mindennap kolbászt, zsíros kenyeret és jóféle pörköltöt kanalaznánk, abból az egészségünknek komoly baja is származhatna, de hála istennek a magyar konyha – főleg a modern időkben – nem ennyire egysíkú.

Vannak ugyanakkor népek, amelyek nagyon is tudnak azonosulni ezekkel a finomságokkal is. A haggis, egy skót specialitás egyszerre emlékeztethet bárkit a disznósajtra és a hurkára – a gyomorba töltött vesét, szívet és tüdőt hagymával, zabbal és fűszerekkel dobják fel. Aki ezt próbálta, az már nem húzza a száját akkor sem, amikor egy rendes disznótoros menüt kínálnak neki.

Így tálalva máris szimpatikusabb a zsíros kenyér
Így tálalva máris szimpatikusabb a zsíros kenyérGallo Images / Getty Images Hungary

Non plus ultra, a zsíros kenyér

A zsíros kenyeret egy korábbi cikkünkben már megénekeltük: ahogyan arra akkor is kitértünk, vannak kultúrák, amelyek nem kapnak sokkot a zsír és a nyers hagyma kettősétől, sőt: még egy rendes szalonnasütéstől sem. „A bacont mindenki szereti, nem?” – teszi fel a jogos kérdést egy újabb Quora-felhasználó, hiba lenne tehát azt gondolni, hogy a nyársalás, csurdítás, szalonnasütés olyan távoli világ lenne egy külföldi számára. Persze azért akad, aki elhatárolódik a zsírtól.

„Mi, külföldiek, nem eszünk zsírt, nincs is íze. Csak sütéshez használjuk fel”

– írja egy kommentelő, bár úgy tűnik, érvelésébe azért csúsznak hibák.

A nyers hagyma ugyanakkor többeknél is kiveri a biztosítékot. „Az összeset megenném, de csak akkor, ha nem lenne nyers a hagyma!” „A hagyma sülve azért jobb lenne” – érkeznek a reakciók.

A hurka és a kolbász sem olyan elrettentő fogás
A hurka és a kolbász sem olyan elrettentő fogásImage Source / Getty Images Hungary

A disznósajt nem akkora sokk

Az ember azt hihetné, a disznósajtnál azért már mindenki felhördül, és rettegve rohan el: nos, ez is tévedés, mivel a lengyelek, a kínaiak és a britek is ismernek hasonló ételeket – és még a sült vér sem olyan unikális, mint amilyennek Magyarországról szemlélve hihetnénk. Ahogyan arra sokan rámutatnak, a legtöbb ország konyhaművészete abból a szemléletből indult ki, mely szerint

egy állatnak sem lehet olyan része, amit ne ennének meg, épp ezért vérlevestől kezdve a nálunk is jól ismert véres hurkán át a sült vérig a legkülönbözőbb módokon hasznosítják a vért.

Ha tehát eddig azt hitted, hogy sokkolhatsz majd valakit a hagymás sült vérrel meg a disznóvágással, nagyot tévedsz! Egyik sem akkora kuriózum, mint amekkorának mi hisszük.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra