Ilyen sok előnye van, ha egy nő magasabb az átlagnál

GettyImages-873900276
Olvasási idő kb. 5 perc

Míg a magas férfiak számos előnyét feltudnák sorolni annak, miért jó, hogy 180 centi fölött szemlélik a világot, a hozzájuk hasonló adottságokkal megáldott nők már sokkal inkább kihívásként mesélnének a testmagasságukról. Elkeseredésre azonban nekik sem lehet okuk. Kutatások bizonyítják, számos előnnyel jár, ha egy nő magasabb az átlagnál.

Számos előnye van annak, ha valaki magasnak születik. A vizsgálatok szerint a magasabb emberek általában okosabbak és jobbak a szociális képességeik. Talán ez lehet az oka annak, hogy több pénzt keresnek azok, akik magasabbak. 

A magasabb nők tovább élnek

Egy nemrég készült tanulmány szerint a magas nők, pontosabban azok, akik 175 centiméternél magasabbak, tovább élnek. A kutatást még 1986-ban kezdték el, és az eltelt évtizedek alatt több mint 120 ezer embert vizsgáltak és figyeltek meg a szakemberek. A kutatás további érdekessége, hogy az eredmények szerint a férfiak magassága nem kap ennyire fontos szerepet a hosszú élet megélésében.

A 180 centinél magasabb nők a kutatások szerint tovább élnek
A 180 centinél magasabb nők a kutatások szerint tovább élnekMDBrockmann / Getty Images Hungary

A kutatók azt találták, hogy azok a nők, akiknek a magassága 40 évesen elérte a 180 centimétert, nagyobb valószínűséggel élték meg a 90 éves kort, mint azok a nők, akik mindössze 160 centiméter magasak voltak.

Az eredmények azonban azt is megmutatták, hogy a testmagasság mellett a testmozgás is fontos szerepet játszott abban, hogy a nők tovább éljenek. Ugyanis azok a nők, akik napi 30-60 percet mozogtak, 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel érték el a 90 éves kort, mint azok, akik fél órát vagy még annyit sem sportoltak naponta. 

Jobb egészség, több pénz

A hosszú élet mellett további valós, a tudomány által alátámasztott okai is vannak annak, miért jó magasnak lenni. Ezek között szerepel egészségügyi, szociális és gazdasági előny is, melyeket az alacsonyabbak nem mindig élveznek. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a magas emberek kisebb valószínűséggel szenvednek depresszióban. Ennek az az oka, hogy az alacsony férfiak fiatal korukban gyakran sokat stresszelnek a magasságuk miatt, és a stressz alakítja ki a hajlamot a demenciára. 

A magasabb férfiak kevesebbet stresszelnek a testi adottságaik miatt
A magasabb férfiak kevesebbet stresszelnek a testi adottságaik miattFG Trade / Getty Images Hungary

A magas emberek ritkábban szenvednek szívbetegségben, és a koleszterinszintjükkel is csak elvétve adódnak gondok. Mindezt a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a magasak nagyobb erekkel rendelkeznek, amelyek nehezebben tömődnek el zsírral, plakkokkal, így a koleszterinnel kevesebb problémájuk van.

Ám a magas emberek sem kiváltságosok. A kutatók arra is rájöttek, hogy a magasak 17 százalékkal gyakrabban lesznek rákbetegek, mint az alacsonyabbak. Leginkább a melanoma, méhnyakrák, veserák és pajzsmirigyrák veszélyes rájuk. 

A magas emberek intelligensebbek

A kutatók összefüggést találtak a magasság és az IQ nagysága között. Ám a kapcsolatot sokkal inkább azzal magyarázták, hogy a magasabb emberek általában egészségesebb körülmények között nőttek fel, és ez lehet az oka annak, hogy okosabbak. 

A magasabb embereknél ritkábban jelentkeznek krónikus betegségek
A magasabb embereknél ritkábban jelentkeznek krónikus betegségekSimpleImages / Getty Images Hungary

Bárhogy is legyen, a tanulmányban szereplő számok azt sugallják, hogy a magas embereknek nagyobb valószínűséggel magasabb az IQ-juk, mint az alacsonyabbaknak. 

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a magasság automatikusan okosabbá tesz bárkit is.

A magas emberek több pénzt keresnek

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a magas emberek sokkal több pénzt keresnek, mint alacsonyabb társaik. Mi lehet az oka ennek? A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy az összefüggés ugyanott keresendő, mint az IQ esetében. Vagyis a kedvezőbb jövedelem nem a testmagasságból fakad, hanem az az oka, hogy a magas emberek nagyobb valószínűséggel kapnak olyan pozíciót, amely jól fizet. 

A testi adottságokból jóval több előnyük származik a magas embereknek a munkahelyen is
A testi adottságokból jóval több előnyük származik a magas embereknek a munkahelyen isYagi Studio / Getty Images Hungary

Az amerikai író, Arianna Cohen egy egész könyvet szentelt a magas emberek életének bemutatására, és arra a megállapításra jutott, hogy a magas emberek azért keresnek több pénzt, mert ők már egészen kicsi koruktól kezdve vezetőként viselkednek, és testi adottságuk miatt a többi gyerek eleve úgy is viszonyul hozzájuk, mint egy idősebb kortárshoz. Az, hogy a magasabb emberek automatikusan vezetőként viselkednek, később egy munkahelyi pozíció elnyerésénél is előnyt jelenthet. Emellett helytálló az a megfigyelés is, hogy a magasság általában összefügg az önbizalommal. 

Azok az emberek, akik magasabbak az átlagnál, sokkal magabiztosabbnak tűnnek, ebből adódóan komolyabban is veszik őket.

A magas emberek nagyszerű sportolók

Ahogyan a korábbi állítások, úgy az sem igaz általánosságban, hogy minden magas ember kiváló sportoló, de a hosszú végtagok mindenképpen előnyösek lehetnek az olyan sportágakban, mint a kosárlabda, a röplabda, a vízilabda, az evezés vagy az úszás. A magas testalkat elsősorban mechanikai előnyöket biztosít az extra hatótávolság és a mozgási tartomány révén, amely befolyásolhatja a sportban elért sikereket. Emiatt nagyobb valószínűséggel választanak valakit csapattagnak.

A csapatsportokban is gyakran a magasabb játékosoknak szánnak kulcsszerepet
A csapatsportokban is gyakran a magasabb játékosoknak szánnak kulcsszerepetWillie B. Thomas / Getty Images Hungary

Összességében elmondható, hogy a magasság nem oka a jobb egészségnek, a magasabb bevételnek és a jobb sporteredménynek. Sokkal inkább a magassággal kapcsolatos társadalmi nézet, a testmagassághoz kapcsolódó szociális vélekedés az, ami sok területen előnyt kovácsol azoknak, akik 180 centinél magasabbra nőnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek