A legtermészetesebb immunerősítő: Mik azok a flavonoidok, és miben találhatók?

Manapság szinte mindenhol azt halljuk, hogy az egészségünk megőrzése érdekében rendszeresen fogyasszunk flavonoidokat. De vajon tudjuk, hogy pontosan mik azok a flavonoidok, miért jó, ha naponta fogyasztjuk őket, és miben találhatók meg? Segítünk!

A flavonoidokat a növények termelik, egyrészt azért, hogy ennek az anyagnak a segítségével megvédjék magukat a különböző környezeti ártalmaktól (hosszabb csapadékhiány, kártevők, betegségek), másrészt, hogy a flavonoidokkal odacsalogassák magukhoz a beporzást végző rovarokat, azaz biztosítsák a saját szaporodásukat és továbbélésüket.

A flavonoidok azért nagyon fontosak a számunkra, mert ezeket a változatos biológiai funkcióval rendelkező anyagokat mi is hasznosítani tudjuk. A legfontosabb és legértékesebb tulajdonságuk az antioxidáns hatásuk, de van köztük gyulladásgátló, szorongásoldó, nyugtató, epetermelést serkentő, májvédő, görcsoldó vagy éppen koleszterinszint-csökkentő vegyület is.

Miért fogyasszunk flavonoidokat?

  • A flavonoidok rendkívül jó minőségű antioxidánsok. A szervezetünkben folyamatosan olyan mechanizmusok zajlanak, amelyek végtermékeként úgynevezett szabad gyökök képződnek. A szabad gyökök károsak a számunkra, a tudomány mai állásfoglalása szerint ezek az anyagok tehetők felelőssé – számos egyéb kórállapot mellett – a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért, a szív-és érrendszeri problémákért és az öregedésért is. Az antioxidánsok legfontosabb feladata az, hogy ezeket a szabad molekulákat megkössék és hatástalanítsák, azaz a testünket érő „oxidatív stresszt” és az ebből eredő károsodásokat és betegségeket mérsékeljék és megelőzzék.
  • Támogatják az immunrendszert, természetes immunerősítők. Vannak olyan flavonoidok – például a citrusfélék (narancs, mandarin, grépfrút, citrom) által termelt rutin vegyületek –, amelyek kifejezetten vírusellenes és antibakteriális hatásúak. Ráadásul, mivel ezek a gyümölcsök C-vitaminban is bővelkednek, még hatásosabban védenek meg minket a különböző kórokozóktól és támogatják az immunrendszerünket.
  • Erősítik a hajszálereket, ezért csökkentik a vérzékenység tüneteit és pozitívan befolyásolják a sebgyógyulást, lecsökkentik annak időtartamát. Emellett fontos szerepük van az érelmeszesedés és a visszeres panaszok megelőzésében és kezelésében is. Az erekre és keringésre gyakorolt jótékony és védő hatásuk miatt a flavonoidoknak rendkívül nagy szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, illetve a már meglévő betegség kezelésében is.
  • A flavonoidok gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Nemcsak azért, mert védik és erősítik a hajszálereinket, hanem mert gátolják a gyulladásért felelős anyagok keletkezését, illetve csökkentik ezeknek az anyagoknak a mennyiségét is, ezáltal gyorsítják a gyógyulást és a felépülést. A kurkumában található kurkumin olyan erős flavonoid, hogy a különböző ízületi gyulladások, illetve reumás panaszok kezelésében gyakran kurkumintartalmú étrend-kiegészítőket is alkalmaznak.
  • Csökkentik a vércukorszintet, megfelelően karbantartják a vércukorháztartásunkat.
  • Vannak májvédő hatású flavonoidok. A máj az egyik legfontosabb szervünk, szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, a méregtelenítésben, illetve egyes vegyületek termelésében és tárolásában (epe, koleszterin) is. A máriatövis gyógynövényben található flavonoidvegyület (a szilimarin) elősegíti a májszövetek termelődését és regenerálódását, ezáltal májtisztító és méregtelenítő hatással segíti a testünk megfelelő működését.

A mai ismereteink szerint több mint négyezer különböző flavonoid vegyület létezik, melyek más és más módon, specializáltan hatnak a szervezetünkre.

A legtöbb flavonoid jótékony munkáját különböző antioxidánsok (A-, C-, E-vitamin) is segítik, támogatják. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a legkedvezőbb hatás elérése érdekében a flavonoidokat természetes forrásból, változatosan összeállított táplálkozással biztosítsuk a szervezetünk számára, hiszen a magas flavonoidtartalmú nyersanyagok a kellő mennyiségben és minőségben tartalmazzák az egyéb szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

flavonoidforrásaink

Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea

Hogyan növeld a napi flavonoidbeviteled?

  • Fogyassz mindennap nyers zöldségeket és gyümölcsöket!
  • A reggeli zabkásádba/müzlidbe keverj mindig piros, bogyós gyümölcsöket (áfonya, ribizli, málna).
  • Készíts naponta friss zöldségekből és gyümölcsökből turmixot, ivóleveket.
  • Nassolj gyümölcsöket, vörös áfonyát, étcsokoládét (minimum 70 százalék kakaótartalommal rendelkezőt)!
  • Készíts gyümölcsökkel ízesített vizet (bogyós gyümölcsök, szőlő, narancs, citrom) – egyszerűen csak dobáld bele a gyümölcsöket a vízbe, és hagyd állni picit, hogy kioldódjon az ízanyag. Ha elfogyott, a megmaradt gyümölcsöket is edd meg!
  • Fogyassz gyakrabban gyógyteákat, teákat (zöld tea, kamilla, körömvirág, aranyvesszőfű, orbáncfű)!

Fontos! Amennyiben rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert, mindenképpen nézz utána, hogy a megnövelt flavonoidbevitel nem befolyásolja-e a hatását, ugyanis vannak olyan készítmények, amelyekkel ezek a növényi vegyületek kedvezőtlen kölcsönhatásban léphetnek, sőt akár gátolhatják is egymás felszívódását, hatását.

A grépfrút flavonoidtartalma például olyan erőteljes, hogy számos receptköteles vérnyomáscsökkentő, vagy véralvadásgátló tabletta működését képes számottevően megváltoztatni.

Mustra