Úgy lettem Lyme-kóros, hogy észre sem vettem, most megijednek tőlem az utcán

GettyImages-1472349916

Végre süt a nap, az idei kirándulószezont is megnyitották, testi-lelki megújulást hoz magával, ha a szabadban kempingezünk, túrázunk, sétálunk. Meg néha valami mást is, például olyan betegséget, mint a Lyme-kór.

Úgy nőttem fel, hogy nem igazán védekeztünk sem a napsugárzás, sem a kullancsok ellen. Egyszerűen behúzódtunk az árnyékba, ha megkapott a nap, aki meg véletlenül kullancsot talált magában, az kiszedte valahogy körömmel, vagy átment a szomszédhoz, aki gyufafejjel, olajos kezeléssel vagy egyéb alternatív módon kipiszkálta belőle. Azóta eltelt pár évtized, és jól tudjuk, mennyire fontos a napvédő krém használata, és az is, hogy elkerüljük a kullancsokat. De az utóbbival kapcsolatban olyan sok tévhit él még mindig a köztudatban, hogy jobb, ha tiszta vizet öntünk a pohárba.

Két betegségtől szoktunk félni, amit a kullancsok terjesztenek (pedig sokkal több van), a kullancsencephalitis és a Lyme-kór. Előbbi nagyon komoly, vírusos megbetegedés, amit gyógyítani nem, csak kezelni lehet, de létezik ellene védőoltás. Ezt már kicsi gyerekeknek is kérhetjük, igaz, az ára nem kellemes, de még mindig sokkal kevesebbe kerül, mint a kórházban eltöltött idő, ráadásul a fertőzés ritkán ugyan, de halálos kimenetelű. A másik betegség a Lyme-kór, ami ellen nem fejlesztettek ki védőoltást, cserébe nagy dózisú, hosszan tartó antibiotikumkúrával kezelhető. Talán ezért nem szentelünk neki túl nagy figyelmet, hiszen csak gyógyszereket kell szedni, és kész is vagyunk – pedig ez nem feltétlenül igaz. 

Hogyan jössz rá, hogy Lyme-kóros vagy?

Ahhoz ugyanis, hogy kikezeljék a kórt, észre kell venned, hogy megbetegedtél. A csípés helyén kialakuló kokárda alakú piros folt messze nem jelentkezik minden esetben: én kétszer kaptam el a Lyme-kórt, és egy alkalommal sem volt bőrtünetem. A másik nehezítő tényező, hogy a kullancsok a fejlődési státuszuk okán különböző méretűek. Ha egy borsónyi valami lóg a bőrödből, azt észreveszed, de a gombostűfejnyi kullancsot, ami fájdalommentesen csíp, meglapul egy be nem látható hajlatban, majd vagy önként távozik, vagy egyszerűen levakarod magadról… Nem, nem veszed észre. A Lyme-kórra pedig nem szűrnek, csak ha időpontot kérsz a bőrgyógyászaton, és vértesztet végeznek. Két hét múlva jön meg az eredmény, amelynek értelmezéséhez sok esetben szakértőre van szükség, hiszen a korábban lezajlott és a friss fertőzés is más-más mérőszámokkal jelenik meg. 

Egy alattomos betegség, amit a Lyme-kór előhozhat

Nagy természetjáró vagyok, mégsem tudtam róla, hogy valaha megcsípett volna kullancs. Azt hittem, én is egyike vagyok azoknak, akiknek a vérét nem szeretik. Nem is tévedhettem volna nagyobbat. Az egész témakör csak akkor került elő, amikor egy hozzáértő bőrgyógyásznak megmutattam a bőrömön jelentkezett furcsa, barnás, megvastagodott foltokat. Egészen odáig senki sem tudta még csak megtippelni sem, mik lehetnek ezek: nem véreztek, nem fájtak, maximum viszkettek, viszont megállíthatatlanul terjedtek. A bőrgyógyászaton megszületett az ítélet: a scleroderma nevű autoimmun betegség tüneteit mutatom. Ültem értetlenkedve, hogy ez meg honnan jött? Már küldtek is a Lyme-tesztre. Ők tudták, honnan jött. 

A jövőd múlhat rajta, észreveszed-e

Az a baktérium, ami a Lyme-kórt kialakítja, kapcsolatba hozható a sclerodermával. Így nálam rögtön kétféle kezelés indult meg: kaptam 3 hétig az antibiotikumot a baktériumra, és elkezdődött a vizsgálatsorozat az autoimmun betegséggel kapcsolatban. Akkor még nem lehetett tudni, a scleroderma mennyire érint: akinél az egész szervezeten elhatalmasodik, az 5-10 évre tervezhet előre, addig meg rendezze minden adósságát. Akinél a foltok csak a bőrt és az az alatt elhelyezkedő kötőszöveteket érintik, ugyanolyan életkilátásokkal rendelkeznek, mint bárki más, és megúszhatják megkopaszodással, az arc vagy a végtagok eltorzulásával és testszerte jelentkező, megkeményedett, páncélszerű foltokkal. A folyamatot szteroidokkal némiképp kordában lehet tartani, de akkor vállalni kell a mellékhatásokat is.

Orvostól orvosig

Az élet sclerodermáról, állandó félelemről (vajon eldurvul a helyzet? Minden orvos mást mond), szerológiai eredmények böngészéséről, vizsgálatokról, nyelési röntgenekről, vérvételekről, immunológiai látogatásokról szól, meg arról, hogy reggelente azt ellenőrzöd, milyen állapotban is vagy. Ha úgy jársz, mint én, akkor soha többé nem fogsz tudni megfeledkezni a kullancsok okozta veszélyről, mert a tükör folyamatosan emlékeztetni fog, ahogy a járókelők is, akik időnként furcsán méregetnek. Azon elmélkedsz majd, meddig romolhat az állapotod, midet veszíted még el. Van ennél rosszabb? Van. Azok, akiknél a Lyme-kórt csak évekkel vagy akár évtizedekkel később fedezik fel, nagyon komoly ízületi fájdalmakkal, neurológiai tünetekkel nehezítve élik az életüket, időnként sorozatban kapott antibiotikumkúrákkal és egyéb kezelésekkel. Sokuk dolgozni sem képes a tünetek miatt, és maximum tünetmentes időszakok elérésben reménykedhetnek. 

Így védekezz a kullancsok ellen

Sajnos az enyhe teleknek köszönhetően már akármelyik évszakban mozgolódhatnak a vérszívók, így ha a természetbe készülünk, gondoskodnunk kell a védekezésről. Aki eddig nem oltatta be magát a kullancsencephalitis ellen, az tegye meg, aki elnézte az emlékeztető oltások időpontjait, keresse fel a háziorvosát. A Lyme-kór ellen csak a kullancs távol tartásával védekezhetünk: használjunk minden kültéri bolyongásunknál kullancsriasztó sprayt, viseljünk hosszú nadrágot betűrt zoknival, lehetőleg világos anyagút, amin a barna, fekete vagy mintás, kis méretű kullancsokat is meglátjuk, és még azelőtt leszedhetjük, elpusztíthatjuk őket, hogy a bőrünk közelébe értek volna. A vérszívók ugyanis az aljnövényzetről másznak át ránk, tehát felnőtteknél deréktól lefelé érdemes keresni őket. Miután már a ruhavonalon belülre kerültek, már bárhová eljuthatnak, így minden este kötelező jelleggel nézzük át a teljes testfelületet, hátha az az „anyajegy” tegnap még nem volt ott. Minél előbb kiszedjük a kullancsot, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy nem ürített belénk a gyomortartalmából semmit. Az eltávolításhoz mindig legyen nálunk patikákban, drogériákban olcsón beszerezhető kullancscsipesz, ami anélkül segít az egész állatot kihúzni, hogy összenyomná azt. Jegyezzük fel a csípés idejét és helyét, majd ha gyanakszunk, két hét múlva már mehetünk a bőrgyógyászatra Lyme-tesztre. Mindenkinek szívemből kívánom, hogy az negatív legyen.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra