Infografikán a legjobb vasforrások: nem csak a májban van rengeteg

Az emberi szervezetnek megfelelő mennyiségű és minőségű mikro- és makrotápanyagra van szüksége. A vas testünk egészséges és teljes működéséhez nélkülözhetetlen mikroelem, melynek bevitelére fokozottan figyelnünk kell. Megmutatjuk, melyek a legjelentősebb vasforrásaink.

A megfelelő vasbevitel nélkülözhetetlen az emberi test számára. Egyrészt mert a vas, az oxigén és szén-dioxid szállításáért felelős vérrészecske, a hemoglobin fő alkotóeleme, másrészt a vas az alapanyaga a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokért felelős, izomsejtekben található mioglobin fehérjének. 

A vas esszenciális nyomelem, azaz szervezetünk nem képes önmaga számára előállítani, beviteléről külső forrásból kell gondoskodnunk, azaz a napi vasszükségletünket megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozással kell fedeznünk.

Az ajánlott napi vasbevitel nőknek 15 mg/nap (változókor után 10 mg/nap), férfiaknak 10 mg/nap, de ezt az értéket számos egyéb életmódbeli tényező befolyásolja: sportolás, különböző fogyókúrák, növényi táplálkozás stb. Az mindenképpen fontos, hogy a megfelelő táplálkozás kialakítása során fokozottan ügyeljünk a kielégítő vasbevitelre.

A vas felszívódása és a szervezetben való hasznosulása meglehetősen gyenge, így a mennyiségi bevitelen túl arra is figyelnünk kell, hogy az egyes nyersanyagok milyen formában tartalmazzák a vasat, illetve bevitelekor a vas milyen egyéb anyaggal találkozik:

  • Az állati eredetű élelmiszerekben lévő vas 40 százaléka hemkötésben van jelen – ez azt jelenti, hogy kb. 15 százaléka hasznosul, míg a növényi eredetű élelmiszerekben lévő vas nem hemkötésű, felszívódása csak 3-8 százalék. 
  • A vas felszívódását és hasznosulását elősegíthetik vagy gátolhatják bizonyos anyagok. Ahhoz, hogy az élelmi anyagokban található vas megfelelően hasznosuljon, érdemes a magas vastartalmú élelmiszereket, nyersanyagokat C-vitaminnal együtt fogyasztani, mert az fokozza a vasfelszívódás hatékonyságát.
  • A vas felszívódását csökkentik a tannátok (például a kávéban, teában megtalálható csersav) és a gabonák korpájában lévő fitátok, melyek a vassal oldhatatlan komplexet képeznek, azaz megkötik.
  • A tejfehérje csökkenti a vas felszívódását, így magas vastartalmú nyersanyagok fogyasztásakor egyidejűleg érdemes kerülni a tejet és tejtermékeket.
Forrás: Dr. Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, Infografika: Horváth Andrea
Forrás: Dr. Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, Infografika: Horváth Andrea
Oszd meg másokkal is!
Mustra