Fertőzött ételt evett egy egész iskola: lázzal járó vírust kaptak el a gyerekek

GettyImages-705014099
Olvasási idő kb. 2 perc

Több vírus is okozott szokatlan nagyságrendben fertőzéseket Magyarországon az elmúlt időszakban, tömeges, lázzal járó megbetegedést is regisztráltak.

Egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei általános iskolában és óvodában még május 29-én kezdődött lázas gastroenteritis járvány, erről az év 23. hetében érkezett jelentés az ÁNTSZ-hez. A fertőző betegségekkel kapcsolatos heti beszámolójukban szereplő esetben 568 gyerek volt kitéve nem megfelelő étel elfogyasztásának, tüneteket ugyanakkor 64-en tapasztaltak.

A vírusfertőzés tünetei között jellemző a láz

A lázzal, hányással és hasmenéssel is járó megbetegedések kapcsán a laboratóriumi vizsgálatok során 14 esetben Salmonella enteritidist igazoltak a baj okaként. Az ételfertőzés gyanúja felmerült, ezért az intézményt ellátó főzőkonyhán vizsgálatokat kezdtek meg, amelyek még nem záródtak le.

A szalmonellavírustól való megbetegedés lázzal is jár, de a kiszáradás veszélye is fenyegeti az érintetteket
A szalmonellavírustól való megbetegedés lázzal is jár, de a kiszáradás veszélye is fenyegeti az érintetteketMorsa Images / Getty Images Hungary

Újabb szamárköhögéses eseteket is találtak Magyarországon: összesen kilenc beteg esetében merült fel a védőoltással megelőzhető betegség gyanúja. Budapest mellett Fejér, Hajdú és Pest megyében voltak gyanús esetek, négy volt csecsemő, két 6-9 év közötti gyerek, valamint két 40-49 éves korcsoportba tartozó felnőtt, valamint egy, az 50-59 éves korcsoportba tartozó felnőtt mutatott tipikus tüneteket. 

Az eddig elvégzett vizsgálatok öt esetben igazolták, egyben elvetették a szamárköhögés fennállásának lehetőségét.

Más vírusok is terjednek

Egy, az elmúlt hetek járványügyi jelentéseiből hiányzó megbetegedés jelzi azt, hogy elérkezett a jó idő. A héten hat encephalitis infectiosa diagnózissal bejelentett megbetegedés közül egy 43 éves Fejér vármegyei férfinál, egy 42 éves Győr-Moson-Sopron vármegyei nőnél és egy 65 éves Zala vármegyei férfinál állt a klinikai tünetek hátterében a kullancsencephalitis vírusa.

A 23. heti jelentésben szerepel egy fő Zika-vírussal való megbetegedése, ám az érintett magyar nő életkora és az általa látogatott ország is megegyezik egy, a 21. héten már közölt esettel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek