A laboratóriumi hús előállításáról indít vitát az Agrárminisztérium

laboratúriumi hús teszt
Olvasási idő kb. 3 perc

Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a laboratóriumi hús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról szóló terveit, amelyeket a kormány még az idei évben törvénybe kíván foglalni.

Az Agrárminisztérium a kormány honlapján közzétett információk alapján azt tervezi, hogy még az év folyamán törvényben tiltaná be a laboratóriumi hús előállítását és forgalomba hozatalát – szúrta ki a 24.hu

Laboratóriumi húst nem engednének árulni

A laboratóriumi húst, amelyet állati sejtekből vagy szövetekből mesterséges körülmények között készítenek – az orvosi és állatgyógyászati célú felhasználás kivételével – még összetevőként is tilos lenne előállítani és forgalomba hozni. A törvényjavaslatot az emberi egészség és a környezet védelmével, az agrárium fenntartható termelésével, valamint a hagyományos vidéki életforma megőrzésével indokolják.

A laboratóriumi hús tonnaszám készül, de nálunk nem engednék forgalmazni
A laboratóriumi hús tonnaszám készül, de nálunk nem engednék forgalmazniArkadiusz WarguÅa / Getty Images Hungary

A kormányzati érvelés szerint a hagyományos élelmiszerek termelése pozitív hatással van ezekre a területekre, míg az új technológiák és termelési módok veszélyeztetik az alapvető értékeket, beleértve az Alaptörvény által meghatározott testi-lelki egészséghez és egészséges környezethez való jogokat.

A tervezet szerint a szabálysértőkkel szemben az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv lépne fel. A kormány azt szeretné, ha az Országgyűlés felhatalmazná, hogy rendeletben jelölje ki az ellenőrző szervet. A törvénytervezetet az uniós irányelveknek megfelelően előzetesen bejelentették Brüsszelnek és az uniós tagállamoknak. A hatásvizsgálati lap szerint a törvény elfogadása nem változtatna érdemben az ország versenyképességén.

A műhús betiltásának terve nem újdonság a magyar politikában. A miniszterelnök már akkor is kritizálta a laboratóriumi húst, amikor az idei évértékelőjében beszélt az új uniós agrárszabályok veszélyeiről az európai mezőgazdaságra.

Egészséges, helyben termelt élelmiszer helyett műhúst és GMO-s vackokat sóznak ránk. Brüsszelben nemcsak tücsköt-bogarat beszélnek, hanem azzal is etetnének minket

– fogalmazott Orbán Viktor.

Az agrárminiszter pedig januárban egy olasz termelői szervezet elnökével egyeztetett a témában, miután Olaszország betiltotta a szintetikus húsok gyártását és forgalmazását. Nagy István ezt követendő példának nevezte, hangsúlyozva a normalitás és a gazdák munkájának megbecsülését, mondván, nélkülük nincs élelmiszer, nincs jövő. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek