Így ártasz a testednek azzal, ha keresztbe tett lábakkal ülsz

GettyImages-532390048

A nők és a férfiak kivétel nélkül szeretnek keresztbe tett lábbal ülni. Egyrészt kényelmes ez a pozíció, másrészt a szorosan összefonódó lábak üzenetet is hordoznak. Jelentheti azt, hogy valaki védekező vagy nyugodt lelkiállapotban van, de utalhat arra is, hogy az illető kivonja magát a beszélgetésből. Azt azonban már kevesen tudják, hogy ha keresztbe tett lábbal ülünk, az hosszú távon kihathat az egészségünkre is.

Egy szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy bár komfortos lehet úgy ülni a kanapén vagy az irodában, hogy a lábunkat keresztezzük, ám ez a pozíció egyáltalán nem javasolt. Akár a bokánknál, akár a térdünknél tesszük keresztbe a lábunkat, mindkét eset nagyon káros hatással lehet a szervezetünkre. Ez az ülési pozíció okozhat akár vérnyomás-emelkedést, de az ivarsejtek számát is csökkentheti.

Az emberek többsége keresztbe teszi a lábát

Becslések szerint az emberek 62 százaléka a jobb lábát teszi a balra, míg 26 százalék az ellenkezőjét részesíti előnyben, és 12 százalékuk pedig egyáltalán nem preferálja a keresztbe tett lábbal való ülést.

Nők és férfiak egyaránt szívesen ülnek keresztbe tett lábakkal
Nők és férfiak egyaránt szívesen ülnek keresztbe tett lábakkalMorsa Images / Getty Images Hungary

Azonban a megfigyelések szerint a férfiak ritkábban ülnek keresztbe tett lábbal, mint a nők. A téma szakértői szerint ennek vélhetően anatómiai oka van, ugyanis a nők valószínűleg sokkal könnyebben ülnek keresztbe tett lábbal, különösen azért, mert a férfiak csípője kevésbé képes ehhez a pozitúrához alkalmazkodni.

Adam Taylor professzor, a Lancaster Egyetem Klinikai Anatómiai Oktatási Központjának igazgatója azonban nemrég a nyilvánosság elé tárta, érdemes inkább elkerülni, hogy összefonjuk a lábunkat ülés közben. 

Gerincferdülést okozhat

Ülési szokásunk igen jelentős hatással van az egész szervezetünkre. A kutatások azt bizonyítják, hogy ha keresztbe tett lábbal ülünk, akkor a csípőnk elcsúszhat, és ilyenkor az egyik csípőcsontunk magasabban helyezkedik el, mint a másik. 

Akár gerincferdüléshez is vezethet a pozíció
Akár gerincferdüléshez is vezethet a pozícióljubaphoto / Getty Images Hungary

A lábak keresztezése hosszú távú változásokat idézhet elő a gerinc és a vállak csontjainak elrendeződésében is.

De akár a fejünk is elmozdulhat a helyéről, mert megváltozhatnak a nyak csontjai is, illetve a nyak, a medence és a hát alsó része is érintett lehet, mivel a hosszú időn keresztül keresztbe tett lábakkal való ülés izomegyensúly-hiányt okozhat a test jobb és bal oldala között. Mindez izomgyengeséghez és izommerevséghez, valamint csökkent mozgástartományhoz vezethet.

Ám a professzor szerint mindennél sokkal súlyosabb probléma, hogy a keresztbe tett lábak gerincferdülést okozhatnak.

Kevesebb és rosszabb minőségű ivarsejt

A kutatások azt is kimutatták, hogy ha a férfiak az egyik lábukat a másikon pihentetve ülnek, akkor ez a pozíció jelentősen befolyásolhatja a hímivarsejtek számát.

A keresztbe tett lábak megnövelik a herék hőmérsékletét
A keresztbe tett lábak megnövelik a herék hőmérsékletétBurazin / Getty Images Hungary

Ülő helyzetben már 2 Celsius-fokkal is emelkedhet a herék hőmérséklete. Ha pedig a lábak keresztben vannak, ez a szám akár 3,5 °C-kal is megnőhet. Az az ideális, ha a herék hőmérséklete 2-6 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a testhőmérséklet. Megfigyelések szerint az ennél magasabb hőmérséklet csökkentheti a férfihímivarsejtek számát, és ronthatja azok minőségét is.

Ez a két tényező pedig jelentősen megnehezítheti a természetes úton történő teherbe esést.

Vérrögök képződhetnek a lábunkban

Ha keresztbe tett lábbal ülünk, akkor nagy a valószínűsége, hogy azzal elzárjuk az alsó végtagokban az ereket, ami lelassítja a véráramlás sebességét, ez pedig vérrögök kialakulásához vezethet. A vérrögök olyan gélszerű vértolulások a vénákban, amelyek akkor keletkeznek, amikor a vér folyékony állapotból részben szilárddá változik.

A vérrögképződés egyik oka lehet az is, ha keresztbe tesszük a lábunkat
A vérrögképződés egyik oka lehet az is, ha keresztbe tesszük a lábunkatBoy_Anupong / Getty Images Hungary

A mélyvénás trombózis a lábban vagy a medencében kialakuló vérrög, amelyet leggyakrabban az elégtelen mozgás okoz például akkor, ha hosszú ideig ülünk egy helyben, vagy műtét után lábadozunk, esetleg ha túlsúlyt cipelünk. Adam Taylor professzor szerint ezek az életmódbeli tényezők sokkal inkább súlyosbítják a vérrögképződést, mint a keresztbe tett lábbal ülés.

Az orvos azt javasolja, ügyeljünk arra, hogy ne üljünk túl sokáig szorosan összefonódó lábakkal, és legyünk aktívak, mozogjunk rendszeresen.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra