Ezért van ecetszaga a lábadnak: súlyos betegséget is jelezhet

GettyImages-1158756288

A lábak ecetes szaga akár bizonyos egészségügyi állapotokra is felhívhatja a figyelmet.

A jellegzetes ecetszag akkor keletkezik, amikor az izzadságból származó nedvesség kölcsönhatásba lép a lábadon élő baktériumokkal. Az apró mikroorganizmusok lényegében az izzadságodból táplálkoznak, ami egy savas, ecetszagú mellékterméket hoz létre.

Az, hogy a lábak izzadnak, önmagában nem jelent problémát, sőt kifejezetten hasznos, hiszen mintegy 250 ezer verejtékmirigy található bennük, amelyek fontos szerepet játszanak a testhőmérséklet szabályozásában. A túlzott izzadás azonban már felvethet bizonyos aggályokat – és nem csak azért, mert az ecetszag is erősebb lesz tőle.

Ez lehet az oka a láb túlzott izzadásának

Az olyan nyilvánvaló okokon túl, mint az edzés, a túlöltözöttség vagy a magas hőmérséklet, a fokozott izzadás a hiperhidrózis néven ismert állapot jele is lehet.

A generalizált, fokozott izzadás hátterében rendszerint idegrendszeri rendellenesség áll, ami a verejtékmirigyek túlzott működéséhez vezet.

A túlzott izzadás emellett egyes gyógyszerek, például szteroidok, antidepresszánsok szedésének mellékhatása is lehet, illetve összefügghet hormonális zavarokkal, valamint különféle betegségekkel. Idesorolható a cukorbetegség, a Parkinson-kór, az alacsony vércukorszint, a menopauza, a pajzsmirigy-túlműködés, a krónikus szívbetegségek, az idegrendszeri betegségek, néhány daganatos betegség (mint a limfóma) és egyes fertőzések.

A lábak ecetes szaga nem csak a testmozgással függhet össze
A lábak ecetes szaga nem csak a testmozgással függhet összeDjelicS / Getty Images Hungary

Ilyen esetben kell orvoshoz fordulni

Ha az izzadás mértéke hirtelen fokozódik, megmagyarázhatatlan éjszakai verejtékezést tapasztalsz, vagy a jelenség már a mindennapi teendők elvégzésében is akadályoz, érdemes mielőbb orvoshoz fordulnod.

A diagnózis felállítása során fontos az alapbetegség felderítése, ennek érdekében az orvos laborvizsgálatokat kér a vércukor, illetve egyes hormonok szintjének meghatározására, és áttekinti a beteg által szedett gyógyszereket.

A fokozott izzadás kimutatására léteznek speciális tesztek is, amelyek festékanyagok segítségével mérik fel az izzadás mértéket, illetve sor kerülhet a bőr áramvezető képességének meghatározására is.

Házi megoldások az ecetszag ellen

Amennyiben a láb izzadása nem krónikus eredetű, a járulékosan jelentkező ecetszag házilag is hatékonyan kezelhető. Ehhez a szakemberek a következő módszereket ajánlják:

1. Gondosan szárítsd meg a lábad

Kezdd azzal, hogy mielőtt zoknit vagy cipőt húznál, mindennap mosd meg a lábad, majd gondosan szárítsd is meg – különösen a lábujjaid között.

2. Használj lábport

A láb higiéniáját tovább növelheted, ha a frissen mosott lábakra egy kevés gyógyhatású lábport szórsz, ami felszívja a bőrről az extra nedvességet, ezáltal is gátolva a baktériumok terjedését.

3. Viselj megfelelő zoknit

Egyes zoknik képesek elvezetni a nedvességet, ami csökkentheti az izzadásból fakadó kellemetlenségeket – szemben például a hagyományos pamutból készült darabokkal, amelyeknél éppen az ellenkezője történik.

4. Cserélj gyakran zoknit/cipőt

Ha izzadékony vagy, hasznos lehet, ha van nálad egy váltás zokni és/vagy cipő, amit szükség esetén átvehetsz. Az izzadás ellen a természetes, légáteresztő szálakból, például bőrből, vászonból vagy velúrból készült cipők a leghatékonyabbak.

Az izzadásgátló dezodorok segíthetnek megelőzni a szagokat
Az izzadásgátló dezodorok segíthetnek megelőzni a szagokatnito100 / Getty Images Hungary

5. Próbálj ki egy izzadásgátlót

Az izzadásgátlók nem csak a hónaljon hatnak, akár a lábaidra is felviheted őket, hogy minél tovább szárazak és friss illatúak maradjanak.

6. Használj ecetet…

Az ecet elpusztítja a baktériumokat, ezért ironikus módon remek megoldás lehet az ecetszag ellen is. Ha felhígítasz 1-2 csészényi (2,5-5 deci) ecetet meleg vízben, és beleáztatod a lábad, rövid úton megszabadulhatsz a kellemetlen szagtól.

7. …vagy fertőtlenítő sprayt

Ha nincs kéznél ecet, hasonló eredményt érhetsz azzal is, ha befújod a cipőd belsejét fertőtlenítő sprayvel, majd vársz 24 órát, mielőtt újra felvennéd. Ezzel elejét veheted a gombás fertőzéseknek is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra