Egyre több embert fertőz meg ez a halálos kór hazánkban: így ismerhető fel

Diósi Szilvia
kor-fertoz (1)
Olvasási idő kb. 3 perc

Növekszik a Lyme-kórral fertőzött betegek száma Magyarországon. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak.

A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több magyarnál mutatják ki. A 26. héten, vagyis 2024. június 24–30. között 91 fertőzöttet találtak, tavaly ugyanezen a héten (2023. június 26. és július 2.) 90 fertőzöttet regisztráltak. Ennél viszont sokkal aggasztóbbak a féléves adatok. Ezek szerint 2023 első félévében 674 fertőzött volt Magyarországon, míg idén 738 betegről tudunk – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ heti tájékoztatójából. A legtöbb fertőzöttet Csongrád vármegyében találtak, itt 14-en betegedtek meg. A második helyen Nógrád vármegye áll 12 beteggel, ezeket pedig Somogy követi 10 fertőzöttel.

Így fertőz a Lyme-kór

A Lyme-kór a borrelia baktérium által okozott betegség. Az emberek általában a baktériumot hordozó kullancs csípésétől fertőződnek meg.

A tipikus tünetek közé tartozik a láz, a fejfájás, a fáradtság és a jellegzetes bőrkiütés. Ha nem kezelik, a fertőzés átterjedhet az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre. A Lyme-kórt a panaszok, a fizikai tünetek (pl. kiütés) és a fertőzött kullancsokkal való érintkezés lehetősége alapján diagnosztizálják. A legtöbb esetben sikeresen kezelhető néhány hetes antibiotikum-kúrával.

Egyre több embert fertőz meg a kullancsok által terjesztett halálos kór
Egyre több embert fertőz meg a kullancsok által terjesztett halálos kórrbkomar / Getty Images Hungary

A Lyme-kór lefolyása

A kullancscsípés helyén, a csípést követően 3-10 nap múlva jelentkezhet egy bőrkiütés, amely koncentrikusan terjed, a vörös terület 5 centiméternél nagyobb lehet. Növekedése során a középső rész kitisztul, majd hetek alatt eltűnik. Ezután a kórokozó a vér segítségével továbbterjed. A következő hetekben a nem kezelt betegeknél láz, ízületi fájdalom, fejfájás, izomfájdalom, agyhártyagyulladás és agyvelőgyulladás jelentkezhet.

A Lyme-kór ellen jelenleg nincs védőoltás, azonban létezik egy vakcina a kullancsok által terjesztett betegségek, a vírusos-encephalitis (agyvelőgyulladás) ellen. Ez „kullancs elleni védőoltás” néven is ismert.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek