Kollagénitallázban ég Amerika, de vajon valóban hatékony módszer?

GettyImages-1315237295
Kofrán Eszter

Ki ne szeretné, hogy a reggeli életmentő kávé ne csak bűntudatkeltő koffeint, de értékes tápanyagokat is adjon a szervezetének? És ki ne szeretné, ha a bőrápolási rutint le lehetne egyszerűsíteni egy ital formájában? Az amerikai trend pontosan azt ígéri, beteljesíti a vágyakat – na de mit szólnak ehhez a tudósok?

Amerikában elterjedt a kollagénital-őrület. A TikTokon számtalan recept fellelhető, általában a reggeli meleg italokat célozzák meg. A lényege, hogy poralapú kollagént kevernek a reggeli italukhoz, amely állítólag ízre nem ad semmilyen pluszkényeztetést, csak az ital állaga lesz sűrűbb tőle.

A kollagénital célja, hogy feszesebbé tegye a bőrt, de nincs rá egyértelmű tudományos bizonyíték, hogy valóban hatásosnak bizonyul-e a szájon át fogyasztott kollagén -– írja az Eater. Cikkükben megszólaltattak több tudóst is ez ügyben.

Eperturmix kollagénporral
Eperturmix kollagénporralYulia Lisitsa / Getty Images Hungary

Ami a kollagénital mellett szól

Ugyanannyian hisznek a kollagénital kedvező hatásaiban, mint ahányan megvétózzák ezt. Egy ausztrál kémikus és oktató, Michelle Wong, a Lab Muffin Beauty Science bloggere szerint van egy lehetséges mechanizmus, amely lehetővé teheti, hogy működjön a kollagénital. A lényege, hogy nem az elfogyasztott kollagén épül be a bőrbe, hanem aktiválja a test természetes kollagéntermelését, amitől feszesebb, fiatalabb bőre lesz a fogyasztónak.

Ami a kollagénital ellen szól

Egy másik népszerű tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó tudós, dr. Karl Kruszelnicki szerint lehetetlen, hogy a szájon át elfogyasztott kollagén hatásos lehetne. A kollagén ugyanis túl nagy proteinmolekula ahhoz, hogy egyben el tudják nyelni a tápanyagok feldolgozásáért felelős sejtek. Mivel a kollagénmolekula nagy, feldarabolva tudják csak feldolgozni az előbb említett sejtek, és dr. Kruszelnicki szerint lehetetlen, hogy automatikusan újra kollagénné álljanak össze a darabkák ezután, tehát a bőrt sem tudják feszesíteni.

Kollagénpor kanálban
Kollagénpor kanálbanGalina Atroshchenko / Getty Images Hungary

Dr. Allison Darland, a University of Michigan School of Medicine bőrgyógyászprofesszora is dr. Kruszelnicki álláspontján van. Mind dr. Darland, mind Wong egyetért abban, hogy nem végeztek még el elég pártatlan kutatást a témában, ugyanis a kollagénitalpárti kutatásokat kozmetikai cégek finanszírozták.

Tehát sajnos úgy tűnik, jelenleg nincs elég hiteles bizonyíték arra, hogy a kollagénitalok valóban segítenék a bőr öregedése elleni harcot, érdemes inkább más módszerek után kutatni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra