18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szex a legveszélyesebb időkben: a sírokon táncoltak és szeretkeztek

A dead victim of cholera at Sunderland in 1832. Coloured lit Wel

Ha azt hitted, holmi kolerajárvány képes volt gátat szabni a szabados szexualitásnak, nagyobbat nem is tévedhettél volna!

Spanyolnátha, fekete halál: a pandémia elején, a koronavírussal kapcsolatos ismeretek kezdeti, teljes hiányában sokan idézték fel ezeknek a súlyosan fertőző betegségeknek emlékét. Tény és való, hogy a Covid is árnyat vetett a randizás mikéntjére. Sokan voltak, akik úgy érezték, most nem is mernek ismerkedni, nemhogy szexuális kapcsolatot létesíteni – főként, ha alkalmi viszonyról van szó. No, volt olyan járvány, amikor a dolgok nem pont így működtek…

A prostituáltak iparága fellendült

Már a kolerajárvány idején is vadul fertőtlenítettek, a szex azonban sokak számára maradt szabad
Már a kolerajárvány idején is vadul fertőtlenítettek, a szex azonban sokak számára maradt szabadduncan1890 / Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy a kolera az emberiség 30-60 százalékával végzett, ami akár 200 millió embert is jelenthet, az emberek attól még ugyanúgy vágyták a testi érintkezést. Lehet, hogy az orvosok furcsa álarcot viseltek, mert tartottak a megfertőződéstől, de a kurtizánok üzletága virágzott.

Sőt, mi több, számukra meglepő előnye is volt annak, hogy a halál árnyékában dolgoztak, munkakörülményeik ugyanis jelentősen javultak. Olyannyira kapós lett bordélyba járni annak érdekében, hogy halálos járvány idején is megkapja minden fizetőképes férfi a kielégülést akkor is, ha az otthonában erre nincs lehetősége, hogy munkaerőhiány alakult ki a prostituáltak körében.

Persze a betegség előrehaladtának természetes ívét követte az is, hányan járultak kéjnők ágyához szexért. Amikor többen betegedtek meg, némiképp gyérült a kliensek száma, amikor viszont úgy tűnt, hogy alábbhagy a veszély, a férfiak azonnal elindultak a bordélyok felé.

A kolerára Isten büntetéseként is gondoltak

A trend ugyanakkor nem volt jellemző a glóbusz minden egyes pontján. A vallásosabb közösségek úgy érezték, azért kapták a kolerát, mert túl sok bűnt követtek el, a keresztények szemében pedig a prostitúció nem örvendett túl pozitív megítélésnek. Ezeken a helyeken a szerelem papnőit egyenesen kidobták a falvakból. Még akkor sem engedték őket vissza egyes településekre, amikor a kolera már csak rossz emlék volt.

Nem csak ők jártak egyébként rosszul – mivel a rossz erkölcsöt tartották a büntetés okának, az azonos nemű partnert választó férfiak sem örvendtek sokkal jobb megítélésnek, mint a prostituáltak.

A melegek zaklatásokat és bántalmazásokat kellett, hogy átéljenek.

Szex a sírok tetején? Igen…

Voltak ugyanakkor olyanok is, akik úgy döntöttek, fittyet hánynak a halálra, inkább diadalmasan igyekeznek átlépni fölötte, ezért egyesek temetőben tartott orgiákkal igyekeztek megmutatni: ők nem tartanak a haláltól.

A probléma annyira elterjedtté vált, hogy a pápának hivatalosan meg kellett tiltania, hogy a sírok tetején illetlen cselekményekre kerülhessen sor.

Nemcsak szexről volt szó, hanem arról is, hogy ettek, ittak és táncoltak azokon.

Akár 200 millió ember halálát is okozhatta a kór
Akár 200 millió ember halálát is okozhatta a kórpastie / Getty Images Hungary

Az orvosok tiltották a szeretkezést

Az orvosok tanácsai a kornak megfelelőek voltak: azért tiltották a szexet ezekben az időkben, mert úgy gondolták, az együttlét miatt felmelegszik a test, annak meleg kipárolgásai pedig fokozzák a megbetegedés veszélyét. Ugyanezért tartották rossznak azt is, hogy együttlét közben az ember légzése felgyorsul.

Ebből az okból egy német orvos minden fizikai aktivitás betiltott, legyen szó szexről, futásról vagy ugrálásról.

Az embereknek azt javasolta, hogy csupa nyugtató dolgot tegyenek, hallgassanak erre sarkalló zenét és általánosságban lassuljanak le egy kicsit.

A sok halott sem riasztott vissza mindenkit az alkalmi kapcsolatoktól

A sok halott sem riasztott vissza mindenkit az alkalmi kapcsolatoktól
clu / Getty Images Hungary

Virágzott a vérfertőzés is

Voltak azért még meglepő folyamatok ebben az időben: bár kezdetben flagellánsok jelentek meg az utcán, akik saját magukat ostorozva vezekeltek az emberiség kollektív bűneiért, melyekért a kolera átka sújtott le ránk, hamarosan másféle szórakozás ütötte fel a fejét a köztereken. A nyilvános szexet tiltotta az egyház, mégis, a bámészkodók ezzel is szórakoztathatták magukat időről időre.

A vérfertőzés megítélése is megváltozott: túl sok ember halt meg ahhoz, hogy válogatni lehessen, ezért az emberek lazábban kezelték azt, hogy milyen közeli rokoni kapcsolat fennállása esetén vetik el teljesen a szexuális kapcsolatok létesítését. Közel sem a cölibátus irányába mozdult tehát az emberiség még a kolera idején sem: sőt!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra