Van itt 5 dolog, amit biztosan nem tudtál a köldöködről

GettyImages-1254658304

Hajlamosak vagyunk tudomást sem venni róla, így a köldököt nem ismerjük igazán, pedig számos érdekes tudnivaló köthető hozzá.

A köldök nem más, mint a születéskor elvágott köldökzsinór maradéka, amely általában egy apró mélyedés formájában marad meg, vagy ritkább esetben kissé kitüremkedik. Ez az, amit nagyjából mindenki tud róla, de az például megvan, hogy mi minden gyűlhet össze benne?

1. Tele van baktériumokkal

Bizony, a köldököd igazi baktériumtanya. A HowStuffWorks szerint az Észak-Karolina Állami Egyetem kutatócsoportja még 2001-ben kezdte tanulmányozni a köldök mikrobiomját, ami rávilágított, hogy az ott élő mikroorganizmusok igen változatos képet mutatnak. A kutatók 60 önkéntest vizsgálva összesen 2368 különböző baktériumfajt azonosítottak.

Egy köldökből átlagosan 67 baktériumot mutattak ki.

Érdekesség, hogy miközben a mintákban 8 baktériumfaj dominált, a kutatók nem találtak egyetlen olyan baktériumot sem, amelyik minden önkéntesnél előfordult volna, a 2368-ból 2188 faj pedig csupán 10 százalékuknál volt jelen.

Az egyik résztvevő köldökében két archeafajt is felfedeztek, ami azért is szokatlan, mert ezek az ősbaktériumokhoz hasonló, sejtmag nélküli egysejtűek jellemzően extrém körülmények között élnek, és az emberi bőrről korábban soha nem mutatták ki őket. A kutatók hozzátették: saját bevallása szerint az illető évek óta nem fürdött. Általánosságban elmondható, hogy minél mélyebb a köldök, annál több szennyeződés, verejték és kórokozó halmozódhat fel benne, ami akár kellemetlen szagok forrása is lehet.

2. Összeköttetésben áll a májjal

Amikor elvágják a köldökzsinórt, annak nemcsak kívülről marad nyoma, hanem a testen belül is. „Szüléskor a köldökzsinór lekötése és elsorvadása után a magzati vérerek elsorvadnak, a köldökvivőérből lesz a máj görgetegszalagja és az Arantius-féle vivőeres szalag, a köldökverőerek elsorvadásából pedig a húgyhólyag oldalsó szalagjai származnak” – írja a Pallas Nagylexikon.

Mindenkinél más és más
Mindenkinél más és másElenaNichizhenova / Getty Images Hungary

3. Igazi szöszcsapda

Gondolkoztál már rajta, hogy a köldököd miért van tele állandóan szösszel? Nem vagy vele egyedül! Egy ausztrál tudós és rádiós személyiség, bizonyos Karl Kruszelnicki, vagyis dr. Karl 2002-ben határozta el, hogy a végére jár a rejtélynek, melyre egy felmérés keretében kereste a megoldást. Kérdéseire összesen 4799 válasz érkezett, és érdekes tanulságokkal szolgáltak.

Mint kiderült, a köldökszöszök főleg az idősebb, túlsúlyos férfiakat sújtják, akik szőrös pocakkal rendelkeznek. A szőrszálak ugyanis felfogják a ruházatból származó pamutdarabkákat, melyek viselője mozgása révén egyre lejjebb és lejjebb gördülnek a hason, míg végül a köldökben kötnek ki. A jó hír, hogy azok a megkérdezettek, akik a köldökük körül leborotválták a szőrt, ilyen módon a szöszök 40 százalékától szabadultak meg.

4. Vannak, akik csak álmodnak róla

Mármint azért, mert nincs köldökük. Közéjük tartozik Karolina Kurkova modell is, de erre nem könnyű rájönni, mert magazinos fotóin némi képmanipulációval köldökkel szokták megjeleníteni. De ha senki nem születik köldökzsinór nélkül, akkor hogy lehet, hogy valakinek nincs köldöke? Az egyik ok a gastroschisis (vagyis hasfalhasadék) nevű rendellenesség lehet, ami azzal jár, hogy a magzat néhány belső szerve nem a testén belül, hanem azon kívül fejlődik ki. Ez ugyan sebészi úton korrigálható, de a kialakuló heg nem hasonlít a köldökre. Mások pedig azért maradnak köldök nélkül, mert azt valamilyen hasplasztikai műtét következtében el kell távolítani – bár egy újabb beavatkozással utólag is pótolni lehet.

Karolina Kurkova modellnek sincs köldöke, de fotóin ez általában nem látható
Karolina Kurkova modellnek sincs köldöke, de fotóin ez általában nem láthatóDaniele Venturelli / Getty Images Hungary

5. Megműthetnek rajta keresztül

Az úgynevezett laparoszkópos beavatkozások során a sebészek egy apró bemetszést ejtenek a köldökön, majd azon keresztül egy optikai műszert (laparoszkópot) vezetnek a hasüregbe, így a csatlakoztatott képernyőn keresztül láthatóvá válnak a szervek. A módszer nagy előnye, hogy hasi vágások nélkül teszi lehetővé a hasüreg, valamint a medenceüreg vizsgálatát, sőt ezek operációját is, ez pedig csökkenti a fertőzésveszélyt és lerövidíti a gyógyulási időt.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra