Eltűnt a boltokból a magyarok kedvenc gyümölcse: szinte sehol nem kapható

GettyImages-91240953
Olvasási idő kb. 2 perc

Sok boltból azért tűnt el a magyarok nagy kedvencének számító eper, mert kifogytak a készletből. Ennek magyarázata, hogy a melegebb idő miatt korábban kezdődött az eperszezon, ám korábban véget is ért.

Sokan szembesülhettek az elmúlt napokban azzal, hogy hiába keresik egyik kedvenc gyümölcsüket a boltok, zöldségesek polcain, csak a hűlt helyét találják. Nagyon sok üzletben nem lehet már kapni epret, pedig a korábbi években ilyenkor még bőven tartani szokott az eperszezon. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy idén nagyjából másfél-két héttel korábban kezdődött a szezon – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a 24.hu-nak.

Korábban indult kedvenc gyümölcsünk szezonja

Az eperszezon általában április 5. körül indul, ekkor még melegházi eperrel – ez idén már március 25. környékén elkezdődött. A szabadföldi eper ideje a korábbi évek tapasztalatai szerint május közepétől június közepéig tart – az idei évben ez is korábban indult: április végén, május elején. A szakember elmondása szerint a szezon vége felé már csak szabadföldi epret szoktak árulni, ami azonban nagyon érzékeny az esőre.

Idén a sok csapadék egyszerűen elmosta a szezon végét.

Korábban véget ért kedvenc gyümölcsünk szezonja
Korábban véget ért kedvenc gyümölcsünk szezonjakotangens / Getty Images Hungary

A magyar gyümölcs helyett sok helyen román és lengyel import epret lehet vásárolni. Az északi, hidegebb időjárás miatt ugyanis a lengyelek mindig 2-3 héttel lemaradva követik a magyar szezon alakulását.

A hazai üzletláncok ugyanakkor arról tájékoztattak, hogy – noha több beszállítónál tapasztalhatók, elsősorban az időjárás miatt, fennakadások – minden valószínűség szerint kerül még a polcaikra magyar eper. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek