Ha ezt teszed a kávédba, csökkentheted a gyulladást

GettyImages-1354034800

Egy friss tanulmány szerint, ha úgy fogyasztjuk a reggeli feketénket, ahogy szeretjük, akkor egy finom kávé felkészítheti a szervezetünket egy egészséges napra, és csökkentheti a betegségek kockázatát is.

Már több kutatás is igazolta, hogy a kávé a természet egyik ajándéka, hiszen segíthet abban, hogy csökkenjen a szervezetünkben kialakult gyulladás. Ezt a kiváló tulajdonságát a benne lévő antioxidánsoknak köszönheti. De nem feltétlenül kell a kávét feketén fogyasztanunk ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk. Bebizonyosodott, hogy egy csésze krémesebb kávé is számos egészségügyi előnyökkel járhat.

Egy finom tejeskávé is segítségünkre lehet

Bár a tejről már több tanulmányi is azt állította, hogy gyulladást okoz az emberi szervezetben, a legújabb kutatások szerint a tejtermékek valójában ennek az ellenkezőjére is képesek. Egy idei januári vizsgálat kimutatta, hogy a tejtermékek hozzáadásával növekszik a kávé gyulladásgátló hatása.

A tejjel elfogyasztott kávénak fokozott gyulladáscsökkentő hatása van
A tejjel elfogyasztott kávénak fokozott gyulladáscsökkentő hatása vanBoy_Anupong / Getty Images Hungary

A Koppenhágai Egyetem kutatói rájöttek, hogy a tejben lévő aminosavak és a kávéban lévő antioxidáns polifenolok keveredése védőhatást fejtenek ki az immunsejtekben található gyulladásokkal szemben. 

Gyulladás főként a baktériumok elleni küzdelem, a sebgyógyulás, illetve bizonyos esetekben az egészségtelen táplálkozás hatásai miatt alakulhat ki a szervezetben.

Az elváltozás pedig idővel káros lehet, ezért az egészséges, gyulladáscsökkentő ételeket tartalmazó étrend kulcsfontosságú a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében. Nos, úgy tűnik, a tejes kávé valóban segíthet ebben.

Bár a következtetés ígéretesnek tűnik, a kutatók további vizsgálatokat terveznek annak érdekében, hogy alaposabban feltárják, hogy a kávé-tej kombináció hogyan hathat még a gyulladásra.

A tej nem okoz gyulladást 

A szakemberek szeretnék, ha megdőlne az a tudományosan, klinikai vizsgálatokkal alá nem támasztott mítosz, miszerint a tej gyulladást okoz. A tej ugyanis nemcsak intenzíven hidratál, hanem kiváló fehérje- és egyéb alapvető tápanyagok forrása is.

A tejtermékek a kiegyensúlyozott étrend részeként nem állnak összefüggésben a krónikus gyulladással, sőt csökkenthetik azt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra