Ha ezt teszed a kávédba, csökkentheted a gyulladást

GettyImages-1354034800

Egy friss tanulmány szerint, ha úgy fogyasztjuk a reggeli feketénket, ahogy szeretjük, akkor egy finom kávé felkészítheti a szervezetünket egy egészséges napra, és csökkentheti a betegségek kockázatát is.

Már több kutatás is igazolta, hogy a kávé a természet egyik ajándéka, hiszen segíthet abban, hogy csökkenjen a szervezetünkben kialakult gyulladás. Ezt a kiváló tulajdonságát a benne lévő antioxidánsoknak köszönheti. De nem feltétlenül kell a kávét feketén fogyasztanunk ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk. Bebizonyosodott, hogy egy csésze krémesebb kávé is számos egészségügyi előnyökkel járhat.

Egy finom tejeskávé is segítségünkre lehet

Bár a tejről már több tanulmányi is azt állította, hogy gyulladást okoz az emberi szervezetben, a legújabb kutatások szerint a tejtermékek valójában ennek az ellenkezőjére is képesek. Egy idei januári vizsgálat kimutatta, hogy a tejtermékek hozzáadásával növekszik a kávé gyulladásgátló hatása.

A tejjel elfogyasztott kávénak fokozott gyulladáscsökkentő hatása van
A tejjel elfogyasztott kávénak fokozott gyulladáscsökkentő hatása vanBoy_Anupong / Getty Images Hungary

A Koppenhágai Egyetem kutatói rájöttek, hogy a tejben lévő aminosavak és a kávéban lévő antioxidáns polifenolok keveredése védőhatást fejtenek ki az immunsejtekben található gyulladásokkal szemben. 

Gyulladás főként a baktériumok elleni küzdelem, a sebgyógyulás, illetve bizonyos esetekben az egészségtelen táplálkozás hatásai miatt alakulhat ki a szervezetben.

Az elváltozás pedig idővel káros lehet, ezért az egészséges, gyulladáscsökkentő ételeket tartalmazó étrend kulcsfontosságú a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében. Nos, úgy tűnik, a tejes kávé valóban segíthet ebben.

Bár a következtetés ígéretesnek tűnik, a kutatók további vizsgálatokat terveznek annak érdekében, hogy alaposabban feltárják, hogy a kávé-tej kombináció hogyan hathat még a gyulladásra.

A tej nem okoz gyulladást 

A szakemberek szeretnék, ha megdőlne az a tudományosan, klinikai vizsgálatokkal alá nem támasztott mítosz, miszerint a tej gyulladást okoz. A tej ugyanis nemcsak intenzíven hidratál, hanem kiváló fehérje- és egyéb alapvető tápanyagok forrása is.

A tejtermékek a kiegyensúlyozott étrend részeként nem állnak összefüggésben a krónikus gyulladással, sőt csökkenthetik azt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra