A bell pepper, vagy közkeletű magyar nevén a kaliforniai paprika főleg a tengerentúlon népszerű, ahol száznál is több változata ismert. A zöldség ugyanakkor már a legtöbb hazai bolt kínálatában is megtalálható, és nem csak azért érdemes fogyasztani, mert némi változatosságot hoz a magyar zöldpaprikához képest. A dietetikusok számos jótékony hatást tulajdonítanak neki. A legfontosabbak a következők.
1. Jót tesz a szívnek és az emésztőrendszernek
A színtől és fajtától függetlenül minden kaliforniai paprikáról elmondható, hogy értékes rostokat, vasat és folsavat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a bél-, a szív- és érrendszer egészségéhez, illetve a szervezet természetes méregtelenítő folyamatainak fenntartásához.
A zöldség 250 grammos adagja csupán 70 kalóriát tartalmaz, miközben 3 gramm fehérjéhez és 4-5 gramm rosthoz juthatsz belőle.
2. Káliumban és A-vitaminban gazdag
A kaliforniai paprika nagyszerű kálium- és A-vitamin-forrás. Míg az előbbi vérnyomáscsökkentő hatású (és hatásos a puffadás ellen is), ezáltal segít a szív egészségének megőrzésében, addig az utóbbi fontos a szem fényreceptorainak működéséhez és a megfelelő látáshoz, valamint hozzájárul a bőr, a haj, a köröm egészségéhez és szépségéhez.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az A-vitamin segít megelőzni a napsugárzás által okozott károkat, meggátolja a pattanások kialakulását, felgyorsítja a bőr gyógyulását és természetesen hidratálja azt.
3. Kiváló antioxidáns-forrás
A klasszikus, piros kaliforniai paprika C-vitaminban, különféle karotinoidokban és kapszantinban gazdag, amelyek antioxidánsként működve felveszik a harcot a sejtkárosító hatású szabad gyökökkel, amik felgyorsíthatják az öregedést és hosszú távon krónikus betegségeket okozhatnak.
Az antioxidánsok támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
A sárga változat emellett béta-karotint tartalmaz, ami az A-vitamin előanyagaként szintén antioxidáns hatással bír.
4. Csökkenti a szem körüli ráncokat
Az olyan zöld és sárga zöldségek fogyasztása, mint a kaliforniai paprika, segíthet csökkenteni a szem körüli szarkalábakat – derült ki egy japán nők körében végzett kutatásból.

Mennyi kaliforniai paprikát érdemes enni?
Dietetikusok szerint kaliforniai paprikából is megárt a sok, és nem csak azért, mert ha túlzásba viszed a fogyasztását, akkor más élelmiszerekből nem jutsz hozzá bizonyos esszenciális tápanyagokhoz. Vannak, akik intoleranciát mutatnak rá, ezért emésztési zavarokat és gyulladásos tüneteket tapasztalnak miatta. A szakemberek ebből kifolyólag azt ajánlják, hogy fogyasztását korlátozd napi egy darabra, ha pedig az intolerancia jeleit mutatod, fordulj orvoshoz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés