Az igazán hatékony edzés titkai

Minden edzés megterhelést jelent mozgatórendszerünk számára, és izomfáradással, mikrosérülésekkel és egyéb tünetekkel is jár. Ahhoz, hogy a következő edzés is megfelelően hatékony legyen, elengedhetetlen, hogy izmaink megfelelően regenerálódjanak. De hogyan? Ehhez adunk tippeket.

Ha a sportról, mozgásról van szó, sokan csak a tényleges edzésmunka időtartamát tekintik ráfordításnak. Holott edzéseink hatékonysága nem – sőt, voltaképp nem is elsősorban – az alatt a tényleges idő alatt dől el, amíg a fizikai testedzést végezzük. Általánosságban az életmódunk –  étkezésünk, folyadékbevitelünk, alvásunk – meghatározó tényező, mindezek mellett pedig az olyan előszeretettel elhagyott „sallangok” is közrejátszanak, mint a bemelegítés, levezetés, nyújtás, kiegészítő tréningek, melyekkel szervezetünket hangoljuk rá az edzésre, illetve biztosítjuk izmaink optimális állapotát ahhoz, hogy a fizikai terhelés során helytálljanak, illetve azt követően regenerálódjanak.

Az izmok regenerációja sokkal fontosabb része a sporttal kapcsolatos életmódunknak, mint ahogy az első látásra tűnik. A mozgás megterhelést, azaz stresszt jelent mozgatórendszerünk számára, melynek állandó fokozásával a testünk is folyamatosan igyekszik lépést tartani. Másrészről viszont ennek a terhelésnek azonnal tapasztalható jelei vannak, mégpedig izomfáradás, izomláz, késleltetett izomláz, mikrosérülések, gyulladásos folyamatok formájában. Ahhoz, hogy izmaink a következő edzésre is megerősödve rendelkezésre álljanak, megviselt állapotukat újra optimálissá kell alakítanunk. Néhány tippet adunk, mi mindent érdemes tekintetbe venni a gyors és sikeres újratöltéshez.

Megfelelő fehérjebevitel edzés előtt és után

A fehérjék alapvető szerepe sejtjeink építése, illetve újraépítése. Ez természetesen vonatkozik az izomsejtek mechanikai károsodásának kompenzálására is: mint alapvető építőanyagukat, a fehérjéket étkezésünkben megfelelő mértékben és minőségben szükséges tehát bevinni. 

Az energiaraktárak feltöltése szénhidráttal edzést követően

A sporttevékenység során szervezetünk elsődlegesen a gyorsan előállítható és felhasználható energiát égeti el, mely szénhidrát formájában tárolódik. Mint valamennyi étkezéssel kapcsolatos témában, a szénhidrátokkal kapcsolatosan is rengeteg tévhit kering, amik általában szélsőségekhez vezetnek. Sajnálatos tény, hogy a modern életvitel gyors és leegyszerűsített táplálkozása arányaiban túlzott szénhidrátbevitelt jelent, ráadásul ennek elsődleges forrásai az egyszerű szénhidrátok, vagyis a cukrok különböző formái. Mindeközben a szénhidrátmegvonás sem kívánatos szervezetünk számára, különösen akkor nem, ha energiaszükségletünk magas (például rendszeresen sportolunk). Az energiaraktáraink visszatöltésére a tudatosan kiválasztott, lassú felszívódású összetett szénhidrátok alkalmasak. Izmaink regenerálódásához energia szükséges, így ennek megvonása egyértelműen az izomzatunk épülését hátráltató tényező. 

A masszázs fontos szerepet játszik az izmok regenerálódásában
A masszázs fontos szerepet játszik az izmok regenerálódásábanizusek / Getty Images Hungary

Folyadékbevitel

Edzés közbeni keringésünk hatékony fenntartásához, az oxigén és a szükséges ásványi anyagok szállításához nagy szükségünk van a megfelelő folyadékbevitelre, ám a hidratálásnak az izmok épülésében is nagy szerepe van. Itt írtunk részletesen arról, hogy mennyit és milyen formában kell a folyadékot pótolnunk ahhoz, hogy folyadékháztartásunk rendben legyen. 

Alvás

Rohanó életmódunk klasszikus folyolmánya az állandó alváshiány, holott az éjszakai feltöltődés, pihenés valamennyi szervrendszerünk optimális működésének előfeltétele. Nem kivétel ez alól izmaink épülése és újraépülése sem. 

Az alváshiánytól felborult hormonháztartás ellene dolgozik az edzések hatékonyságának, ráadásul megfelelő pihenés nélkül a fáradás is hamarabb következik be a soron következő edzésen. Részleteiben ezekről a tudnivalókról itt írtunk korábban

Masszázs

A masszázs segít izmaink tónusának helyreállításában, a vérkeringés fokozásában, és bizonyos mértékig csökkenti az izomláz tüneteit. Megfelelő technikával szerepe lehet a ruganyosság fejlesztésében is. 

Hidegterápia, melegterápia

Állandó kutatások és vita tárgya, hogy a hideg- vagy a melegterápia jobb-e szöveteinknek, esetleg a kontrasztterápia, azaz a hideg és a meleg váltogatása. Izomláz szempontjából élsportolóknál ez utóbbi tűnik célravezetőnek egyes eredmények szerint, persze ez nem feltétlenül húzható rá a szabadidős sportolók életmódjára. Alapvetően érdemes egyéni reakcióinkat figyelembe venni, ha hideggel vagy meleggel kísérleteznénk, például fürdő formájában, egy-egy húzósabb edzés után. 

Myofasciális terápia

A fascia jelentőségének felismerése az utóbbi évek egyik legjelentősebb trendjét hozta az edzésekben és a fizioterápiás kezelésekben egyaránt. Mozgatórendszerünk optimális működését tekintve ma már megkerülhetetlen, legyen ennek formája masszázs, manuálterápia, önmasszírozás SMR-eszközzel vagy fasciatréning. Edzéseink között ennek a kötőszövetes hálózatnak a karbantartása az egyik legfontosabb teendőnk.

Ami viszont kerülendő

A fenti „mit tegyünk” lista mellett említsük meg azt is, hogy mi kerülendő: az alkohol, a dohányzás, a stressz egyértelműen kedvezőtlen hatással van izmaink állapotára és épülési folyamatainkra. 

Miért van minderre a gondoskodásra szükség? Az izomzatunkat, ízületeinket folyamatos terhelésnek tesszük ki. Az izmok mikrosérülései izomlázszerű tünetekhez, gyulladásos folyamatokhoz vezetnek. Ha ezek folyamatosan – pihenőnapok és/vagy megfelelő regeneráció nélkül – fennállnak, megnő a túlterheléses sérülések, izomhúzódások, esetleg komolyabb sérülések (izomszakadás, ízületi ficam, stb.) kockázata, ez pedig egyértelműen hosszú időre visszavetheti nem csupán sporttevékenységünket, de mindennapi életminőségünket is. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra