Így dől el, hogy mi lesz a kedvenc ételed

GettyImages-1213634738

Az ételválasztás, valamint az ízpreferencia pszichológiája és biológiája a leglenyűgözőbb tudományok közé tartozik.

Miért van az, hogy míg az egyik ember lelkesen kanalazza a tökfőzeléket, addig egy másikat ki lehet vele kergetni a világból? Miért részesítünk előnyben bizonyos típusú ízeket, és miért utasítunk el másokat? Táplálkozási szakértők szerint nagyon összetett a válasz, hiszen az evolúciótól kezdve az emlékekig sok minden befolyásolhatja az ízlésünket az ételek terén. 

Kinek a marha, kinek a tengerimalac

Születési helyünknek és kultúránknak hatalmas szerepe van abban, milyen ételeket és ízeket szeretünk vagy épp utálunk. A marhahúsból készült hamburgerpogácsa például biztosan nem kerülne az asztalunkra, ha Indiában láttuk volna meg a napvilágot, és Peruba kellett volna születnünk, hogy a tengerimalac a kedvenc ételünk és ne a házi kedvencünk legyen. Kulturális szokásaink alakítják, hogy mi kerül a tányérunkra, és mi az, amire soha nem tekintenénk ételként.

Peruban a tengerimalacot nem azért tartják, mert olyan cuki
Peruban a tengerimalacot nem azért tartják, mert olyan cukiJasmin Sachtleben / EyeEm / Getty Images Hungary

Genetikai okok is hatnak az ízlésünkre

Ez nem jelenti azt, hogy a genetika nem játszik semmilyen szerepet sem abban, hogy milyen ételeket szeretünk. Vegyük például a koriandert: ha úgy érzed, ennek a fűszernövénynek szappaníze van, akkor lehetséges, hogy olyan szaglóreceptorgénnel rendelkezel, ami miatt érzékenyebben reagálsz a korianderben található vegyületekre.

Más genetikai okok is befolyásolják az ízérzékelésünket, melyek közül néhány egyenesen az evolúciós múltba nyúlik vissza. 

Nyelvünkön ízlelőbimbók sokasága felel azért, hogy érezhessük a keserű, savanyú, sós és édes ízeket, valamint két nemrég hozzáadott ízt, a japán eredetű umamit, amit sós-pikáns húsízként ír le a nyugati világ (a nátrium-glutamát is képes ennek az íznek a kiváltására), valamint az oleogustust, amit a zsír jellegzetes íze jellemez.

Evolúciós okok is befolyásolják, milyen ízű ételeket kedvelünk
Evolúciós okok is befolyásolják, milyen ízű ételeket kedvelünkWestend61 / Getty Images Hungary

Az ételek íze és a túlélőösztön

Az ételek íze számtalan információt hordoz és közvetít, ami akár a túlélésünk kulcsa is lehet. Az édes ízű élelmiszerek kiváló szénhidrátforrások, és az evolúció során őseink számára rendkívül fontos volt ennek az energiaforrásnak a felkutatása. Az idegek üzenetet küldenek, miszerint az édes íz biztonságos. Evolúciós túlélési mechanizmus lehet az édes íz kedvelése, hiszen ez biztosítja születés után a tejcukortartalma miatt édeskés anyatej elfogadását.

Az umami a fehérjék építőkövét, az aminosavat jelzi, amelyet az agy a neurotranszmitterek előállításához használ, amire a szervezetnek a szövetek helyreállításához van szüksége. Ezzel szemben a savanyú és a keserű íz toxinok jelenlétére utalhat, mint például a koffein vagy a nikotin. A kisgyerekek épp ezért érzékenyebbek a savanyú és a keserű ízekre, sokkal nehezebb rávenni őket, hogy megegyék például az enyhén kesernyés ízű kelbimbót, még ha az nagyon is egészséges.

Ha gyermekkorban szép emlékhez kötődik egy íz, azt felnőttként is szeretni fogjuk
Ha gyermekkorban szép emlékhez kötődik egy íz, azt felnőttként is szeretni fogjukNarinuk Images / Getty Images Hungary

A szép emlékek és a kedvenc ételek

Nem csak a kultúránk, a genetika és az evolúció határozza meg, milyen ízeket szeretünk: az emlékek legalább ilyen fontos szerepet játszanak. Ha gyermekkori kedves emlékek fűződnek egy bizonyos ízhez, akkor felnőttként is kellemes érzések társulnak a hasonló ízű ételek elfogyasztásához. Például, ha gyerekkorunkban egy bizonyos szendvicset vagy édességet ettünk iskolából hazaérve, akkor később is a nyugalommal és a pihenéssel társítja ezeket az agyunk. 

Nagyobb eséllyel nyúlunk ilyen ételekhez, ha stresszes helyzetben találjuk magunkat. 

Ennél is messzebbre nyúlhatunk vissza, ha ízemlékekről beszélünk: a terhesség során a harmadik trimeszterben a magzat naponta 1 liter magzatvizet nyel le, amiben apró molekulák formájában megtalálható az anya által elfogyasztott étel. Ez szintén befolyásolhatja a születés utáni ízpreferenciákat, egyszerűen azért, mert már születésünk előtt gyakorta találkoztunk azokkal az ízekkel, és az anyaméhben tapasztalt biztonságérzet köthető hozzájuk. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra