Vér, genny, gomba – kinek készülnek a legbizarrabb parfümök?

nyito1

Nem mennek a szomszédba a parfümkreátorok némi polgárpukkasztásért. Ők azok, akiknek nem ismer határokat a kreativitása: punci, sperma, penész, macskavizelet. Manapság bárhol és bárki vehet ilyen illatú parfümöket. De vajon van erre igény? Határozottan!

A jó öreg mainstream, azaz drogériákban és parfümüzletekben kapható virágos, csokoládés vagy gyümölcsös illatok mellett hatalmas divat lett bizarr, úgyszólván elborzasztó illatjegyeket is tartalmazó parfümöket alkotni. Mindez nemcsak polgárpukkasztásként kiváló, hanem teret ad a művészi szabadságnak, ráadásul figyelemfelkeltő reklámként se utolsó.

Menő a spermaparfüm

Kedvenc parfümöm a Seminalis nevet viseli, amely az orvosi latinul spermát jelent. Sosem felejtem el, amikor a niche parfümüzlet eladója csillogó szemmel mutatta meg nekem ezt a titkos parfümöt, amely a legenda szerint spermaillatú. A parfümöt azóta is csodálatosnak tartom, és van is néhány üveggel a polcomon, de spermaillatnak még a nyomát se tartalmazza. Marketingfogásnak viszont nem volt utolsó, hiszen azonnal felkaptam a fejem rá, és mindenképpen érezni akartam ennek az izgatóan taszító parfümnek az illatát.

Nem biztos, hogy ezek a művészi parfümök lesznek a kedvenceid
Nem biztos, hogy ezek a művészi parfümök lesznek a kedvenceidUlianna / Getty Images Hungary

Keresik a bélsár parfümöt

Amennyiben a parfümkreátorokat, az „orr”-okat művészeknek tekintjük – mivel valóban azok –, az alkotói szabadságuk szerves része, hogy olyan illatalapanyagokkal játszanak, amilyenekkel csak akarnak. Végül mindenképp a piac dönt, és óriási kereslet van a Stercus, azaz a bélsár nevű parfümre az egyik legnagyobb niche parfümériában, akkor érdemes kísérletezni ezekkel az elsőre, de még másodjára is gusztustalannak nevezhető akkordokkal.

Éljen a művészi szabadság!

Ahogy valamennyi művészeti irányzatnál, úgy a parfümök alkotásánál is kialakult az úgynevezett magasművészet, még a niche irányzaton belül is, amelyeknél a parfümöket komoly művészi alkotásnak tekinthetjük. Egyebek mellett az a művészet benne, hogy bizonyos titkos, avagy nem titkos, csak megdöbbentő alapanyagokból milyen művészi alkotásokat tudnak létrehozni az „orr”-ok. S hogy érdemes-e megillatozni és kísérletezni ezekkel a bizarr illatalkotásokkal? Mi az, hogy? Nagyon is!

Állatias hóbort?

Sok filozófus a szaglást a legalacsonyabb rendű és legállatiasabb érzékszervnek tartotta, és a parfümöt triviális luxusnak tekintette Példaként említve, Freud nézete szerint a szaglás állati érzék, amely irracionális viselkedéshez vezet, Freud a szaglást infantilisnek és perverznek tartotta. A modern társadalomban az orr és a szagok gyakran váltak a vicc céltáblájává, gondoljunk csak Gogol híres novellájára, vagy az altáji gázok eregetésén kuncogó emberekre.

A lóistálló volt az első

A legelső megdöbbentő illat az ős niche-ház, a L’Artisan Parfumeur Dzing! nevű parfümje volt, az 1999-ben megjelent alkotás a cirkusz világát, egészen konkrétan egy lóistálló és a manézs illatát idézi meg, bőrszaggal, szénaillattal, amelybe némi lóvizelet is vegyül. Talán nincs is olyan ínyenc, akinek ne lenne meg ez a kötelező darab a gyűjteményében!

Az igazi parfümmumus

A polgárpukkasztás netovábbja a 2006-ban megjelent Secretions Magnifiques nevű parfüm az État Libre d’Orange nevű illatháztól, ezt az illatot még a legmegszállottabb gyűjtők is kerülik. Az üvegcsébe vér, izzadság, genny és nyál „illatokat” zártak, az illatház szerint a közösülés illatait gyűjtötték össze. Ráadásul olyan fémes szagú az egész alkotás, mintha egy fogorvosi székben ülnénk. Bátran kijelenthető, hogy ez az illat még a legelvontabb parfümök között is mumusnak számít. Meghökkentő, felháborító, felforgató, extravagáns, művészi, elvont, gyomorforgató vagy éppenséggel meseszép? Esetleg mindez egyben? Vonz vagy taszít, nincs középút. Kinek milyen az ízlése, vagy a bőrkémiája

Különös illatok is megférhetnek egymással egy parfümben
Különös illatok is megférhetnek egymással egy parfümbenflyparade / Getty Images Hungary

Parfümös üvegcsében a női nemi szerv illata

Néhány éve kavarta fel a parfümművészet cseppet sem lagymatag állóvizét a Vulva Original nevű parfüm, s nem kell hozzá nagy fantázia, hogy mi ihlette meg az „orr”-ot.

A leírása szerint

„A Vulva nem egy parfüm, hanem egy kívánatos nő csábító hüvelyillatát tartalmazó termék. A Vulva Originalt egy mozgásban lévő, izzadó nő intim területéről nyerték ki, amely leginkább arra az illatra hasonlít, ami néhány órával az utolsó alapos zuhanyzás után keletkezik a hüvelyben.”

A Vulva original jelenleg 50 eurót, azaz mintegy 20 ezer forintot kóstál, és a honlapjuk szerint rengeteget adnak el belőle.

A háború parfümös üvegbe zárva

A bukaresti David-Lev Jipa-Slivinschi 2022-ben alapította kézműves parfümházát. Meghökkentő kompozíciói illatos emlékezések a gyermekkor ártatlanságától a szerelmi szenvedésen át a kifejezetten ijesztő témákat is előhívva, így a háború borzalmait és a közép-kelet-európai vasfüggöny mögötti fullasztó időszakot bemutatva. Olyan illatjegyekkel és akkordokkal játszik alkotásaiban, mint a fogaink közé ragadt pattogatott kukorica akkord, rozsdás pénzérme, poros márvány, széttört beton, jóddal átitatott kötés, cigarettacsikk, papírpohár, fémes csikorgás, radír, erjesztett ananász vagy a másnaposság illata.

Denevér, szirti borz és ürülék

S hogy teljes legyen a kép, botorság lenne kihagyni a Zoologist nevű hipertrendi kanadai parfümházat, amelynek jellegzetessége, hogy állatok szagai és illatai inspirálják a parfümjeiket.

Az egyik legmerészebb Zoologist parfüm számomra a Bat, azaz denevér, amelynek konkrétan penész és dohospince-szaga van.

Ne hagyjuk ki a Zoologist-ház Hyrax nevű alkotását se. A Hyrax a szirti borzokhoz hasonló emlős állatka, amely különös módon az elefántokkal rokon. A Hyrax parfüm egyik alapanyaga, a hyraceum pedig a szőrös állatkák sziklafalon lecsurgó és évtizedek, néha évszázadok alatt évtizedek alatt megkövesedett ürülékének tinkturálásából származik… No comment.

Egy-két próbát mindenképp megérnek!

Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, meg kell említeni, ezekben a parfümökben csupán egy-egy brutálisnak nevezhető akkord lelhető fel, amely a többi alkotóelemmel együtt varázslatos és harmonikus művészi alkotássá tudnak összeállni. Igaz, hogy ezek az illatélmények néhol meghökkentők, de a hardcore illatrajongók számára szinte kötelező megismerkedni egy-egy ilyen darabbal. Az illatok végső igazsága az, hogy minden illat szubjektív. Az biztos, hogy első randira, és vattacukros illatokon szocializálódott személyeknek nem ajánljuk. Mindenki másnak igen!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra