Az egyik legillatosabb virágunk nemcsak a gyulladást csökkenti, de álmatlanság ellen is hatékony

GettyImages-152136091

Ha a kiskertekben kinyílik az ibolya, akkor visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz. Élénk színével és illatával mosolyt csal az arcunkra, és nem ez az egyetlen pozitív hatása, amit elérhet ez a kis szépség.

Ő az egyik legillatosabb tavaszi virágunk, és talán nincs is olyan kiskert, ahol fel ne bukkanna szép lila virágaival. Ez a kedves kis növény, az illatos ibolya (Viola odorata) valóban méltó a nevére, mert egy kis csokor az egész szobát képes betölteni az illatával. És ha azt a csokrot a hálószobánkba tesszük, nemcsak a hangulatunkra lesz pozitív hatással, de még jobban is alszunk tőle.

A legillatosabb ibolya

Magyarországon számos ibolyafajjal találkozhatunk, és akadnak köztük védettek is, mint a Bükk hegységben élő sárga ibolya (Viola biflora) vagy a világoslila virágú dombi ibolya (Viola collina). Kertjeinkben leggyakrabban az illatos ibolya vagy az amerikai ibolya (Viola sororia) fordul elő, és mivel igazán szívós és igénytelen növényke, indáival gyorsan el is terjedhet. De ne csodálkozzunk rajta, ha egészen váratlan helyeken is felbukkan, ugyanis magjait hangyák terjesztik, így fordulhat elő, hogy járdák repedéseiben, házfal tövében vagy akár egy cserépben hagynak egy-egy meglepetésmagocskát, ami kihajthat. 

Az illatos ibolya sok kertben felbukkan
Az illatos ibolya sok kertben felbukkansaraTM / Getty Images Hungary

Az illatok hatása

Illata alapján nem meglepő, hogy a parfümgyártásban és kozmetikai termékeknél előszeretettel alkalmazzák az illóolaját. Azt mindannyian tapasztalhatjuk, hogy egy kellemes illat milyen nagy mértékben tudja befolyásolni a hangulatunkat, de az ibolya emellett sokkal többre is képes, segítséget nyújthat álmatlanság esetén. Számos kutatás alátámasztotta már, hogy az illóolajok közvetlen hatást gyakorolhatnak egészségi állapotunkra. Akad, amelyik a köhögést csillapítja, tisztítja a légutakat, élénkít, és javítja a memóriát, vagy éppen csökkenti a depresszió tüneteit, és még számos területen a hasznunkra lehetnek. 

Az ibolya hatása tea formájában is élvezhető
Az ibolya hatása tea formájában is élvezhetőCreativ Studio Heinemann / Getty Images Hungary

Fontos a jó alvás

Az álmatlanság vagy a rossz alvásminőség első hallásra nem tűnik súlyos problémának, de az életünk számos területét befolyásolhatja negatívan. Folyamatos fáradtságot, nappali álmosságot, depressziót, szorongást és ingerlékenységet okozhat. Rossz hatással lehet a memóriánkra és a koncentrációra, de még a munkánkra és az életminőségünkre is. Kimutatták, hogy az iparosodott országok lakosságának csaknem harmada-negyede számol be alvászavarral kapcsolatos problémákról élete egy szakaszában, és körülbelül 10%-uk szenved krónikus álmatlanságban.

Kutatások támasztják alá, hogy krónikus álmatlanságban szenvedő betegeknél az ibolyakivonat javítja a szubjektív alvásminőséget és az alvásidőt.

Krónikus álmatlanság esetén is hatásos

Egy kutatás során 50 krónikus álmatlanságban szenvedő beteg kapott minden este két csepp ibolyakivonatot, amit mandulaolajjal készítettek. Úgy találták, hogy szignifikánsan pozitív hatást gyakorolhat a krónikus álmatlanságban szenvedő betegek elalvására. És bár néhány esetben fokozott orrfolyás és viszketés lépett fel, de ezek gyorsan elmúltak, és egyéb mellékhatásról nem számoltak be. Hatását valószínűleg az illóolajában található monoterpének és szeszkviterpének adják, de egy másik tanulmány melatonin jelenlétéről is beszámolt az ibolya virágaiban.

A cukor átveszi a virágok illatát
A cukor átveszi a virágok illatátMadeleine_Steinbach / Getty Images Hungary

Nem csak az álmatlanságon segít

Ha szeretnénk mi is bevetni az ibolya erejét, akkor illóolaj alkalmazásakor figyeljünk rá, hogy csak természetes és jó minőségű, lehetőleg hidegen sajtolt olajat válasszunk. Párologtathatjuk aromalámpa segítségével is, vagy adjunk valamilyen bázisolajhoz (mandula- vagy kókuszolajhoz) néhány cseppet, és a keverékkel masszírozzuk meg a halántékunkat, ha nehezen alszunk el. Szárított virágaiból készíthetünk teát, de szirupként is hatásos. Utóbbiak segítenek megfázás esetén is, mert kiváló gyulladáscsökkentő, fájdalom- és köhögéscsillapító hatású nemcsak a virága, de a levele is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra