Ismeretlen eredetű fertőzés terjed, rengeteg a halálos áldozata

GettyImages-1241161169
Olvasási idő kb. 2 perc

Japánban egy ritka, húsevő baktérium okozta járvány terjed, amelynek halálozási rátája rendkívül magas, a fertőzöttek közel harmada hal meg a betegségben.

A Streptococcus pyogenes által okozott súlyos megbetegedés, az STSS ( sztreptococcus toxikus sokk szindróma ) már 977 embert fertőzött meg az idén, ezzel túlszárnyalva a tavalyi 941 esetet. A kutatók szerint a húsevő baktérium által kiváltott betegség halálozási rátája körülbelül 30%-os – adta hírül a CNN.

A húsevő baktérium minden harmadik beteggel végez

Az STSS a mélyszövetekbe és a véráramba jutva terjed el a szervezetben, általában lábon található sebeken keresztül jut be a szervezetbe. A betegek kezdetben láztól, izomfájdalomtól és hányástól szenvednek, majd a tünetek gyorsan életveszélyessé válhatnak,

alacsony vérnyomás és többszervi elégtelenség következtében sokkos állapotba kerülhetnek.

A húsevő baktérium ellen egyelőre nincs hatásos gyógymód
A húsevő baktérium ellen egyelőre nincs hatásos gyógymódpicture alliance / Getty Images Hungary

Az STSS még kezelés mellett is halálos lehet, tíz fertőzöttből akár három is meghalhat a betegség következtében. A legtöbb esetet az A-csoportú streptococcus baktérium (GAS) okozza, amely ritka esetekben nekrotizáló fasciagyulladást, azaz húsevő baktérium okozta megbetegedést eredményezhet. A maszkviselés és más járványügyi intézkedések a Covid-járvány idején sikeresen megfékezték az STSS terjedését, azonban

az intézkedések enyhítése után több országban is növekedett az esetszám.  

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint a legtöbb fertőzött más betegségben, például rákban vagy cukorbetegségben is szenved, amelyek csökkenthetik a szervezetük védekezőképességét a fertőzések ellen. A CDC kiemeli, hogy különösen az idősebbeknél és a műtéten nemrég átesetteknél magas az STSS megbetegedés kockázata, de a fertőzés forrását sok esetben nem sikerült kideríteni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek