Sokan női betegségnek hiszik, pedig a férfiaknál is lehet halálos következménye

Diósi Szilvia
GettyImages-149317838
Olvasási idő kb. 4 perc

A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina kifejlesztése és elterjedése döntő szerepet játszott a vírus okozta méhnyakrák arányának csökkenésében a nők körében. Azonban ez a vírus nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is súlyos betegséget okozhat.

Új kutatások szerint a HPV elleni vakcina a férfiakat is megmentheti a halálos rákos megbetegedésektől. Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) júniusi ülésén bemutatásra kerülő jelentés szerint a HPV-vel összefüggő rákos megbetegedések esélye a felére csökkent azoknál a férfiaknál, akik megkapták a vakcinát.

HPV a férfiaknál

A férfiaknál a HPV-fertőzéssel összefüggésbe hozható daganatok közé tartoznak a fej és a nyak, az anális területek és a pénisz rákos megbetegedései. Az ilyen rákos megbetegedések általános aránya a beoltatlan férfiak körében 7,5 eset volt 100 000 férfira vetítve, viszont ez az arány 3,4-re csökkent a beoltott férfiak körében. A legnagyobb csökkenés a férfiak fej- és nyaki rákos megbetegedéseinek megelőzésében volt tapasztalható: 2,8 eset 100 000 beoltott férfira vetítve, szemben a nem beoltatlan betegek 6,3 esetével.

A kutatók hozzáteszik, hogy eddig is lehetett tudni, hogy a HPV-vakcina csökkenti a szájüregi HPV-fertőzés arányát, de az új felfedezés miatt még inkább előnyös az oltás kérése férfiak esetében. Ezzel ugyanis a HPV elleni védőoltás a rákmegelőzés eszköze is lehet.

A férfiaknál is rákos megbetegedést okozhat a HPV
A férfiaknál is rákos megbetegedést okozhat a HPVWladimir Bulgar/science Photo Li / Getty Images Hungary

Mi az a HPV?

A HPV szexuális érintkezés útján terjed, ezért az orvosok szerint ajánlott még a szexuális aktivitás megkezdése előtt beoltatni magunkat. Világszerte ez a leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő fertőzés, több mint 100 típusa létezik. Legalább 14, úgynevezett „magas kockázatú” HPV-típus okozhat daganatos megbetegedéseket, például méhnyakrákot. Az emlőrák után a méhnyakrák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a 15–44 éves korú európai nők körében. Ezért az oltások során eddig leginkább a lányokra koncentráltak. A szakértők azonban már tudják, hogy a fiúkat és a férfiakat is érintheti a HPV-vel összefüggő száj-, torok-, fej/nyak-, végbélnyílás- és péniszrák.

Még mindig rengeteg halált okoz a HPV a nőknél és férfiaknál is

A férfiakra vonatkozó biztató eredmények mellett a tanulmány azt is megerősítette, hogy az oltás csökkentette a nők HPV-vel kapcsolatos rákos megbetegedéseinek esélyét. A nőknél például a méhnyakrák aránya a 100 000 be nem oltott betegre jutó 10,4 esetről 7,4 esetre csökkent − állapította meg a tanulmány. Náluk az összes HPV-vel összefüggő rákos megbetegedés aránya is alacsonyabb volt együttvéve: 15,8 eset/100 000 be nem oltott betegre, szemben a 11,5 esettel/100 000 beoltott betegre. Viszont a nőknél nem csökkent a védőoltás miatt a fej- és nyaki rák előfordulása, ellentétben a férfiaknál megfigyelhető tendenciával.

A HPV-oltás a férfiaknál és a nőknél is csökkenti a rákos megbetegedés kockázatát
A HPV-oltás a férfiaknál és a nőknél is csökkenti a rákos megbetegedés kockázatátWestend61 / Getty Images Hungary

Évente Magyarországon 1500 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és közel ötszázan az életüket is vesztik miatta. A férfiaknál és a nőknél összesen évente 5500 haláleset köthető a HPV okozta daganatokhoz. A 20-24 éves korosztály a leginkább érintett, ebben a korban 30-40 százalék a valószínűsége a fertőzés kialakulásának. Magyarországon a hetedikeseknek ingyenes az oltás, de még így sem kéri mindenki, a lányok 82 százaléka, a fiúknak csak a 67 százaléka kérte a vakcinát.

Életmódváltással is küzdhetsz néhány női betegség ellen, a következő cikkünkben összeszedtük, hogyan.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek