Ezt használják a leghosszabb hajú nők: a házi csodaszer receptje

GettyImages-453715914

Az ősi kínai Huangluo Yao falut a Guinness Rekordok Könyve csak „hosszú hajak falvaként” emlegeti, mivel női lakossága hosszú, fényes hajkoronájával hívta fel magára a világ figyelmét. Legtöbbjüknek 140 centiméternél hosszabb a haja, további érdekesség, hogy ez az akár 2 kg súlyú hajzuhatag egyáltalán nem hajlamos az őszülésre. Vajon mi lehet a titkuk?

A csodálatos rizsteraszok között fekvő hegyvidéki falu 2002-ig szinte teljesen elzártan működött, amikor a kínai kormány úgy döntött, hogy elindítja a turisztikai reformprogramját.

Huangluo Yao a Vörös Yao népnek, a Qin-dinasztia idejéből származó őslakos közösségnek ad otthont. A „vörös” jelzőt a kézzel szőtt, vörös színű kabátok miatt kapta közösségük, amely hagyományosan a nők karneváli viselete. A mindössze 600 fős, 78 családot alkotó törzsnek a leghíresebb ismérve azonban a nők hosszú, szurokfekete haja.

A hosszú haj szerencsét hoz

A falu asszonyai számára a haj a legértékesebb kincs. Az 51 éves Pan Jifeng számára a hosszú haj, amelyet a yao népcsoporthoz tartozó nők generációk óta hordanak, a hosszú élet szimbóluma, és szerencsehozó képességekkel bír.

huangluo cover

„Mi csak egyszer vágjuk le a hajunkat az életben. Amikor betöltjük a 18. életévünket, az első hajvágást a felnőtté válási szertartás részeként végezzük, ami azt jelzi, hogy a lány immár felnőtt, és megházasodhat. A ceremónián levágott hajat megőrizzük, majd a házasságkötés és a szülés után a levágott hajból fejdíszt készítünk, és mintegy megkülönböztetésként viseljük” – folytatta a falu női képviselője.

A yao nők büszkén adják tovább a hajnövesztés hagyományát nemzedékről nemzedékre.

A ragyogó hollófekete, hosszú haj titka egy nagyon egyszerű szépségápolási rutin, amelyet a helyiek hosszú évek óta követnek és gyakorolnak. Mindennap megmossák a hajukat a folyó vizében, de a harmadik vagy negyedik napon egy különleges főzettel öblítik le a hajukat. Ez a „főzet” pomelóhéjjal és teanövénymag-olajjal főzött, erjesztett rizsvízből készül. A nők először ezzel a speciális „samponnal” öblítik le a sörényüket, majd egy fafésűvel egyenletesen eloszlatják az oldatot a tövektől a hajvégekig. Állítólag ez a rutin az oka annak, hogy nem szürkül meg koromfekete hajuk.

Fermentált rizsvíz a titok

Az erjesztett rizsvíz egy nagyon egyszerű szépségápolási anyag. Gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban, E-vitaminban, a hajat fényessé, puhává és erőssé varázsolja. A rizsvízben ugyancsak megtalálható az inozitol nevű B-vitamin fajta, amely állítólag a töredezett haj egyik legjobb ellenszere. Mindezek mellett a fermentált rizsvízben található aminosavak táplálják a haj gyökerét, míg selymessé és fényessé varázsolják a hajszálak felületét.

Bőrápolásra ugyancsak alkalmas: gyulladáscsökkentő hatása mellett a ráncokat is finomítja, egészséges ragyogást kölcsönöz a bőrnek. 

Fermentált rizsvíz készítése

Első kérdés, hogy melyik rizst válasszuk a célra. Minden rizsfajtának megvannak a maga előnyei a haj és a bőr számára. Ráadásul a rizsvíz előállításának módja is változtat a rizsvíz tápanyagtartalmán és pH-értékén. Kísérletezz tehát szabadon, nézd meg, mi válik be a hajad számára.

A sok rizsvíz megtette hatását!
A sok rizsvíz megtette hatását!VW Pics / Getty Images Hungary

A megtisztított rizst a főzéshez használtnál valamivel több vízzel öntsd fel, majd többször, alaposan keverd meg, hogy minden szemet átjárhasson a víz. Ezután hagyd állni egy órán keresztül. Az idő leteltével egy kissé fehéres, hígított tejhez hasonló folyadékot kell, hogy kapj. 

Szűrd le a rizsszemeket, és ezután szobahőmérsékleten, lefedve hagyd megerjedni a folyadékot. Kb. 24–48 órát vehet igénybe, amíg megsavanyodik, attól függően, hogy milyen meleg van. Minél melegebb van, annál gyorsabb az erjedési folyamat. Ha szeretnéd ezt az időt lerövidíteni, hagyd a rizst a vízben állni, és szűrd le, ha már erjedtnek ítéled.

Mivel az erjesztett rizsvíz elég intenzív hatást is képes kifejteni, ezért első használat előtt egy-két csésze meleg vízzel érdemes hígítani. A hajad igényeinek megfelelően állítsd be a hígítást: száraz hajra többet, zsíros hajra kevesebbet használj.

Fontos: az elkészült rizsvizet hűtőben kell tárolni, ott akár egy hétig is eláll; használat előtt fel kell rázni, ezért olyan edényt válassz, amiben ezt könnyedén megteheted.

Rizsvíz használata

Hajmosás után finoman masszírozd bele a fejbőrbe és a hajadba a rizsvizet, és hagyd rajta 4-5 percig. Ezután alaposan öblítsd le tiszta vízzel. Hetente egyszer vagy kétszer érdemes végső öblítésként, pakolásként alkalmazni.

Ironikus, mert amíg a nyugati nők rizsvízzel kísérletezgetnek otthon hosszú, erős hajra vágyva, addig a yao fiatalok már nem feltétlenül őrzik ezt a hagyományt. A lányok egy része inkább továbbtanul, és elhagyja a kisközösséget, hátrahagyva a hajápolási rutint is. Az idősek ezt elfogadják, megértik, ha még a haj jellegzetes szagát sem szeretnék magukkal vinni. 

Akik pedig maradnak, azok a turisták legnagyobb örömére hagyományos vörös ruhájukban néptáncokat és dalokat adnak elő, és elmesélik közösségük történetét. Nem szabad azon sem meglepődni, ha az otthonukba invitálnak, vagy megkínálnak egy csésze teával, mivel rendkívül vendégszeretőek és szeretetteljesek.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra